Няма допълнителни пари за армията, реформата - догодина

Който е обещавал пари за отбрана, да каже откъде да ги взема, заяви премиерът Борисов

по статията работи: iNews.bg | 27.04.2015 | 14:24

За изтребителите, когато има пари, тогава ще ги купим. След 1,2 3 години тогава. Това заяви премиерът Бойко Борисов след продължилото повече от три часа заседание на КСНС, който обсъди състоянието на Въоръжените сили и перспективите за развитието им в контекста на актуалната среда за сигурност.

На него президентът Росен Плевнелиев глава огласи становище и предложения на КСНС за развитието на Въоръжените сили в контекста на актуалната среда за сигурност, като посочи, че по документа има широко политическо съгласие, постигнато на заседанието, с изключение на БСП и "Атака".

Препоръчваме спазване на план за ненамаляване на средствата за отбрана като процент от БВП и план за увеличението му. КСНС препоръчва и отбранителните способности трябва да са съобразени със стандартите на НАТО, каза Плевнелиев. Той уточни, че модернизацията на армията трябва да стане в рамките на възможностите на държавата. Намираме се в труден момент с много, рекордни вътрешни и външни кризи, аргументира се президентът.

Премиерът Борисов обаче беше категоричен, че допълнителни пари за отбраната през тази година няма. За 2015 година нямаме възможност да финансираме и го казвам на всички партньори – първо пенсиите, инфраструктурата, образованието, заяви той, но обеща, че през следващата година ще бъде осигурено финансиране. Догодина ще стартира и реформата в армията. "За 2016 година, с парите, които събират НАП и "Митници” и са доста повече и с мерките, които сме взели за борбата с корупцията и контрабандата, ще осъществим и реформата в армията”, обясни той.

Години наред са били купувани фрегати без въоръжение, подчерта премиерът. "Все едно са купували риболовни траулери или вертолети, които нямат никакво въоръжение. Сега всичко да се изсипе в най-голямата криза на нашата глава. 2015 – нулева, от 2016 нагоре до 2024 година ще влезем в рамките. Всички това го знаят. Никой не ги караше да събарят КТБ и да даваме 3.5 млрд. сега. Тази година толкова, имаме по-големи приоритети в момента”, обясни Борисов.

Запитан дали така не се нарушава обещанието на Плевнелиев в Уелс /септември 2014 г./ да се стигне до 2 % от БВП за отбрана в по-кратък срок, Борисов каза, че не го нарушава. "Който е обещал-трябва да ми каже-вземи от образование, здравеопазване, инфраструктура или от къде. Парите са общи на всички и всички го знаят. Затова се обединихме върху тези 4 текста, които са ясни", каза Борисов.

Той изтъкна, че Министерство на отбраната има много имоти с отпаднала необходимост. "Да си ги продаде, да направи търгове, парите, които идват от тях ще бъдат заделени за преоборудване на армията. Години наред са се купували безумни неща - кугъри, пантери, най-скъпите вертолети в света без един пистолет да има вътре в тях. Дори кугърите, които са уж за спасяване на хора нямаха никакво оборудване", обясни премиерът.

Той се оплака, че има да плаща още от 2006 г. влакове Сименс и запита кое да плати първо. "От днешния съвет българските военни и армията ни трябва да знаят едно, че държавата ни трябва ще направи всичко необходимо те да имат достойни условия на труд. Винаги съм казвал на колегите в НАТО-най-важното за една държава е, когато даде живата си сила. България е дала в Афганистан и на мисиите си нашите момчета, синове, приятели и колеги, което е много повече от това да купиш самолети или фрегати", смята Борисов.

Той коментира, че много велики сили са изнесли контингентите си от Афганистан, а България е останала там и е показала, че е много по-лоялен член на НАТО. "Това е важно и трябва да носи гордост на България, не само да ни говорят-купи това, купи онова. Искам да ги купя, но сега няма пари. Ще дадем, когато икономиката потръгне", обеща премиерът.

