Пеевски е в Дубай, Васил Божков се връща в България (ВИДЕО)

Нови скандални разкрития направи бизнесменът пред Миролюба Бенатова

по статията работи: iNews | 22.05.2021 | 09:19
Пеевски е в Дубай, Васил Божков се връща в България (ВИДЕО)
Facebook
Повече за:

Бизнесменът Васил Божков планира да се върне скоро в България, може и по време на изборите. Това сподели той в интервю с Миролюба Бенатова в предаването Алтернативата по ТВ1. Божков, който в момента се намира в Дубай, заяви, че Делян Пеевски също пребивава в емирството и е готов да предаде на службите информация за него, така че никой друг бизнесмен да не става "жертва на един престъпен модел", пише ОффНюз.

Божков заяви, че неговият приближен Георги Попов, който днес пристигна в София с конвой и беше директно отведен в ареста не е екстрадиран, а се е върнал по собствено желание.

"Делото на Попов и моето вървят заедно, ако имаше екстрадиция трябваше да бъда екстрадиран и аз. За мен има решение на върховния съд на ОАЕ, че няма да бъда екстрадиран. И знаете ли какво е това решение? По всички 19 точки аз съм невинен.", обясни бизнесменът.

Васил Божков също планира завръщане в страната по време или след изборите, когато са преодолени някои формалности по негови думи.

На въпрос дали играе карти, Божков отговори многозначително "много игри играя", но заяви, че не е и не би играл с бившия премиер Бойко Борисов, защото той не умее да губи. 

Придобиването на "Левски"

Божков многократно заяви, че е бил рекетиран от Бойко Борисов за 20% от печалбата му, за да не бъде спиран бизнеса му. Така за последните три години той е дал на Борисов 67 милиона. На подобен принцип е придобил и футболен клуб "Левски".

"Аз винаги съм подкрепял спорта, но когато ти кажат "взимаш Левски или бизнесът ти приключва", имаш ли избор. Нали го видяхме и в сигналите на Илчовски? Нашата държава се управляваше доскоро така."

Според разказа му бизнесменът е преценил да продължи да плаща исканите от него пари, "за да запази работните места", задържайки собствената си печалба и с надеждата, че това ще спре.

Познанството с Пеевски

Васил Божков разказа, че познава бившият депутат Делян Пеевски от 2000 г., когато е бил негов ментор и му е помогнал да стартира бизнес. След това Пеевски отива при Илия Павлов и се свързва с Ахмед Доган, намира си други ментори докато самият той не става такъв.

Бизнесменът призна, че може би е подценил Пеевски и връзките, които той е създал през годините.

"Никой не му обръщаше внимание, малко момченце, дебело, айде тук ще му помогнем, айде там ще го лансираме и отгледахме чудовище".

Последните им бизнес отношения са били свързани с разпространението на билетите от лотариите на Божков във веригата "Лафка" на Пеевски, която фалира малко след закриването на лотарията. Бившият депутат е предлагал на Божков да купят заедно банка "Виктория", но бизнесменът отказал, след което чрез подставени лица Пеевски купува "Общинска банка".

"Мислех, че е демонизиран, но след удара срещу мен, след като вникнах в нещата, разбрах, че най-главният човек е Пеевски", коментира Божков влиянието на бившия депутат от ДПС.

Васил Божков заяви, че Делян Пеевски също се намира в Дубай, след като е купил много имоти там, в Мароко и във Виена, но досега не са се засичали.

"Знам го къде живее и там не ходя, сигурно и той знае къде съм и той не идва по тези места, може би се избягваме да."

На въпроса има ли нещо, което би могло да го постави отново от една страна с Пеевски, Божков отговори, че той е бил сред тях, но не и един от тях и се чувства жертва на един престъпен режим.

"Аз знам много неща за Шиши. Понеже държавата трудно ще се справи с него, а той е основният виновник за това, дето ми се случи, аз ще му изнамеря още неща и ще го дам на службите. Компромиси няма да правя, нищо няма да ме събере нито с Пеевски, нито с Борисов..."

Медиите и влиянието

Бизнесменът отрече да е оказвал натиск върху редакционната политика на "Нова телевизия" по времето, когато беше най-големият й рекламодател, а директор беше Дидие Щосел. Божков потвърди, че Бойко Борисов е опитвал чрез него да предотврати публикуването на определени материали, но не поясни кои.

Според него купуването на телевизията от Кирил Домусчиев е осъществило плана на Борисов и Пеевски "да си купим "Нова", да си сложим прокурор и да бъдем недосегаеми в следващите 10 години". По отношение на паметната записка, декларираща пълен съпорт към Кирил Домусчиев пред Държавната комисия по хазарта, Божков разказа, че е бил накаран и ако е бил отказал, вероятно бизнесът му е щял да бъде съсипан една година по-рано. 

Мутренските години

Божков отказа да има нещо общо с убийството на Йордан Динов през 2021 г., който чрез фирма, регистрирана във Виена успява да прави залагания у нас. По думите на бизнесмена по онова време приходът му от "Еврофутбол" е бил незначителен на фона на инфраструктурните проекти, с които се е занимавал. 

Той не обвърза убийството с братята Цветомир и Боян Найденови по прякор Цеките, собственици на компанията "Ефбет" и синове на основателя на "Еврофутбол" Стефан Найденов, само подчерта, че Динов е бил конкурент на техния бизнес. По думите му той е създал и тримата като бизнесмени. 

"Никога не съм бил мутра, не е имало обвинения срещу мен, но изведнъж за един месец натрупах 19".

Бизнесменът разказа и как поставил началото на бизнеса си - "от нулата" с обменни бюра, финансова къща, банка и след това корабостроителница и големи предприятия, а след приемането ни в ЕС с инфраструктурните компании.

Връзките с ДС

Васил Божков е имал много контакти с хора, за които е известно, се имат връзки с "Държавна сигурност" като самия Георги Попов, работил за външно техническо разузнаване, Кирил Христосков, който ръководеше колекцията му от предмети на изкуството и Стефан Найденов.

Бизнесменът заяви, че избира хората по качества и кадърност и това, че приближени до него са работили за службите е случайност. Той подчерта, че никога не е имал съвместен бизнес с тях, а те са били негови служители. Изключение прави Попов, който има 5% участие в една от фирмите, но с него Божков се познава още от студентските години, когато са тренирали джудо. 

 


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Натисни F1 образователна поредица...
  • 15:30 Истории от Олимпийските игри /п/
  • 15:45 Телепазарен прозорец
  • 16:00 Бързо, лесно, вкусно
  • 16:30 Светът и ние
  • 16:55 България в 60 минути с Мариана...
  • 18:00 По света и у нас
  • 18:30 Още от деня коментарно предаване
  • Сега "Бараж" - сериал, еп.47
  • 16:00 "Скъпа мамо" - сериал, еп.3
  • 17:00 bTV Новините
  • 17:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 18:00 "Стани богат" - телевизионна игра с...
  • 19:00 bTV Новините - централна емисия
  • 20:00 "Аз обичам България" - забавна...
  • 22:30 "Dancing Stars Extra" - зад...
  • Сега "Не ме оставяй" (премиера) - сериен...
  • 16:00 Новините на NOVA
  • 16:10 "Пресечна точка" - публицистично шоу
  • 17:00 "Семейни войни" (нов сезон) -...
  • 18:00 "Сделка или не" (премиера) -...
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
  • 20:00 "Един за друг" (нов сезон) -...
  • 22:00 "Любовни афери" (премиера) -...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.