По-висок успех на матурата по английски език, очакват зрелостниците

Учениците определиха английски език като най-лесен

по статията работи: Ивелина Георгиева | 19.05.2011 | 14:52  9 Виж всички снимки

Английският език отново се оказа един от най-предпочитаните предмети на провеждащия се днес втори държавен зрелостен изпит.

Изучаването на английски език от първи клас и кандидатстването в чужбина - това са основните мотиви, които зрелостниците посочиха, за да изберат този предмет сред останалите възможни.

Като резултат учениците очакват дори по-висок успех на матурата по английски, отколкото на матурата по български език, която беше задължителна.

iNews.bg събра мнението на полагащите днес втора задължителна матура в столичното 2 СОУ. Повечето от тях завършват езикови паралелки с английски език. Преди два дни се проведе държавният зрелостен изпит по български език и литература.

На излизане от изпита Мартина Тодорова сподели, че ще кандидатства в Англия и това е само един от многото изпити, които й предстоят да положи.

Петър и Габриела коментираха, че учат английски от 12 години и това е предметът, който най-много им се отдава.

А Йоана Попова бе категорична: "Матурите по език са най-добрият избор".

Според Ива Апостолова няма по-лесен предмет от английския език.

Петър Тодоров дори сподели вижданията си за резултатите от матурите: " Очаквам с единица, единица и половина по-добри резултати по английски, отколкото по български език".

Английският език затруднил обаче повече учениците, за разлика от българския език и литература, тъй като по втория предмет се наложило да полагат много повече усилия. Според тях този изпит е по-сложен.

Почти всички коментираха, че подготовката за матурите в училище не е достатъчна, затова и се наложило да посещават целогодишно частни уроци или курсове.

Всеобщото мнение на анкетираните бе, че няма да използват втората матура за кандидатстване във висше учебно заведение поради една проста причина - всички ще кандидатстват в чужбина.

Резултатите от зрелостните изпити се очаква да бъдат изнесени след най-малко 20 дни.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


