Обилните проливни дъждове от последните дни повишиха нивата на реките

Река Места буквално отнесе пътното платно между Хаджидимово и Блатска

по статията работи: iNews.bg | 12.01.2021 | 16:30
Повече за:

Обилните проливни дъждове от последните дни повишиха нивата на реките. На места те излязоха от коритата си и предизвикаха наводнения и свлачища и затвориха пътища. Влошената метеорилогична обстановка стана причина за спиране на тока, евакуация на населението и обявяване на бедствено положение в няколко населени места.

От днес Агенцията за социално подпомагане започна приема на заявления за отпускане на еднократна помощ от 375 лв. на пострадалите. Служители от дирекции "Социално подпомагане" ще се включат по места в сформираните от общините комисии за оглед и оценка на нанесените щети, съобщиха от агенцията.

Право на помощ ще имат собствениците на законно построени и единствени жилища или лицата, които имат учредено вещно право на ползване на тези жилища.

Не язовир "Студена" е причината за ситуацията в Перник

Изпускането на язовир "Студена" не е закъсняло и той не е виновен за наводненията в Пернишко заради обилните дъждове. Това каза пред bTV екоминистърът Емил Димитров. "Ако го оставим наполовина пълен, ще кажете защо оставихте града без вода. Има си разчети. Когато сега дойде голямата вода, изпускахме по 2 кубика. Дойдоха 14 кубика, ние изпускахме по 5. Даже една нощ спряхме язовира, за да може да помогнем на реката", обясни Димитров.

Той е на мнение, че река Конска е причината за наводненията. "Реката в момента има над 100 л/кв.м. Тя иначе е ручей, а сега стана като Дунав", допълни той. "Язовир "Студена" в момента има контролирано минимално изпускане и то ще бъде още около две седмици. Язовирът сега изпълни ролята на буфер и именно този резерв, който бяхме оставили, помогна надолу по реката", поясни Емил Димитров. По думите му Перник има достатъчно вода за година и половина напред.

Вчера вечерта премиерът Бойко Борисов лично посети Пернишко, за да провери каква е ситуацията там след обявеното частично бедствено положение.  "Най-важното до този момент е, че няма жертви и пострадали. Трябва да опазим хората. Материалните щети ще ги покрием, ще използваме и Фонда за бедствия и аварии”, заяви министър-председателят.

Няма места без ток

Ситуацията в страната се нормализира, обстановката във връзка с метеорологичната условия се следи непрекъснато, наблюдават се нивата на язовирите и където е необходимо се изпускат контролирано. Всички отговорни институции са в пълна координация помежду си и в готовност за реагиране, включително и на сигнали на граждани. Това стана ясно на среща при министър-председателя Бойко Борисов, съобщиха от правителствената пресслужба.

"Електропреносната система в страната е под контрол, местата, на които електрозахранването е било прекъснато, вече е възстановено", докладва министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Тя увери, че аварийните екипи са усилени и имат пълна готовност да поемат сигнали.

 

Овладяна е положението и в София 

Има леко понижение на нивата на реките на територията на Столична община, но все още има наводнени места. Населените места, на които има наводнени дворове, мазета и имоти са Нови Искър, с. Мировяне и с. Житен в район "Нови Искър", кв. "Требич" в район "Надежда" и части от "Волуяк" в район "Връбница". Това съобщи кметът Йорданка Фандъкова.

Тази нощ бяха издигнати диги на входа на с. Мировяне при хосписа. Диги се изграждат и в кв. "Требич", където работи кмета на район "Надежда". Тази сутрин беше възстановено и движението на автобуси №27 и №29 до "Требич".

Аварийната дирекция на общината продължава работа за отводняване на пътя под моста на Курило при Нови Искър. Целта е днес да се възстанови движението на автобусите, които сега се движат по обходен маршрут.

"Продължаваме да наблюдаваме нивата на язовирите. На яз. "Суходол" 2 ще започнем изпомпване, за да не се стигне до преливане.  Екипите на общината и пожарната през деня ще продължат да помагат с отводняването на наводнени дворове и мазета в засегнатите райони.  Продължава почистването на пътя до с. Плана в район "Панчарево". Вчера заради много паднали дървета движението на автобуса беше спряно", посочи кметът.

