Нови ограничения влизат в сила от събота, 7 ноември в южната ни съседка Гърция. Това заяви премиерът на страната Кириакос Мицотакис. 

Днес, гръцкото правителство нареди поставянето под национална карантина за период от три седмици. Целта на мерките е да се пресече "агресивното разпространение на коронавирусa" на фона на нарастващото натоварване в отделенията на болницата за интензивно лечение.

Това ще бъде втората карантина в страната по време на пандемията. Всички магазини ще бъдат затворени, пътуванията между регионите ще бъдат забранени. За да отидете на работа, да спортувате, да посетите лекар или да отидете в магазина, ще трябва да получите разрешение, като изпратите SMS.

"По-добре да се предприемат действия по-скоро, отколкото по-късно", каза Мицотакис. "Защото, ако вече наложените ограничения не работят, натискът върху болниците ще стане непоносим."

По-късно днес гръцкият финансов министър Христос Стайкурас ще представи план за подпомагане на гражданите, нуждаещи се от подкрепа по време на изолацията.

Според уебсайта на гръцкото правителство към 4 ноември в страната е имало 46 892 случая, като ежедневно се е увеличил с 2646 случая. Има 179 пациенти на механична вентилация, средната им възраст е 67 години. 673 души са починали от последиците от коронавируса по време на пандемията в Гърция, средната им възраст е била 79 години, повече от 96 процента от тях са имали съпътстващи заболявания.

Междувременно, Кипър официално обяви, че налага строги мерки до 15 януари догодина. От днес в страната е въведен и вечерен час.

До 30 ноември в Кипър се забранява движението на гражданите от 23:00 до 5:00 ч. сутринта, с изключение само за спешни медицински причини или служебни цели.Заведенията за обществено хранене ще работят до 22:30 ч.В частни домове и на публични места е разрешено да се събират най-много до 10 души. Ограничава се и броят на посетителите на заведения, както и на церемонии в религиозни храмове. На закрито те трябва да са не повече от 75 души, а броят им може да е двоен в заведенията на открито. 

Маските на открито стават задължителни. Ограничават се масовите мероприятия и културните събития. 

Допълнителни извънредни мерки в сила до 16 ноември се въвеждат в административните области Лимасол и Пафос, които са най-силно засегнати от пандемията.

Заедно с това ще бъдат приложени планове за финансова и социална подкрепа.