25 Илиян Илиев 19.05.2011 | 17:39
Гордейте се с тези ученици, че учат чужди езици. Стига сте ги укорявали затова, че знаят. Учим им се английски, ще учат, какво толкова?
24 Мариана . 19.05.2011 | 17:06
Обаче и нас ни гони някаква тотална шизофрения... Като не знаят на изпита по литература, ги оправдаваме, защото Далчев бил труден, а като казват, че английския им е лесен – пък е зле, защото видите ли го знаели много по-добре от българския и се готвят за емиграция.
23 Данчо Георгиев 19.05.2011 | 17:01
Това със буквите "Ш" и "Ч", които се заменят с цифрите "6 и 4", е редовна практика, още от преди 13-14 години когато се разпространи първия опит за социална мрежа или по-скоро чат - ""Mirc, който сега почти никой не посещава!
22 Илиян Илиев 19.05.2011 | 17:01
Ами едно време така е било с руския език, обаче никой нищо не е казвал. Всеки си е учил руския и не е упорствал.
21 Ива Хинова 19.05.2011 | 16:59
Как няма да им е лесен като гледат филми на английски, слушат предимно такава музика, говорейки помежду си непрекъснато вмъкват разни току-що заучени чуждици, четат книги на този език... Но не може да се отрече и желанието на родителите децата им да знаят чужди езици, което в един момент се превърна в някаква мания, така че вина само децата нямат.
20 Петър Стоянов 19.05.2011 | 16:52
Даже трябва да измислят едни матури и по още предмети, за да се засили контрола на подготовката. Също друга иновативна идея е, да има нещо подобно на матура и след 10 ти клас. така ще се прави и още една проверка, за да се види нивото на образованието в средата му.
19 Draga Mateeva 19.05.2011 | 16:50
Всички предмети са важни и доброто им усвояване дава гаранции за успех и развитие в положителна насока на зрелостниците. Но познанията в дадена сфера, съчетани с владеене на език, са много успешна комбинация дори езикът да им е нужен и за обща култура без да се цели непременно излизане от България.
18 Ани Г. 19.05.2011 | 16:44
Ами какви ще да са тези "татковци", които купуват образованието на децата си после се бият в гърдите колко са големи и важни?! И колко умни са децата им! Как може собственоръчно да потъпкваш интелигентността на едно дето, още преди самото то да я е открило! Пожелавам на тези деца, поне веднъж да усетят чувството когато си дал всичко от себе си и се чувстваш доволен и ползотворен със знанията, и когато получиш заслужена 6-ца...! Както в живота така и в училище!
17 Златка Стоева 19.05.2011 | 16:42
Ани , безспорно има много актуални езици в момента като немски, испански, италиански и румънски, но английският си остава базов. Той е световно признат като език на бизнеса и на водене на преговори.
16 Стамена Георгиева Георгиева 19.05.2011 | 16:37
Ама те даже си нямат и на идея какво е на запад. Там не е като в България, не можеш да си вземеш изпита, тати прави дарение на университета и готово, вече имаш 3 в книжката. Преподавателите искат да се учи, не може само да се ходи по дискотеки и барове всяка вечер и да се чудим в коя лекция да не влезем, а да отидем да пием кафе. Няма такива филми, това го има само тук.
15 V D 19.05.2011 | 16:33
Много са неграмотни Ани. Когато бяхме на практика по училищата имаше ученици, които пишеха вместо буквата "ш" цифрата "6", вместо "ч" цифрата "4", а редовно бъркаха букви от кирилицата с латинските. Ставаше пълна какафония и ние се хващахме за главите. Най-интересното беше, че колкото повече им говорихме да внимават, толкова повече бъркаха. Много зор видяхме за 3 месеца, а учителите не знам как го изтърпяват ежедневно.
14 Илиян Илиев 19.05.2011 | 16:28
Не мога да разбера как изкарахте българските зрелостници по-големи англичани и от кралицата? Хайде малко по-сериозно. Това, че Петър и Габриела са казали, че очакват по-високи резултати, не значи със сигурност точно това!
13 Borislav Bonev 19.05.2011 | 16:25
Ако като имаме в предвид, колко много езикови гимназии има в България. А както знаете, най-изучавания профил е точно английския език.
12 Ани Г. 19.05.2011 | 15:55
"Зрелостниците" много зряло мислят, няма какво! Защо пък само английски? Те не знаят, ли че вече не е толкова актуален, учат се и други езици, защо за тях не се изказват така смело!? Как може с гордост да се изкажеш, че си по-добре на чужд език, от своя собствен в граматическо отношение! Ама вярно, те милите едва знаят как да говорят правилно, какво остава за правилен правопис!
11 Станимира Георгиева 19.05.2011 | 15:55