11 пострадали при свлачище в Смолян

Свлачище в Смолян е разрушило къща през нощта. Затиснати са били седем души. Благодарение на бързата реакция на пожарникарите обаче е предотвратена по-голяма трагедия. Хората са извадени и закарани в бърза помощ – всички са в добро състояние, само едно дете е с по-сериозни наранявания.

Малко по-късно е паднала и стена на съседна къща и са били затиснати баба и дядо. Така пострадалите от инцидента стават 11, съобщи БНТ. За територията на областта през нощта са отчетени между 20 и 30 литра валежи. Има драстично покачване на реките Черна и Арда. Има активизирани свлачищни процеси. На много места има затлачени корите от обилните валежи.

Река Струма преля и наводни къщи в Благоевград

Високата вълна, следствие на изпускането на язовир "Студена" и придошлите съставни реки, вдигна нивото на река Струма с още един метър. Въпреки изградената от собствениците ограда, водата е проникнала в дворовете. Река Струма за първи път достига отново същото ниво, както по време на големите наводнения от 4-5 декември 2010 г., припомня БГНЕС. 

Вилно селище край Бургас беше наводнено, вода заля пътя до Созопол

Поройните дъждове стигнаха и до Черноморието. Вилно селище край Бургас беше наводнено.

Вследствие на интензивните валежи реките Отманлийска, Изворска и Маринка излязоха от коритата си. Нивата им са в червената зона и се следят отрано тази сутрин, когато датчиците на Информационната системата за управление на водите и риска от наводнения на територията на Община Бургас индикираха опасно покачване. Продължаваме да следим ситуацията и на място на проблемните точки. Това съобщи кметът Димитър Николов.

Най-критично е положението във вилно селище "Черниците", където още сутринта бяха евакуирани хора. Контролирано се източва язовир "Хур дере". Нивото му стигна застрашителните 94 см при максимални 100, информира кметът.Заради обилните валежи пътят от Бургас за Созопол е затворен след Черноморец. Влаковете между Карнобат и Варна също не се движат.

Река Места буквално отнесе пътното платно между Хаджидимово и Блатска. Движението е спряно, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Благоевград.

От там съобщават, че водачите могат да преминават през Блатска - Хвостяне - Дъбница - Гоце Делчев.

Контролът по безопасност на движението в района се осъществява от полицейски екипи, които са на място, допълват от полицията в Благоевград. От там призовават да се шофира с повишено внимание и скорост, съобразена с пътните условия.

Повече от 50 дъждоприемни шахти в Русе са почистени за ден от служители на фирмата изпълнител. Това съобщиха от кметството в крайдунавския град.
Обхванати са проблемните райони по няколко булеварда и улици.

От местната управа информират, че близо половин тон тиня, битови отпадъци и листна маса са прибрани и извозени от екипите. За почистването на проблемните участъци е ангажирана и сметоизвозваща техника.

Почистването на отводнителни шахти в целия град продължава.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Последният печели...
  • 14:00 Телепазарен прозорец
  • 14:15 Книга на книгите анимационен филм
  • 14:45 Господин Тау тв филм /33, последен...
  • 15:15 Красивата Япония документален филм
  • 15:45 Телепазарен прозорец
  • 16:00 Бързо, лесно, вкусно
  • 16:30 Светът и ние
  • Сега "Златно момче" - сериал, с.2, еп.13...
  • 15:00 "Бараж" - сериал, еп.66
  • 16:00 Премиера: "Скъпа мамо" - сериал,...
  • 17:00 bTV Новините
  • 17:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 18:00 "Стани богат" - телевизионна игра с...
  • 19:00 bTV Новините - централна емисия
  • 20:00 "Ергенът" - романтично риалити, с.3
  • Сега "Свободна да избира" (премиера) -...
  • 15:00 "Не ме оставяй" (премиера) - сериен...
  • 16:00 Новините на NOVA
  • 16:10 "Пресечна точка" - публицистично шоу
  • 17:00 "Семейни войни" - телевизионна игра
  • 18:00 "Сделка или не" (премиера) -...
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
  • 20:00 "Hell’s Kitchen България" (нов...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.