Плевнелиев: Мир може да бъде постигнат само когато правилата важат за всички

Президентът призова европейските лидери да не прехвърлят отговорността за тяхното решение на следващите поколения

по статията работи: iNews.bg | 13.11.2015 | 19:35

Европейският съюз се нуждае от нов проактивен подход за преодоляване на кризи, който да се фокусира върху тяхното възникване и да не допуска отлагане на решенията и задълбочаване на проблемите.

Това заяви президентът Росен Плевнелиев, който участва в първото издание на Берлинския глобален форум, на който бяха обсъдени възможностите за насърчаване на диалога на европейските институции и представителите на бизнес средите с развиващите се икономики в света. Събитието се провежда под надслов "Европа и развиващите се икономики: Споделяне на отговорността".

В изказването си на форума държавният глава открои нарушаването на върховенството на закона, късното идентифициране на кризисни ситуации, тероризма, климатичните промени, миграционния натиск, напрежението между Запада и Русия и надигащата се националистическа вълна в Европа като основни предизвикателства пред способността на Европейския съюз да действа като общност, съобщиха от прессекретарията на държавния глава.

Множеството предизвикателства, пред които е изправен ЕС, налагат на европейските държави да препотвърдят своето единство за намирането на ефективни решения, призова Плевнелиев и подчерта, че обединена Европа е семейство и солидарността в него се гради върху споделената отговорност на всеки негов член.

Президентът подчерта, че проблемите трябва да бъдат назовани и призова европейските лидери да не прехвърлят отговорността за тяхното решение на следващите поколения. "Длъжни сме да взимаме решения и да действаме. Едно решение може да бъде правилно или грешно, но понякога едно грешно решение е по-добро отколкото липсата на каквото и да е решение. Погрешното решение може да бъде поправено, докато липсата на решение създава опасна сива зона на нелегитимност и нестабилност", посочи Плевнелиев.

Държавният глава отново отбеляза, че всяка криза може да бъде проследена до момента, в който някой е нарушил върховенството на закона. "Мир може да бъде постигнат само когато правилата важат за всички. Без правила няма мир. Трябва да въведем ефективни механизми, които да гарантират върховенството на закона", каза президентът.

Според Плевнелиев въвеждането на система за ранно предупреждение при нарушаването на универсалните ценности и демократичните принципи, в рамките на ООН, е задължително условие за успешното решаване на кризите.

"Използването на оръжия не е аргумент, а доказателство за липсата на такива. Не бива да чакаме оръжията и кризите да се появят на телевизионния екран, за да действаме", изтъкна държавният глава. Климатичните промени, миграцията, тероризмът и заплахите за сигурността не започват от нашите граници, посочи още Росен Плевнелиев и добави, че терористите могат да бъдат победени от международната коалиция, но идеологията на тероризма не може да бъде победена с оръжия, а изисква по-добри идеи, толерантни общества и достъпно образование.

Ескалацията на напрежение между Запада и Русия беше определена от президента като фаза на "студен мир" в Европа, тъй като двете страни остават на различни позиции по отношение на кризата в Украйна. По думите на държавния глава европейските страни са изправени пред сблъсък на "глобални интереси срещу глобални принципи" и идеологията на "велики сили и техните сфери на влияние". ЕС е уникален проект за мир, в който държавите имат еднакви права и където политиките, основани на консенсус, правят всяка страна важна. Всеки е партньор и всеки е важен, независимо дали е малък или голям, богат или беден. Надяваме се да видим глобални интереси на световната сцена, които отразяват основополагащите принципи и ценности на международния ред, а не са в противоречие с тях, заяви държавният глава. Президентът изрази надеждата си Източна Украйна да не се превръща в поредния замразен конфликт и да бъде уважено правото на хората там да живеят в мир и просперитет.

В изказването си на форума държавният глава призова също така да се прави разлика между патриотизма и надигащата се нова вълна на национализъм в Европа, която експлоатира човешките страхове от миграция, липсата на икономическа перспектива и високата безработица. "Днес повече от всякога е необходим модерен патриотизъм, а не агресия", заяви Росен Плевнелиев. Според него временното неприлагане на правилата на Шенген поставя в опасност самата идея за обединена Европа, тъй като "Шенген не е просто регламент или директива, а е барометър за състоянието на съюза". "Не трябва да позволяваме нашите мечти и основните принципи, върху които е изграден ЕС да бъдат застрашени", категоричен беше държавният глава.

Президентът определи като предизвикателство и това, че от глобализацията днес печелят преди всичко малко на брой хора и призова за повишаване на качеството на образованието в света, което да не изостава от безпрецедентния технологичен бум. "Виждам предизвикателства, основани и на погрешната интерпретация и дори на манипулацията на историята, както и на пренебрегването на историческите уроци", посочи държавният глава.

"Нашите демокрации не са перфектни, не функционират винаги добре, но именно демокрацията ни прави силни, свободни, хуманни", заяви още президентът и добави, че силата на една нация днес се измерва не чрез увеличаването на нейната територия, а чрез успеха на гражданите й и чрез влиянието, което оказва на света.

Пред участниците във форума българският държавен глава призова за международен ред, в който всеки има значение и в който всеки трябва да даде своя принос за мира и развитието.

"Нуждаем се от държави и лидери, които вярват, че различията се решават само чрез диалог и сътрудничество", подчерта Плевнелиев. 

 

 


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега По света и у нас
  • 20:30 "Осъдени души
  • 22:45 Снимка с Юки игрален филм...
  • 00:35 Й.С.Бах: "Йоханес пасион"/1 част/...
  • 01:35 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 03:10 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 04:05 Олтарите на България
  • 04:20 По света и у нас /п от 20:00 часа/
  • Сега "Аз обичам България" - забавна...
  • 22:30 "Dancing Stars Extra" - зад...
  • 23:00 bTV Новините - късна емисия
  • 23:30 "Разобличаване" - сериал, с.3,...
  • 00:40 "Закон и ред: Специални...
  • 01:40 "Ослепително слънце" - сериал, с.2,...
  • 02:10 bTV Новините /п./
  • 02:50 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • Сега "Един за друг" (нов сезон) -...
  • 22:00 "Ной" - с уч. на Ръсел Кроу,...
  • 00:50 "911" - сериал, сезон 2
  • 01:50 "Престъпни намерения" - сериал,...
  • 02:45 "Моето име е Мелек" - сериен филм
  • 04:45 "Дъмбо" - с уч. на Колин Фарел,...
  • 06:30 "Кобра 11: Обади се!" - сериал,...
  • 07:30 "Събуди се" - предаване
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.