Патриотите: Готови сме за правителство! ГЕРБ: Не става! (допълнена)

Патриотичният фронт най-накрая оцени Плевнелиев като национално отговорен държавник, а Борисов заклейми като безотворник с наполеонов комплекс

по статията работи: Ростислава Иванова | 23.11.2016 | 15:47

Партиотичният фронт е готов да приеме мандат за съставяне на правителство от президента в рамките на 43-тото Народно събрание, ако намери съгласие в парламента. Това обяви след днешните политически консултации при държавния глава съпредседателят на Патриотите Красимир Каракачанов.

Това обаче едва ли ще стане, тъй като основната политическа партия-мандатоносител и досегашен коалиционен партньор на ПФ в управлението – ГЕРБ, категорично няма да подкрепи кабинет с мандат на Патриотите. "ГЕРБ няма да подкрепи правителство на Патриотичния фронт", отсече по-рано днес лидерът на парламентарната група и партиен заместник на Бойко Борисов – Цветан Цветанов.

По повод заявеното от Патриотичния фронт, че биха подкрепили и сегашния кабинет, но с нов премиер, премиерът в оставка Бойко Борисов заяви, че "в ГЕРБ няма по-подготвен от него за поста министър-председател". Той категорично отхвърли възможността партията му да подкрепи някоя от политическите сили в този парламент за съставяне на кабинет.

1811283

"Аз не виждам в ГЕРБ по-подготвен човек от мен. Ще дойде ден, в който аз самият, когато се почувствам достатъчно уморен или преценя, сам ще дам път на другите - така, както много пъти съм давал. Това са някак си много лични атаки. Това си е тяхно право. Нека да кажат (от Патриотичния фронт - бел. ред. ) кое от решенията ни тези две години те не са подкрепяли", запита риторично Борисов.

След което отсече: "Няма да ги подкрепим, разбира се! Защото хората се произнесоха по темата и ние много ясно от ГЕРБ заявихме какво ще правим след тези избори".

След разговора с Плевнелие днес съпредседателят на ПФ Валери Симеонов за първи път оцени високо действащия държавен глава заради желанието му да преодолее политическата криза и да не влезе страната в парламентарна криза, чрез съставяне на кабинет от друга партия-мандатоносител в рамките на този парламент. В същото време той обвини премиерът Бойко Борисов в "политическа безотговорност" и "наполеонов комплекс" с подадената оставка и тласкането на страната в нова криза.

1811265

"Президентът е единственият отговорен политик, който не желае политическа криза и не иска ново служебно правителство и хвърляне на страната в безвремие, което ще бъде вместо 6 месеца - една година. До тази криза се стигна заради политическата безотговорност на министър-председателя, който демонстрира наполеонов комплекс и постави цялата страна в изпитание в момент, когато имаме стабилност. Поддържаме две години стабилност. Имаме парламентарно мнозинство особено в новия формат на коалиция Обединени патриоти, която има 33 народни представители в парламента и обща подкрепа за правителството от минимум 130 души. Така че няма никаква криза в момента и кризата е изкуствено създадена. Но за съжаление поради желанието за пълна еднолична власт от страна на Борисов в момента се стигна до кризата", коментира Симеонов.

"Ние сме заявили пред президента, че имаме необходимото парламентарно мнозинство и във връзка с тази криза обсъдихме два възможни варианта. Към настоящия момент няма да подкрепим Патриотичния фронт за съставяне на правителство", заяви по-рано днес пред журналисти в парламента зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов.

"Заявили сме категоричната си политическа позиция, че ще върнем мандата, който ще ни бъде връчен като първа политическа сила в сегашния парламент. БСП, доколкото знам и те са се отказали от съставянето на кабинет. Така ГЕРБ и БСП с тази ясна позиция имат 122 народни представители, което означава, че няма как другите политически формации в 43-тия парламент да могат да формират мнозинство", пресметна Цветанов.

1811264

"Дясната ръка" на Борисов направи груба прогноза за времето, което ще отнеме политическата криза и безвластие в страната. "22 януари 2017 г. встъпва в длъжност новият президент, а най-ранната дата, на която може да бъдат проведени изборите е някъде преди 20 март. На Консултативния съвет по национална сигурност, който ще бъде проведен при президента, ще се намери политически консенсус и ако се прецени и се консолидират всички парламентарни групи около датите – парламентарни избори може да има на 26 март или 2 април. Според мен 2 април е най-късната дата, на която могат да бъдат проведени предсрочните парламентарни избори", смята Цветанов.

Досега президентът Плевнелиев е провел политически консултации с ГЕРБ и БСП, които заявиха, че ще върнат мандата за съставяне на правителство. След консултацията ДПС също обявиха, че няма да приемат мандат за правителство, но и отхвърлят възможността Плевнелиев да сформира трети служебен кабинет, тъй като "нямал нито юридическото, нито морално право" при оставащите два месеца на "Дондуков 2". Според ДПС |България се нуждаела от преходно правителство до изборите, съставено от "системните партии", но движението и него нямало да подкрепи, стана ясно от думите на председателя Мустафа Карадайъ.

Вчера минаха консултациите и с Реформаторския блок, които не скриха желанието си да съставят кабинет, съзнавайки, че това няма как да се случи без участието на ГЕРБ, които очевидно предпочитат да отиват на предсрочни избори. За разлика от Патриотите обаче, Реформаторите не критикуват толкова яростно Борисов за оставката на правителството, с изключение на лидера на ДСБ Радан Кънев, който също обвини премиера, че винаги се води от лични и партийни интереси, а не от национални такива.

Сега президентът провежда консултации с БДЦ, а утре предстоят с групите на АБВ и Атака.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Днес на Игрите обзор на...
  • 23:30 Олимпийски игри Париж 2024: Бокс...
  • 00:10 Девет месеца игрален филм /Унгария,...
  • 01:40 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 03:10 Религията днес /п/
  • 04:10 Арабела се завръща или Румбурак -...
  • 04:40 По света и у нас /п от 20:00 часа/
  • 05:10 Туризъм.бг /п/
  • Сега "Под наблюдение" - сериал, с.4,...
  • 23:30 "Изкуството на престъплението" -...
  • 00:30 "Трима братя, три сестри" -...
  • 01:40 "Ослепително слънце" - сериал, с.2,...
  • 02:10 bTV Новините /п./
  • 02:50 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 04:45 "Ослепително слънце" - сериал /п./
  • 05:10 "Кунг-Фу Панда: Лапите на съдбата"...
  • Сега "Лоши момичета" (премиера) -...
  • 23:30 "Хъдсън и Рекс" - сериал, сезон 2
  • 00:30 "Военни престъпления: Лос...
  • 01:20 "Франклин и Баш" - сериал, сезон 3
  • 02:15 "Моето име е Мелек" - сериен филм
  • 03:15 "Наследство" - сериен филм /п/
  • 04:10 "Свободна да избира" - сериал /п/
  • 05:20 "ФБР" - сериал, сезон 6 /п/
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.