Плевнелиев: Орешарски е добронамерен

„Каците с късмет“ на президента или рецептата му как да преодолеем кризата

по статията работи: Кремена Бедерева | 31.07.2013 | 11:32

"Когато няма правила или могат да бъдат заобикаляни, тогава се раждат зависимостите. Вече 24 години говорим за кръгове и обръчи, но се въртим в кръг, вместо да решаваме проблема с кръговете. Няма червени, сини, жълти кръгове - всички са центрирани върху държавните пари."

Това каза президентът Росен Плевнелиев в интервю за bTV, което бе излъчено тази сутрин.

"Каците с късмет са три – държавните, обществените поръчки, приватизацията. Ние в България говорим за олигархия, но каква е дефиницията за олигархия-  това са икономически интереси, при която се извършва забогатяване", обясни държавният глава.

Според него българите очакват някой друг да дойде и да им реши проблема с олигархията. "Това няма да стане. Трябва сами да се справим", смята Плевнелиев.

По думите му темата с кръговете не може да бъде затворена само в центъра, тук, на Дондуков 2, където е триъгълникът на властта – Министерски съвет, Народно събрание, Президентството. "Кръговете са различни, но за да ги разпознаем, трябва да търсим в обществените поръчки, а президентството не се занимава с тях, трябва да търсите в приватизацията, търсете държавните пари", апелира държавният глава. По думите му тук идва решението.

Запитан за съпругите му и зависимостите му към кръгове около "Икономедия", президентът припомни президентските дебати, когато срещу него се е водела негативна кампания за подкупи, които е вземал, а не било станало ясно какви са те.

"Слагам себе си в категорията на тези, които създават решенията, а не се крият. Тогава казах: не обещавам всичко, това, което обещая, ще го сложа на сайта и ще го свърша. И имам намерение да го свърша", коментира президентът. Той заяви, че за подкупи го разхождали напред назад, накрая не станало ясно дали ги е давал, дали ги е вземал.

За него това са били "елементарни методи от миналото на ДС". "Трябва да стане ясно на българските граждани – крадецът вика дръжте крадеца. Не съм аз този, който съм се скрил зад офшорки, банки, медии", каза Плевнелиев.

"И тези, които действат по този начин е логично да насочат прожекторите в обратната посока. Виждам много добре логиката на атаките". По думите му атаките срещу него са започнали, когато е излязъл с принципна позиция срещу Делян Пеевски, което за него и за 85% от българските граждани е било недопустим акт, и тогава са излезли срещу него.

"Аз не знаех, че той ще бъде предложен за шеф на ДАНС. Аз свалих доверието си от Станишев и Местан, не от БСП и ДПС – за мен това е акт на принципност". По думите му трябва да е ясно, че в основата на всичко стои доверието. Той разказа за разговора си с Местан и Станишев два дни преди това, когато те са го уверили, че ще отнемат правомощията за сметка на прозрачност. "А какво получих – назначение, което е знак за непрозрачност".

"Снех доверието си, защото едно беше казано, друго беше направено. Те казаха: Искаме прозрачност, вярваме, че като слеем ГДБОП и ДАНС ще се даде възможност за председател, който да управлява прозрачно. Видяхме два дни по-късно какво се случи", заяви президентът.

Според него президентът е длъжен да стои над ваканциите и над ежедневното обиграване на ситуацията, коментирайки предстоящата ваканция на депутатите.

Росен Плевнелиев заяви, че има готовност да наложи вето върху актуализацията на държавния бюджет. Държавният глава заяви, че е готов да използва конституционните си правомощия, защото все още има много въпроси, които остават без отговор. "За мен не е ясно, защо от сегашните управляващи, тогавашна опозиция, беше казано, че има излишък в бюджета, а сега се твърди, че не достига и трябва да се взимат заеми."

"Независимо какви уговорки, разговори или коалиции се случват между политическите партии, това не ме вълнува, тъй като аз не участвам в никакви сценарии. Единствената си позиция изказвам чрез налагане на вето. Така съм действал и така ще продължавам да го правя", уточни президентът.

По думите му той вярва, че в момента се случва промяна за добро. "Стоя зад исканията на гражданите за прозрачност, за демокрация, за премахване на олигархията, корупцията и желанието страната ни да върви напред. Те имат право да изискват, да бъдат чути. Някои обаче работи за разделението им – на млади и стари, на граждани и селяни, което абсолютно не е правилно."

За искането на импийчмънт, държавният глава коментира, че "ако искат моя импийчмънт, то това е гражданско право."

"С Пламен Орешарски се чувам по няколко пъти в седмицата. За последно това беше в неделя, когато той беше на среща с македонски дипломати и премиера. На чисто прагматично ниво имам какво да кажа на премиера, а и той е добронамерен и обменяме аргументи.

Едно е между президента и премиера, друго е между президент и политическите лидери. Моето притеснение е за това, че част от политическите лидери в България са избрали посока на реваншизъм, на задълбочаване, отколкото на решаване на големите проблеми. Притеснен съм, защото няма как да се борим с олигархията, да направим големите реформи в енергетиката, в здравеопазването, няма как да вкараме силна прозрачност в обществените поръчки, ако нямаме съгласие и консенсус. Само по делата се съди. Аз честно мога да изляза и да кажа какво съм свършил аз. Надявам се всеки един от българските политици да може да направи същото", добави Плевнелиев.

