Орешарски пред ИТАР-ТАСС: Оставам оптимист за бъдещето на ядрената енергетика

Това обяви премиерът в интервю за руската медия

по статията работи: Кремена Бедерева | 30.01.2014 | 19:56

Министър-председателят Пламен Орешарски ще присъства за първи път на откриване на Олимпийски игри и това ще стане на предстоящите Олимпийски игри в Сочи, но няма да може да остане по-дълго поради натоварената си програма.

Това обяви самият премиерът на България в интервю за ИТАР-ТАСС.

Той заявява, че е силно впечатлен от създадената организация, от изградената инфраструктура. "Не се съмнявам, че Русия ще организира образцови олимпийски игри."

Премиерът се надява, че ще проведе среща с президента на Русия Владимир Путин, когато е там. "Между България и Русия винаги има за какво да се говори. Най-вече за задълбочаване на търговско-икономическото сътрудничество. В момента търговският ни баланс е със сериозен дефицит. Доста голяма разлика се е формирала в търговията между двете страни и ние се стремим да насърчаваме износа на наша продукция в Русия. Смятам, че и руската страна също мисли в тази посока, тъй като асиметрията в търговията никога не е добър показател."

Според Орешарски българо-руските отношения са много добри в настоящия етап и имат голям потенциал за развитие. Между България и Русия винаги е имало добри отношения в исторически план, но в последните години потенциалът им стои неоползотворен напълно.

Запитан какви резултати очаква от работата на междуправителствената комисия за търговско-икономическо и научно-техническо сътрудничество, чието заседание ще се проведе през април в София, премиерът отговаря: "Аз съм присъствал на такива заседания в миналото, когато заемах по-ниски позиции в администрацията и правителствата. Подобен род срещи винаги са били ползотворни, всяка от страните е разбирала отлично съществуващите проблеми. За съжаление, невинаги е имало добри резултати от преговорите. Сега си поставяме амбицията на тази среща да приемем такива решения, които ще доведат до задълбочаване на сътрудничеството между двете страни в търговско-икономическата и в научно-техническата области.

Основните проекти през последните години са в сферата на енергетиката. България традиционно внася от Русия енергоносители. Имаме въпроси, свързани с машиностроенето. Сферата, в която можем да постигнем сериозен напредък, е туризмът. През последните години се радваме на ръст на руските туристи в България. Трябва да отбележа, че руските граждани придобиват недвижима собственост у нас, т. нар. летни къщи. За нас това е много добър показател, че гражданите от двете страни се разбират, че у руснаците съществува доверие към България. Човек никога не купува къща на място, което не му харесва."

На въпрос на ИТАР-ТАСС как би оценил перспективите за развитие на ядрената енергетика в България и в частност – възобновяването на проекта "Белене", Орешарски отговаря: "В българското общество, за разлика от други страни, този въпрос не стои. Българското общество поддържа ядрената енергетика. Имаме дългогодишен опит в тази сфера. И ако се върнем в миналото, ще видим, че това е ставало с помощта на Русия и на руските технологии. Затова и съм оптимист за бъдещето на ядрената енергетика в България.

Ако говорим за проекта "Белене", за съжаление, поради неумело управление той се намира в състояние на арбитраж и поради тази причина ще се въздържа от по-нататъшни коментари на тази тема. Но като цяло, оставам оптимист за бъдещето на ядрената енергетика в страната."

Премерът коментира и проекта "Южен поток" - "Той е важен и за руската, и за българската страна. У нас той е обявен за национален приоритет при нас. Нещо повече. Нашето правителство успя да навакса изоставането от графика за реализация на проекта. Положихме много усилия. Сега на практика се намираме вече в рамките на предварително очертания график. Лично наблюдавам развитието му, за да не допуснем дребни технически проблеми да го забави. В обобщение, държим на този проект и искаме да бъде реализиран в определените срокове.

За България той ще допринесе в няколко посоки. Първо, това е диверсификацията на пътищата, по които страната получава газ. Помним 2009 г., когато заради спорове между Украйна и Русия (не искам да заемам страна в тях) България в продължение на няколко месеца беше лишена от газ, което се отрази отрицателно на индустрията ни. Проектът ще ни донесе ползи и под формата на таксите за транзит на газа на българска територия. Не на последно място – в продължение на няколко години ще доведе до икономическо съживяване в регионите, през които газопроводът преминава. Той ще издигне и ролята на България като място, от което може да се ретранслира газ към други страни."

Запитан дали съществуват планове за облекчаване на визовия режим между България и Русия, Орешарски смята, че отчита това като проблем и той реално съществува. "Възложил съм на Министерството на външните работи задачата да използват по отношение на руските туристи най-добрия европейски опит, за да бъдат облекчени всички процедури. Вие знаете, че България спазва европейската визова политика като държава-членка, но в тези рамки ще търсим най-благоприятните възможности, в това число заимствайки опит от Италия и Испания. Те имат по-ускорени процедури от нашата."

Руснаците винаги ще бъдат желани гости у нас. Миналата година повече от 600 000 руснаци посетиха България. Мечтая за милионния турист. Готов съм лично да го посрещна, заканва се Орешарски. 

По думите му това може да се случи в близките няколко години. "Ще съм много щастлив, ако това стане през 2014 г., но изпитвам определени съмнения дали още тази година ще успеем да привлечем един милион туристи."


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Да надживееш Ескобар тв филм /42...
  • 00:15 Отблизо /п/
  • 01:10 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 02:45 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 03:40 Господин Тау тв филм /27 епизод/п/
  • 04:10 Олтарите на България
  • 04:25 По света и у нас /п от 20:00 часа/
  • 05:10 Още от деня коментарно предаване /п/
  • Сега "Разобличаване" - сериал, с.3, еп.2
  • 00:40 "Дъф и Вазовски" - сериал, с.2, еп.2
  • 01:40 "Ослепително слънце" - сериал, с.2,...
  • 02:10 bTV Новините /п./
  • 02:50 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 04:45 "Ослепително слънце" - сериал /п./
  • 05:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 06:00 "Тази сутрин" - информационно...
  • Сега "Военни престъпления: Лос...
  • 00:30 "911" - сериал, сезон 1
  • 01:20 "Престъпни намерения" - сериал,...
  • 02:15 "Моето име е Мелек" - сериен филм
  • 03:15 "Наследство" - сериен филм /п/
  • 04:10 "Свободна да избира" - сериал /п/
  • 05:20 "Пресечна точка" - публицистично...
  • 06:00 "Здравей, България" - сутрешен блок
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.