Полицаи в Бургас са привикани да дават обяснения заради протестите

Бунтът на униформените не стихва в цялата страна

по статията работи: iNews.bg | 05.11.2015 | 21:30

Служители от МВР в Бургас са привиквани, за да дават обяснения за участието им в протестите снощи. Това съобщи Генади Тенев от местния полицейски синдикат. Думите му бяха потвърдени и от няколко протестиращи днес.

Въпреки това тази вечер около стотина полицаи, пожарникари, надзиратели и служители към съдебната охрана излязоха на пл. "Тройката” в морския град.

Обсъждаме промените, които орязват нашите социални компенсации, коментира Тенев. От синдиката разпространиха и съобщение, че спират с организирането на протести в града. Причината е, че едва ли не са били обвинени заради блокирането на движението по една от бургаските улици вчера.

Затова се събираме, да си говорим, на по цигара, защото в заведенията е забранено да се пуши, коментираха синдикалисти.

Полицаите са останали обидени от ресурса, впрегнат в това да се разпитват и следят дали и кога ходят на протести. Кой, тогава, се бори с престъпността? - питаха служителите в МВР.

Бунтът на униформените не стихва в цялата страна. Те заявяват, че са мотивирани да отстояват своите интереси до последно.

Тази вечер Стотици полицаи блокираха Орлов мост, пропускаха се само линейки.

Те настояват за подобряване на условията на труд. Някои от полицаите, които охраняваха снощния протест, в момента протестират.

"Управляващите ограбват нашите компенсации за отнети граждански, политически, икономически и социални права. Ние нямаме правата на останалите граждани. Нямаме право на стачка, нямаме право на втора работа, нямаме право да имаме фирма и да изкарваме допълнително пари", заяви един от протестиращите полицаи, пожелал анонимност.

Негов колега се оплака, че "има репресии срещу служители на МВР". Той разкри, че се опитват да ги сплашат чрез образуване на дисциплинарни производства. Също така се организират спешни операции в районните управления и затова част от колегите на са на протести. Друг служител на реда заяви, че е дошла заповед от министъра на вътрешните работи, в която е посочено, че ще се търси дисциплинарна отговорност от протестиращи полицаи.

"Всички ще бъдат изкарани на светло и ще бъде търсена персонална административно-наказателна отговорност по Етичния кодекс и Закона за МВР за нарушение на служебната дисциплина и уронване престижа на МВР", каза той и добави, че ще се гледат видеозаписи с протестиращите.

Основният проблем, заради който полицаите са излезли на протест, е не за да нарушават закона, а защото преди това някой друг е нарушил принципите на държавното управление. За служителите в сектор "Сигурност" предложенията за орязването на социалните и икономически обезщетения, които се съдържат в проекта за бюджет за 2016, са "безпрецедентна провокация".

На 8 ноември в неделя е насрочен национален протест в София.

Протести има в цялата страна

В Пловдив стотици полицаи протестират, въпреки че мнозина са били сплашвани с уволнения от своите началници. Протестиращите заявиха, че няма да блокират този път улиците, те тръгнаха на шествие. Към тях се присъединиха и стотина военнослужещи.

Полицаите от Благоевград протестираха по време на обедната си почивка, пресичайки близо час на пешеходната пътека пред сградата на ОД МВР. Протестът на ул. "Владо Черноземски" подкрепиха бивши колеги и деца на полицаи.

"Тук съм, за да подкрепя протеста на полицаите, каквито са майка ми и баща ми, не съм съгласна с мнението на министрите Бъчварова и Горанов да им се намалят заплатите. Дори да им се увеличат тройно, за да вземат колкото Бъчварова и Горанов, на мен няма кой да ми върне времето, в което майка ми и баща ми не са били с мен. Нито дните, нито нощите, Коледите и Новите години, когато им звъня и те ми затварят. За това, че вършат работа за министрите Горанов и Бъчварова” каза пред БГНЕС момиче, чиито родители са полицаи.

В Кърджали около 100 служители се събраха пред паметника на Васил Левски в градския център. Необичайно тихо, без речи и скандирания премина поредната протестна акция днес, с отказ за всякакви изявления на синдикалните лидери. Правителството не желае да изпълни докрай исканията ни, режат се заплати и социални компенсации, а няма пари за униформи и обувки, оплакват се служителите на реда.

Отделни служители заявиха, че над 10% от колегите им са подали рапорти за пенсиониране или напускане на системата. Само през последните дни около 30 полицаи са внесли документи за пенсиониране, но те са навършили 27 години стаж и имат това право. Протестиращите са смутени от заповедта на вътрешния министър Румяна Бъчварова за незабавните уволнения на участниците в акциите тези дни в цялата страна.

Синдикат предупреждава за репресии над протестиращи полицаи

От Синдикалната федерация на служителите на МВР по-рано изразиха огромното си безпокойство заради започналите репресии срещу служителите, участвали в спонтанните протести.

"Призоваваме ръководителите по места и в МВР да се въздържат от действия, които биха довели до неконтролируема ескалация на ситуацията. Имаме сигнали за разпореждания, целящи събиране на имената на колеги, участвали в спонтанните прояви, искане на обяснения и бързи разписвания на заявления за напускане на системата, далеч преди предвидените в закона срокове. Категорично не смятаме, че такива действия спомагат за стабилизиране на ситуацията”, добавят от СФСМВР.

Напрежение и в армията

Бригаден генерал Пламен Атанасов, началник-щаб на сухопътните войски на България, заяви, че има напрежение в армията, но няма подадени рапорти към този момент. Имаме уверението на министъра на отбраната, че ще се направи всичко възможно да се запази всичко, което е било към момента, заяви ген. Атанасов. В София за напрежение сред военните говори и вицеадмирал Румен Николов с малката уговорка обаче, че то е коренно различно от това, което е в МВР заради характера на реформите. Министърът на отбраната Николай Ненчев призова военните да не се включват в протестите, но неговата молба не бе чута. И днес, както и вчера военните подкрепиха полицаите и излязоха на протест.

 

 

 


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега По света и у нас /п от 20:00 часа/
  • 04:45 Хрусковците анимационен филм /п/
  • 05:10 Още от деня коментарно предаване /п/
  • 05:40 Телепазарен прозорец
  • 05:55 Денят започва сутрешен блок с...
  • 09:20 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 11:00 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 12:00 По света и у нас
  • Сега "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 04:45 "Ослепително слънце" - сериал /п./
  • 05:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 06:00 "Тази сутрин" - сутрешен блок с...
  • 09:30 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Комиците и приятели" - комедийно...
  • 13:30 "Златно момче" - сериал, с.2, еп.22...
  • Сега "Свободна да избира" - сериал /п/
  • 05:20 "Пресечна точка" - публицистично...
  • 06:00 "Здравей, България" - сутрешен блок
  • 09:30 "На кафе" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 "Наследство" (премиера) - сериен...
  • 13:30 "Свободна да избира" (премиера) -...
  • 15:00 "Не ме оставяй" (премиера) - сериен...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.