По-доброто ни бъдеще минавало през АЕЦ "Белене"

Първанов се включи в подписката за референдум за проекта

по статията работи: Кремена Бедерева | 22.04.2012 | 12:23  2 Виж всички снимки

Президентът на България (2002-2012 г.) Георги Първанов заяви на митинг в Плевен, че по-доброто бъдеще на страната ни минава през възстановяване и ускореното строителство на АЕЦ "Белене", информира БТА.

Спирането на строителството Първанов нарече "престъпно решение, за което носи отговорност лично Бойко Борисов". Първанов "се обзаложи" пред участниците в митинга с правителството, че "нова атомна централа ще има и ако то навреме не осъзнае своята грешка и не направи обрат в поведението си, то едно следващо национално отговорно правителство ще запише като точка първа в своята програма възобновяване на проекта "Белене".

Първанов изрази убеденост, че "това е шансът на България да запази водещото си място на Балканския енергиен пазар". Той съобщи, че се е подписал под започналата днес (22 април) подписка с искане за референдум за АЕЦ "Белене" и каза, че очаква още в следващите седмици да се съберат над милион подписи.

На площад "Стефан Стамболов" се бяха събрали стотици хора от различни партии, синдикати, обединени от каузата за реализацията на проекта.

На митинга говориха депутати, имаше оратори от Белене, представители на регионите на Плевен, Враца и Монтана, на земеделците, на синдикатите. Участниците издигнаха лозунги "Стоп на лъжите за АЕЦ "Белене", "Искам да работя тук в България".

Секретарят на Булатом Станислав Георгиев заяви, че "Белене е технически проект на световно ниво и отправи предложение на правителството "да даде възможност на частен инвеститор да го построи".

Съпредседателят на гражданското движение "Аз не се отказвам от АЕЦ "Белене", а ти?" Красимир Тодоров - от организаторите на проявата, заяви, че протестът е граждански и ще остане такъв, като очакват всички политически сили да застанат зад тях.

Той завърши словото си с думите "София, ние пристигаме". Водещият митинга Васил Антонов - лидер на БСП в Плевен, съобщи, че само по време на протеста са събрали над 2000 подписа под искането за референдум.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


