Опозицията поиска главите на Бойко и Кристалина заради провала в ООН (ОБНОВЕНА)

Резултатите от снощното гласуване в Съвета за сигурност сближиха БСП, АБВ, ДПС, ПФ и "Атака", но само около вота на недоверие

по статията работи: iNews.bg | 06.10.2016 | 12:34
Опозицията поиска главите на Бойко и Кристалина заради провала в ООН (ОБНОВЕНА)

Днес ставаме свидетели на обединение между БСП, АБВ, ДПС и дори частично от Патриотичния фронт, които през последните месеци не успяха да се разберат почти по нито един въпрос, включително и за общ кандидат за президент. Когато обаче става въпрос за искането на оставката на Бойко Борисов, различията явно нямат значение. Днес Георги Първанов, Корнелия Нинова, Мустафа Карадайъ, Красимир Каракачанов и Явор Нотев почти едновременно поискаха оставката на правителството или поне на Бойко Борисов и Кристалина Георгиева. Причината е вчерашният провал на българските кандидати за поста генерален секретар на ООН. Според всички изброени издигането на втори наш кандидат за престижната длъжност е провалило шансовете на първата ни кандидатура да спечели. Поради тази причина Борисов и Георгиева би трябвало да си тръгнат доброволно.

"Политическата отговорност за провала ни в състезанието за генерален секретар на ООН е оставка на кабинета. Гласуването показва, че единственият български кандидат с шанс беше Ирина Бокова”, заяви председателят на БСП Корнелия Нинова, цитирана от БГНЕС. Тя допълни, че в последното гласуване Ирина Бокова е втора, а Кристалина Георгиева - девета, тоест с издигането на втората кандидатура българският премиер и правителството са дискриминирали Бокова. "Това беше извършено под чужд натиск и всички внушения, че имаме външна поддръжка за кандидатурата на Георгиева, се оказаха лъжа. Бойко Борисов и кабинетът предадоха националния интерес. Правителството на Борисов не е суверенно, то изпълнява чужди задачи", коментира още Нинова.

Според лидерът на АБВ Георги Първанов Борисов, Георгиева, но и Даниел Митов трябва да си подадат оставките, тъй като с издигането на втори кандидат за генерален секретар на ООН на практика са провалили шанса на първия да спечели. "Аз твърдя, че, ако не беше факторът Кристалина Георгиева, появил се в последния момент при неясни или доста ясни обстоятелства, Ирина Бокова можеше или щеше да бъде избрана генерален секретар на ООН. Друг е въпросът, че чрез действията си правителството на България не само изложи българската дипломация, на практика то провали и шансовете на групата на Източна Европа да има свой генерален секретар. А представянето на г-жа Кристалина Георгиева е унизително и обидно за българската държава и нация. Стана като в поговорката: "Я че си запалим къщата, та да изгори плевнята на комшията”. Цялата работа беше до това - как да се провали Ирина Бокова", коментира Първанов. Според него това е срам и излагация за българската дипломация, която е калкулирала провал, който няма равен на себе си в най-ново време.

Лидерът на АБВ е на мнение, че на дневен ред стои въпроса за вот на недоверие към правителството за предателство към националния интерес и достойнство, за цялостен "принос”. Но извън президентската кампания и да се случи в близките седмици и месеци. От изказването на Корнелия Нинова става ясно, че и на "Позитано" 20 споделят мнението на Първанов. Тя обяви, че от БСП са склонни да преразгледат темата за вота на недоверие и от секторна политика евентуално да се присъединят към темата за общ "принос”. Стана ясно още, че от БСП очакват позицията и на другите парламентарни групи по вота на недоверие към правителството. Очевидно е обаче, че почти сигурно ще могат да разчитат на подкрепата на АБВ.

