Няма радиация в български зеленчуци и мляко, съобщиха от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).
В края на април се появи информация за съдържание на радиоактивен йод и цезий в листни зеленчуци във Велики Преслав и Върбица, но с ниски стойности.
В тази връзка от агенцията са тествали зелена салата, спанак, краставици, домат, репички, краве мляко от различни райони в България в кредитирана Централна лаборатория по ветеринарно-санитарна експертиза към ведомството.
Освен официален контрол, Българска агенция по безопасност на храните извършва контрол за радиоактивност на храни в България на базата на "Национална мониторингова програма за контрол на остатъци от ветеринарномедицински продукти и замърсители от околната среда в живи животни и продукти от животински произход", допълват от агенцията.
До началото на месец май 2011 г. са изследвани около 35 проби от хранителни продукти, с произход България и около 130 проби от хранителни продукти внос/износ. В съобщението на агенцията обаче не се посочва какви са резултатите от пробите.