6 empty world 23.04.2012 | 07:48
Първанов - скривай се най-добре и изобщо не се показвай повече!
5 Plamen Meramdzhiev 22.04.2012 | 22:39
Уважаеми дами и господа , Крайно време е да се осъзнаем и да престанем с измислиците за нов АЕЦ.Преди 18 години едни "ВЕЛИКИ" политици- И.Й.Костов и И.Пушкаров решиха ,че "не са ни необходими" бл.1 и бл.2 на Козлодуй , след време беше ликвидиран и добива на уран /като енергоносител-гориво/,което си беше една предизвестена смърт за 3 и 4 реактор.Този ангажимент е поет от същия Костов при отварянето на преговорите за приемането ни В Евросъюза/пред френското ядрено лоби/,беше прекратен едностранно договора за доставка на свежо и изземване на отработено гориво с Русия.Същите умници ,които днес вият яко срещу Белене легнаха на френските лобисти ,които сега строят още два блока на Черна вода и започват още един хилядник до Тимишуара в Румъния.Та нима румънците са по-глупави от нас та да харчат такива безумни суми по време "на криза". До кога разни продажници ще са фактори ,решаващи съдбите на народа български и на негов гръб ще правят пари/комисионните при тези операции са седем цифрени суми в кодирани сметки някъде в Европа/. Или строиме Белене или след десет максимум петнадесет години ще живеем в пещери или ще купуваме ток на цени каквито просто не си представяте и много няма да могат да си го позволят.Защо никой не говори за въглеродните квоти и колко трябва да плащаме от 2013 г по договра Киодо за въглеродните емисии. Крайно време е да се разбере ,че по-ефективно и по-чисто производство на електроенергия от АЕЦ НЯМА на настоящия етап от развитието на технологиите. Авариите в Чернобил, Фукошима, САЩ, Франция, Англия и Германия доказано са от човешка грешка ,макар и официално нищо да не се говори.Не е виновна технологията а тези които я управляват и задават параметрите-правят си експерименти или се предоверяват от надменна рутинност. С голяма доза увереност заявяам, че в България има ресурс за изграждането на АЕЦ Белене,както и обезпечаването и с гориво/собствено производство/за 30 години напред и това изцяло зависи дали ще стане ,само ако имаме здравомислещи политици ,които се опират на преценките на наистина добри специалисти/инженери,технолози,физици/,които знаят за какво става дума, а не мислят за добри усуги и на кой да се поклонят с гъба напред.
4 inna ilarionova 22.04.2012 | 13:29
Чернобил няма нищо общо с днещната ситуация, ректорите са различни и показателите за безопастност които трябва да се покрият са съвсем различни.
3 Борис Милчев 22.04.2012 | 13:11
НОВИЯТ ПЕРФЕКТЕН ИНТЕРНЕТ ПОРТАЛ Е ВЕЧЕ ФАКТ. Предлага 50% от своите доходи. Трябва ви покана : Линк за регистрация: http://signup.wazzub.info/?lrRef=82856108 Покани приятелите си преди те да са го напавили! WAZZUB е нова социална мрежа в търсачките като Google и Facebook, но с много повече съдържание: Това ще са 7 кутии.Поща, Търсачка, Новини, Социална мрежа, Видеопортал, Игри, Базар, Любими линкове. Всичко това ще бъде в една начална страница. 4 май 2012 ще бъде деня на официалното представяне. Покани да се регистрират безплатно много хора, защото с един прост и-мейл, изпратен на всички ваши приятели, може да ви гарантира $ 1 на човек регистрирал се чрез Вас и $ 1 на човек регистрирал се чрез Вашите приятели . За 5 поколения е възможен един месечен доход за хиляди долари до живот! 1. Поколение 5 x $ 1.00 = $ 5,00 2. Поколение 25 x 1,00 $ = 25,00 $ 3. Поколение 125 x $ 1.00 = $ 125,00 4. Поколение 625 x $ 1.00 = $ 625,00 5. Поколение 3125 x $ 1.00 = $ 3,125.00 Всъщност WAZZUB (за разлика от други социални мрежи, които печелят милиарди долари, само защото ние компютърните потребители използваме техните услуги), предлага 50% от своите доходи на тези, които на този стартиращ етап , помогат за създаване на мрежа от потребители. WAZZUB е първият проект в световен мащаб, който дели печалбата си! Изглежда невероятно, но всичко е вярно! WAZZUB е създадена като експеримент през 2007 г., с над 3,5 милиона долара, вече инвестирани. Това е първата глобална общност, която ще плати на своите потребители , само заради избор си: www.perfectinter.net като тяхна първа страница (HOMEPAGE). Денят за плащане остава 15 май 2012 на всички, които са се регистрирали и имат повече от 3 поканени човека. $Factor ще се трупа до 3май. След 4май ще започнете да събирате "Deal points". Тези "точки за сделка" ще бъдат разменяни срещу стоки, услуги, отстъпки и др. от базара на WAZZUB. "Точките за сделка" ще се трупат всеки месец въз основа на това колко хора сте поканили. Така че, може да натрупате точки за няколко месеца и да ги размените за нещо, което желаете. Членовете регистрирани преди 3май освен доларфактор ще трупат и "dealpoints". Тези които се регистрират след това ще имат само "dealpoints', но също ще ги трупат всеки месец, като заплата. След 3май, когато приключи трупането на $Factora в личния профил на всеки ще има информация за неговия фактор и за начините, по които иска да му бъде плащано.Там ще се попълнят данните за Pаypal, Allertpay, банкова сметка - кой каквото има. Линк за регистрация: http://signup.wazzub.info/?lrRef=82856108
2 Лазар Лалев 22.04.2012 | 12:51
Натиск върху Правителството, е инициирането на общонародна подписка с искане за референдум за АЕЦ Белене. Всички тези мероприятия преследват политически цели за подобряване на силно разклатения имидж на БСП. Подобни мероприятия няма да докажат нищо, което не е вече известно. Преобладаващото число българи са за атомната енергетика. Този моментен резултат се дължи на 26 години манипулации над населението за незаменимостта на ядрената енергетика, за ниската цена на тока, за енергийна независимост и лидерство на Балканите, за работните места които ще се разкрият и най-вече за екологичността на тази енергия. Ние питаме: защо този референдум не беше направен непосредствено след аварията в Чернобил,когато точно висшите представители на БСП скриха от народа си реалностите от аварията, а доставяха за себе си, за своите семейства и приближени чиста храна от държавния резерв? Навярно резултатът щеше да бъде друг от очаквания сега.
1 еми илиева 22.04.2012 | 12:31
Това наистина е национален проблем. А Първанов изкарва дивиденти , но пък е длъжен да защити проекта защото е започнат от комунистите, предшествали БСП.

ТВ програма

Кино

  • Сега 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 11:00 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 12:00 По света и у нас
  • 12:25 Новини на турски език
  • 12:30 Светът на жестовете
  • 12:45 Телепазарен прозорец
  • 13:00 Последният печели...
  • 14:00 "Петолиние на паметта
  • Сега "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Комиците и приятели" - комедийно...
  • 13:30 "Златно момче" - сериал, еп.75 /п./
  • 15:00 "Бараж" - сериал, еп.47
  • 16:00 "Скъпа мамо" - сериал, еп.3
  • 17:00 bTV Новините
  • 17:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • Сега "На кафе" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 "Наследство" (премиера) - сериен...
  • 13:30 "Свободна да избира" (премиера) -...
  • 15:00 "Не ме оставяй" (премиера) - сериен...
  • 16:00 Новините на NOVA
  • 16:10 "Пресечна точка" - публицистично шоу
  • 17:00 "Семейни войни" (нов сезон) -...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.