 

"В едно предишно изявление казахме, че ходът, който предприе в последния момент правителството на България е несериозен. В момента оценката ни е такава, че се изложихме пред чужденците и света", каза лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ. Той допълни, че световни медии излязоха със заглавие, че чистият избор на генерален секретар на ООН е станал мръснишки чрез включване на олигарси и задкулисие. "Тук стои въпросът дали правителството има доблестта да отговори на въпроса КОЙ стои в този процес на задкулисието и КОЙ е олигархът, като международните медии го посочват", допълни той.

Кристалина Георгиева да си ходи, няма право да представлява България в ЕК! Този призив отправиха кандидатите за президент и вицепрезидент на Патриотичния фронт и "Атака" Красимир Каракачанов и Явор Нотев. Според тях премиерът Борисов трябва да обясни пред Народното събрание и българския народ какво продиктува глупавото решение с Кристалина Георгиева като нов кандидат за най-високия пост в ООН в края на надпреварата за този пост. "Борисов и външният министър Митов трябва да призоват Георгиева да напусне поста еврокомисар, защото именно нейните болни амбиции доведоха до този исторически провал. Нейното представяне бе катастрофално слабо. А нейната намеса в последния момент на практика провали шансовете на Бокова като разчисти пътя за победа на португалеца Гутериш", каза Каракачанов.

Според него президентът Плевнелиев също трябва да даде ясно обяснение защо в нито един момент не подкрепи истински смислената българска кандидатура в лицето на Ирина Бокова. "Той дължи отговор също дали зад форсираната кандидатура на Георгиева не се е целяло да се освободи мястото именно за него в европейските структури. Дипломацията ни за пореден път доказа своята сервилна същност, че е готова да обслужи г-жа Меркел, Гутериш и всичко друго, но не и националния интерес", подчерта Каракачанов. И напомни за друг гаф, за думите на Кристалина Георгиева, която призоваваше да приемем имигранти, за да подобрим генофонда на България, с което е показала, че не работи за страната си.

Според него възможностите пред управляващите в момента са персонална отговорност на виновните министри или предсрочни избори. Каракачанов обяви още, че заедно с Явор Нотев ще напуснат временно парламента докато трае кампанията за изборите и двамата ще подкрепят вота на недоверие към правителството, но по темата за външната политика. Тъй като този вот, обаче, не бива да се бърка с кампанията за изборите, а да бъде след това.

Междувременно ГЕРБ се опита да се измъкне от ситуацията и влезе в оправдателен режим. Цветан Цветанов обяви, че всички носят вина за провала на двамата ни кандидати за генерален секретар. По отношение на решението, взето от неговата партия, той обяви, че управляващите са получили информация, че ще има блокираща квота за Ирина Бокова при гласуването и това е била причината да се вземе решение да смени кандидатурата ѝ с тази на Кристалина Георгиева. Засега лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов все още не се е изказвал по темата.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега По света и у нас
  • 12:25 Новини на турски език
  • 12:30 Светът на жестовете
  • 12:45 Телепазарен прозорец
  • 13:00 Последният печели...
  • 14:00 "Петолиние на паметта
  • 15:00 Натисни F1 образователна поредица...
  • 15:30 Истории от Олимпийските игри /п/
  • Сега bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Комиците и приятели" - комедийно...
  • 13:30 "Златно момче" - сериал, еп.75 /п./
  • 15:00 "Бараж" - сериал, еп.47
  • 16:00 "Скъпа мамо" - сериал, еп.3
  • 17:00 bTV Новините
  • 17:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 18:00 "Стани богат" - телевизионна игра с...
  • Сега Новините на NOVA
  • 12:30 "Наследство" (премиера) - сериен...
  • 13:30 "Свободна да избира" (премиера) -...
  • 15:00 "Не ме оставяй" (премиера) - сериен...
  • 16:00 Новините на NOVA
  • 16:10 "Пресечна точка" - публицистично шоу
  • 17:00 "Семейни войни" (нов сезон) -...
  • 18:00 "Сделка или не" (премиера) -...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.