За обвиненията срещу него, че е от кръга "Капитал" и че притежава офшорни сметки, Плевнелиев коментира: "Не виждам доказателства за кръгове, виждам теорията крадецът казва дръжте крадеца. Казах ви: вижте къде са обществените пари, в каква посока отиват, вижте къде са обществените поръчки и вижте приватизацията къде е отишла. Там е решението на това кой работи от политиците в полза на повече олигархия и кой за по-малко".

За новите политически проекти президентът каза, че по делата ще ги познаем. Тук виждам грешки в управляващите.

"Категорично не, защото всеки, който дори и малко се е докоснал до Конституцията, знае много добре, че духът на Конституцията и правилата, разписани в нашата Конституция, казват взаимен баланс на властите, а не една власт, която да властва над останалите. Аз се питам ако в същата тази комисия в НС се получи сигнал срещу главния прокурор или срещу председателя на Върховния административен съд или на Върховния касационен съд, какво – ще го извикат на разпит там ли?". Това отговори президентът, запитан дали ще се яви в Комисията за борба с корупцията, след като нейният председател Волен Сидеров заяви, че ще покани на разговор посочените в тефтерчето на Филип Златанов, сред които и президентът.

"Но няма да участвам в партизански битки и политическо заиграване, просто да използваме на ръба на закона и на Конституцията единствено и само с политически цели за леене на кал и за заиграване на ръба на закона, включително и с най-важните институции в държавата", каза още Плевнелиев.

За тефтерчето на Златанов президентът каза, че не може да обясни защо един висш представител на българската държавност е водил записки и какво е имал предвид. Прокуратурата трябва да разбере.

Комисията за предотвратяване на конфликт на интереси е пратила писмо до президента, като отговорът е категоричен и подкрепен с всички доказателства. "Аз нямам тефтерче, но си пазя записките, вярвам, че това е част от българската държавност".

Той даде рецепта за излизане от кръга.

Първото са държавните пари – решението е правилата, които се приеха от служебното правителство да се спазят и да бъдат надградени.

Второто са обществените поръчки – решението е елементарно – типизиране на поръчките, те не трябва да са креативни за богоизбраните, а да бъдат типови. Тук ще се разбие и корупцията, защото гражданите няма да ходят да се молят на бюрократите за услуги, всичко ще става електронно.

Третото решение: приватизацията – трябва да се види активите къде са отишли, как са отишли, трябва да има, стратегически инвеститори и добри стопани. След тези три стъпки с кръговете ще бъде свършено. С добрите стъпки в правилната посока, смята президентът.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


9 Dimitar Geshev 31.07.2013 | 16:20
изобщо няма какво да се подмазва президентчето ,н напоследък всеха да му излизат наяве далаверите.
8 Emily Reed 31.07.2013 | 14:40
Човекът, който е част от тези престъпни кръгове да говори за тях е наистина супер смешно.
7 viktor viktorov 31.07.2013 | 14:01
Едва ли рецептите на президента за преодоляване на кризата ще са от полза, никак му нямам вяра и аз на приказките му.
6 p kehaiova 31.07.2013 | 13:52
Ние в България говорим за олигархия, но каква е дефиницията за олигархия- това са икономически интереси, при която се извършва забогатяване", обясни държавният глава - е, много ясно, че той знае какво е олигархия.
5 Рени Чен 31.07.2013 | 13:39
вече се уморих от празните приказки на Плевнелиев, пак не е казал нищо и говори едни успиваши приказки, които слушаме вече 20 и повече години. Защо не е отговорим кратко и точно ясно на въпроса за съпругите му и офшорките?!
4 emanoil momchev 31.07.2013 | 12:30
Каквото и да си приказва президента, не вярвам на една негова приказка..
3 мрачен интелектуалец 31.07.2013 | 11:54
Тая доброта на президента ще му изяде главата. Не трябва да е толкова доверчив. В политиката място за доверие почти няма.
2 трендафил въжарски 31.07.2013 | 11:43
откога пък раздава и рецепти
1 трендафил въжарски 31.07.2013 | 11:35
Достра пространно се е изказал, има някои верни неща, но като цяло са общи приказки

ТВ програма

Кино

  • Сега Денят започва сутрешен блок с...
  • 09:20 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 11:00 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 12:00 По света и у нас
  • 12:25 Новини на турски език
  • 12:30 Светът на жестовете
  • 12:45 Телепазарен прозорец
  • 13:00 Последният печели...
  • Сега "Тази сутрин" - информационно...
  • 09:30 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Комиците и приятели" - комедийно...
  • 13:30 "Златно момче" - сериал, еп.75 /п./
  • 15:00 "Бараж" - сериал, еп.47
  • 16:00 "Скъпа мамо" - сериал, еп.3
  • 17:00 bTV Новините
  • Сега "Здравей, България" - сутрешен блок
  • 09:30 "На кафе" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 "Наследство" (премиера) - сериен...
  • 13:30 "Свободна да избира" (премиера) -...
  • 15:00 "Не ме оставяй" (премиера) - сериен...
  • 16:00 Новините на NOVA
  • 16:10 "Пресечна точка" - публицистично шоу
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.