От БСП заявиха, че няма да участват в приемането на окончателното решение на КСНС. За нас е неприемливо в такъв формат да се обсъжда състоянието на отбраната и въоръжените сили, без преди това ясно в парламента да са обсъдени всички параметри на ситуацията, заяви председателят на БСП Михаил Миков. Според него едно предварително залагане на Консултативен съвет на увеличение като процент от БВП на разходите за отбрана не държи сметка за другите сектори, които се нуждаят от сериозни средства. Такъв подход за нас е неприемлив, подчерта Миков.

Два протеста течаха пред сградата на президентството, където заседаваше КСНС. Единият в подкрепа на евроатлантическата ориентация на София и за министъра на отбраната Николай Ненчев, а другият, организиран от Атака, беше насочен срещу НАТО. И двата митинга се охраняват от засилено полицейско присъствие и жандармерия. Органите на реда не позволиха двата протеста да се смесят.

Междувременно от партията на Ненчев - БЗНС, публикуваха позиция, озаглавена "Задкулисни играчи и Кремъл искат главата на министъра на отбраната Ненчев. Неудобен е за мафия и корумпирани политици".
"Един мъж с политическо достойнство показва, че му пука за тази България, за армията й и честта й, но не му пука за крадливите схеми на окопалата се военна, мафиотска бюрокрация", се казва в позиция, която призовава за демонстрация в негова защита и на 4 май.

Във връзка с оставката на министъра, съпредседателят на РБ Радан Кънев заяви преди заседанието, че изобщо няма да го коментира и да влиза в "един подчертано лошо тон". РБ организира привържениците си в защита на своите програми и реформи, добави той.

Лидерът на ДСБ добави, че България има нужда да повиши своята отбранителна способност, за да обезпечи националната си сигурност. "Искрено се надявам, че България ще може да разпредели бюджета си, така че да не е въпрос на заем. Но България има нужда да повиши своята отбранителна способност, за да обезпечи националната си сигурност. Сегашните ситуации са очевидни за всеки български гражданин”, добави Кънев.

Депутатът от Патриотичния фронт и зам.-председател на парламента Красимир Каракачанов пък коментира, че армията кара на последни издихания с въоръжението, което е имала още през 80-та година. Каракачанов даде за пример всички "тези експерименти" – съкращаване на състава на въоръжените сили и закупуване на техниката.

"Тези фрегати за какво са ни? Дайте да ги дадем на Министерство на транспорта да правят туристически круизи или армията трябва да бъде закрита и да остане почетната рота да марширува, да посреща президента, или трябва да помислим сериозно за армията”, каза иронично лидерът на ВМРО.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Пътешествия: В света на прекрасната...
  • 15:45 Телепазарен прозорец
  • 16:00 Бързо, лесно, вкусно
  • 16:30 Светът и ние
  • 16:55 България в 60 минути с Мариана...
  • 18:00 По света и у нас
  • 18:20 Още от деня коментарно предаване
  • 18:45 Спорт ТОТО
  • Сега "Бараж" - сериал, еп.46
  • 16:00 "Скъпа мамо" - сериал, еп.2
  • 17:00 bTV Новините
  • 17:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 18:00 "Стани богат" - телевизионна игра с...
  • 19:00 bTV Новините - централна емисия
  • 20:00 "Ергенът" - романтично риалити, с.3
  • 23:00 bTV Новините - късна емисия
  • Сега "Не ме оставяй" (премиера) - сериен...
  • 16:00 Новините на NOVA
  • 16:10 "Пресечна точка" - публицистично шоу
  • 17:00 "Семейни войни" (нов сезон) -...
  • 18:00 "Сделка или не" (премиера) -...
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
  • 20:00 "Hell’s Kitchen България" (нов...
  • 22:00 "Есента на демона" (премиера) -...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.