Не искат да посочват други предмети, защото не ЗНАЯТ нищо по тях! По литература, как пък винаги всичко им е трудно и сложно, толкова ли е трудно да си размърдаш мозъка и да помислиш малко, а не всичко да ти е поднесено на тепсия!? И как пък всички са решили да емигрират - те свят не са видели още, не знаят от коя страна грее слънцето, ама са се засили да ходят в чужбина! Ще ги схрускат като мишки!
10 Криси Митева 19.05.2011 | 15:55
Хайде дано да са по-високи, че с тая литература се наакаха май доста...малко да опровергаят парите на мама и тати за частни уроци!
9 Стамена Георгиева Георгиева 19.05.2011 | 15:49
Те винаги учениците си мислят, че теста по български език и литература е лесен и затова най-много кандидатстват с него в университетите, ама имат най-много двойки на него. Така, че има голяма разлика от това какво си мислят те и от реалността. Когато бях като тях и аз си мислех, че всичко е цветя и рози, но се оказа съвсем друго. Де да можех да си остана ученичка.
8 V D 19.05.2011 | 15:40
За пореден път нашите младежи ни показаха, че повече се интересуват от английския език от колкото от българския и ще видите, че наистина ще се справят по-добре. Те дори допускат повече правописни грешки, когато пишат на родния си език. Срамно е, но те не го възприемат по този начин, целта им е един ден да се махнат от България и ще го направят.
7 Ива Хинова 19.05.2011 | 15:39
За вход в университета, чуждият език е един от най-тежките предмети, зрелостниците обаче явно не са на това мнение. Още повече, че тази година матурата по чужд език е вход за почти всички ВУЗ-ове, включително най-апетитните и екзотични филологии в СУ. Но няма да мине много време и ще разберем дали зрелостниците са били прави в предположенията си...
6 d.krumova _ 19.05.2011 | 15:33
Огромна е заблудата за матурата по английски – изобщо този език не е толкова прост, колкото си мислят децата. Предпочитат да се явяват на език, защото не е свързано с препрочитане на цели учебници – там малко граматика отгоре и някое друго упражнение и си мислят, че ще ударят шестица от тотото. Масово де дънят на Listening-а, защото в час нито се говори на английски, нито се слуша касетофон.
5 Златка Стоева 19.05.2011 | 15:31
Малко е тъжно, ако се замислим, че зрелостниците се чувстват по-уверени в познанията си по чуждия език вместо по родния. Интервюираните Петър и Габриела казват, че учат английски от първи клас и им се отдава, а български език от кога учат - от както са се родили. По думите им се долавя явно отричане от родния език. Тъжно.
4 Живка Илиева 19.05.2011 | 15:25
Доста е тъжно, че учениците намират матурата по английски за по-лесна от тази по-български... Вярно, че английският дава доста добри перспективи за развитие, но това не е причина да омаловажаваш изучаването на собствения си език и литература.
3 Илиян Илиев 19.05.2011 | 15:23
Аз ли неправилно разбрах, ама дочух че географията е най-предпочитания предмет на матурата. Идете да учите в чужбина, ама после се върнете тука! Дотогава България ще е още по-добро място за живеене.
2 Цвете Жекова 19.05.2011 | 15:23
Изучаването на език е много перспективно в момента, поради причина такава, че отваря врати на младите хора, които искат да се преместят да живеят в чужбина. Задълбочените познания по даден език могат да осигурят висококвалифицирана работа и съответно добри доходи.
1 Павката _ 19.05.2011 | 15:02
Когато аз се явявах на матура през 2008, аз избрах история, а после видях каква беше по английски език матурата и не съм и предполагал, че може да бъде толкова лесна. Забелязах, че тенденция да се избира матура по чужд език има в София. Географията е доста примамлива, но и доста трудна между другото. Всеки зрелостник си прави сметката по кое е най-добър и следователно има богат избор на 2-ра матура.

ТВ програма

Кино

  • Сега Денят започва сутрешен блок с...
  • 09:20 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 11:00 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 12:00 По света и у нас
  • 12:25 Новини на турски език
  • 12:35 Малки истории /п/
  • 12:45 Телепазарен прозорец
  • 13:00 Последният печели...
  • Сега "Тази сутрин" - информационно...
  • 09:30 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Комиците и приятели" - комедийно...
  • 13:30 "Златно момче" - сериал, с.2, еп.13...
  • 15:00 "Бараж" - сериал, еп.66
  • 16:00 Премиера: "Скъпа мамо" - сериал,...
  • 17:00 bTV Новините
  • Сега "Здравей, България" - сутрешен блок
  • 09:30 "На кафе" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 "Наследство" (премиера) - сериен...
  • 13:30 "Свободна да избира" (премиера) -...
  • 15:00 "Не ме оставяй" (премиера) - сериен...
  • 16:00 Новините на NOVA
  • 16:10 "Пресечна точка" - публицистично шоу
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.