Полицаи и психолози чакат нападателят от Сливен да се предаде*

28-годишният Стефан Петров се е затворил в трезора на банката

по статията работи: Кремена Бедерева | 24.03.2011 | 10:49

"Очакваме похитителят да се предаде и да бъде предаден на съответните компетентни власти, за да бъде воден един справедлив процес." Това каза министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов пред журналисти в МВР, предаде агенция "Фокус”. Думите на Цветанов бяха от ранния следобед - почти 24 часа след нападението над банката в Сливен.

Така на практика Цветанов официално опроверга информацията, че изведеният по-рано днес мъж от сградата на "Инвестбанк" е похитителят.

Повече от денонощия след въоръжения грабеж стана ясно, че нападателят се е затворил в трезора на банката и няма искания или претенции. Това съобщи главният секретар на МВР Калин Георгиев, цитиран от "Фокус" - Сливен.

Полицията има стратегия и тактика, която обаче засега запазва в тайна, уверява Георгиев.

Грабителят е в трезора и е под наблюдение. Той е приел висока доза упойващи вещества, като не е правил опит за самоубийство, а просто търсил начин да се успокои. Приел е лекарството за сърце валидол като леко превишил дозата.

Той обаче е контактен, но полицията не иска да го извежда, защото има опасност той да посегне на живота си. Късно вечерта от МВР уточниха, че не желаят да дават подробности по случая, тъй като нападателят може да гледа телевизия и информациите да дадат тласък в нежелана посока.

Полицаите, които са на мястото увериха, че ситуацията е под контрол и поддържат връзка с 28-годишния Стефан Петров. Целта в момента е да бъде спасен живота му. 

"Вчера, когато започна и беше изключително динамична ситуацията в самото начало, имахме сериозни притеснения, защото знаете, че имаше и стрелби, които бяха и към полицейските автомобили. Имаше хаотични условия, които се поставяха. Стараехме се максимално да снижим напрежението, докато успеят да пристигнат и съответните колеги от София, за да могат вече да се включат активно в този преговорен процес”, коментира по-рано през деня Цветанов.

По думите на министъра изключително важно е било, че служителите са успели в кратки срокове да спечелят доверието на похитителя. Самият похитител Стефан Петров е съдействал за извеждането на ранения от него охранител на банката и на друг охранител на банковия клон.

Министърът не отговори на въпрос дали похитителят е използвал собствено оръжие или това на охранители в банковия клон. Той уточни, че подробности ще бъдат дадени след приключване на случая.

Стефан Петров е на 28 години, роден е и живее в Новозагорското село Кортен. От 2006 година е кръгъл сирак. Не е имал проблеми с поведението си, работи като охранител в Новозагорска частна фирма. По непотвърдена информация снощи не се е явил на работа.

По-рано през деня премиерът Бойко Борисов съобщи, че самоличността на похитителя е известна и това е именно Христо Петров от Нова Загора.

Борисов уточни, че баретите вече са влезли в банката и там са открили още една жена, скрита в офис, за която похитителят не е знаел. Баретите са изнесли наличните пари, но според премиера похитителят е все още в банката.

Преди това беше съобщено, че са освободени всички взети заложници.

Полицейските кордони около банката все още не са свалени, очаква се МВР да свика официална пресконференция за разяснения по случая.

В 10.17 часа жена с чанта в ръцете е напуснала клона на "Инвестбанк” в Сливен. Информацията бе потвърдена от вътрешния министър Цветан Цветанов, съобщи бТВ.

"Това, което беше поставено като условие не е нещо, което да е предизвикало и да е имало някакъв конкретен мотив и нагласа преди това. Похитителят единствено поиска да говори с роднините си”, информира преди последната операция на спецчастите Цветан Цветанов.

По-рано сутринта министър-председателят Бойко Борисов се обърна към похитителя с думите:

"Тъй като похитителят слуша радио "Фокус", сега, понеже го е страх да се предаде да не го застрелят, ако ме чува, дал съм изрични указания - предаде ли се, така както законът повелява, един шамар няма кой да му удари. Ако ме чува да излезе, важното беше да освободи жените. Така че сме поели пълен ангажимент в тази посока - да бъде добър да се предаде жив и здрав."

iNews припомня, че опит за въоръжен грабеж на офис на "Инвестбанк” в Сливен доведе до многочасова заложническа криза.

Нападателят нахлу в банковия клон в 16 часа. Сигналът за обира е подаден с помощта на паник-бутона в банката. Нападателят държеше като заложници 6 служителки на банката.

От началото на банковата драма в Сливен до извеждането на похитителя информацията по случая беше оскъдна и понякога противоречива из различните медии, които бяха помолени да не коментират в детайли. Въпреки това големите телевизии излизаха непрекъснато с различни нови данни, някои от които се оказваха недостоверни.

От ръководството на "Инвестбанк" разпространиха съобщение до медиите, в които изразяват "удовлетворение от благоприятното приключване на инцидента със заложниците".

Членовете на Управителния съвет на банката, които в момента са в града, имат готовност при първа възможност да се срещнат със служителите и с техните семейства.

"Инвестбанк" ще предостави "всички възможности, които има, на пострадалите служители и на техните семейства, за да преодолеят тежкия стрес през последното денонощие. Ще им бъде предоставена специализирана медицинска помощ, както и възможност за почивка за тях и за техните семейства".

*Информацията е актуализирана към 21:16 часа.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега По света и у нас
  • 12:25 Новини на турски език
  • 12:35 Малки истории /п/
  • 12:45 Телепазарен прозорец
  • 13:00 В името на Бог Ръгби документален...
  • 14:00 Телепазарен прозорец
  • 14:15 Книга на книгите 3 анимационен филм
  • 14:45 Насърчаване на духа анимационен филм
  • Сега bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Комиците" - комедийно шоу /п./
  • 13:30 "Златно момче" - сериал, с.2, еп.58...
  • 15:00 Премиера: "Плен" - сериал, с.1, еп.3
  • 16:00 Премиера: "Скъпа мамо" - сериал,...
  • 17:00 bTV Новините
  • 17:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 18:00 "Стани богат" - телевизионна игра с...
  • Сега Новините на NOVA
  • 12:30 "Наследство" (премиера) - сериен...
  • 13:30 "Свободна да избира" (премиера) -...
  • 15:00 "Не ме оставяй" (премиера) - сериен...
  • 16:00 Новините на NOVA
  • 16:10 "Пресечна точка" - публицистично шоу
  • 17:00 "Семейни войни" - телевизионна игра
  • 18:00 "Сделка или не" - телевизионна игра
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.