Пореден протест на майки заради НОИ

Те настояват за отменяне на всички разпореждания на НОИ, свързани с „неправомерното” получаване на майчинство

по статията работи: Кремена Бедерева | 28.10.2011 | 07:58

Майки ще протестират пред парламента от 12 часа заради действия на Националния осигурителен институт (НОИ), съобщиха организаторите.

В протестна декларация до Народното събрание жените настояват да се отменят всички разпореждания на НОИ, свързани с "неправомерното” получаване на майчинство за деца до 2-годишна възраст. Засегнати са над 10 000 български майки.

"Ние не искаме да ни се опрощават сумите, а да се отменят изцяло, защото не считаме, че сме виновни за грешките, допуснати от институциите в държавата. Настояваме отговорността да бъде поета от тези, които допуснаха да съществуват противоречиви, объркващи и двусмислени законови разпоредби”, посочват засегнатите майки.

Те настояват още публично да се признае, че жените не са нарушители на закона, а са жертва на безхаберието и безотговорността на чиновниците от Националния осигурителен институт. Жените искат отговорните административни и контролни органи, които не са спрели навреме тези десетки хиляди според тях "нарушения”, да понесат последствията от виновното си и безотговорно поведение.

Сред исканията е и това да се ревизира същността на чл. 53, ал. 4 от КСО, като се състави ясна, точна и недвусмислена формулировка на законовата разпоредба, законодателят да направи съществена разлика между майки, записали децата си на детска ясла и такива, които са ги изоставили в специализирани институции изцяло на грижите и издръжката на държавата.

"Протестираме отново, защото няма да се примирим с несправедливото обвинение, че нарушаваме законите на Република България и че неправомерно сме получавали обезщетения за отглеждане на дете до 2-годишна възраст. Протестираме, защото вярваме, че народните представители, които ние сме избрали, трябва да защитават нашите права, а не да гласуват двусмислени и объркващи законови разпоредби, заради които в момента сме потърпевши от така създалата се ситуация", заявяват още организаторите на протеста.

"Протестираме, защото поради невярна и неточна информация, подадена от НОИ (че майките, неправомерно получавали обезщетения, са само 5 %) се заблуждава цялата българска общественост, нещо повече - умишлено се настройва срещу нас. Протестираме, защото не сме съгласни да се поставя знак за равенство между нас и майки, изоставили децата си в социални домове. Протестираме, защото ние сме достойни и честни граждани на Република България, спазваме и ще спазваме законите на нашата държава, но настояваме те да бъдат точни, ясни и разбираеми за всеки, който трябва да ги спазва”, се посочва още в протестната декларация на майките.

iNews припомня, че в цялата страна се разразиха протести на недоволни майки. След което през юли парламентът реши да бъдат опростени лихвите по установените задължения към НОИ на майки, получавали неоснователно обезщетения за гледане на дете до 2-годишна възраст, докато то е посещавало ясла.

Това ще става в случай, че в шестмесечен срок от влизането в сила на измененията родителите погасят главницата. Предвижда се възможност хората, които вече са възстановили задълженията, в срок от една година да поискат обратно внесените суми по лихви.

Парите се връщат до два месеца след подаване на искането и по посочена от лицето банкова сметка.

По закон майките нямат право на обезщетението, ако децата им са в детско заведение, въпреки че срокът за получаване на майчинството още не е изтекъл.

След протестите на недоволните майки президентът на България Георги Първанов предложи тези суми да бъдат опростени, но препоръката на шефа на НАП Красимир Стефанов бе средствата да бъдат събрани от Националния осигурителен институт, като дори може да се помисли и за наказателни лихви.

Стотици майки се организираха във Facebook и дори внесоха жалба в Комисията за защита от дискриминация. Жалбата им бе против станалия пословичен чл. 53 от Кодекса за социално осигуряване (КСО).

Чл. 53 от КСО гласи, че паричното обезщетение при ползване на отпуск за отглеждане на малко дете не се изплаща при смърт на детето, даване за осиновяване или при настаняване на детето в детски заведения, включително и детски ясли.

Според жените, в този си вид законът е дискриминационен спрямо тях, защото ако детето бъде записано в ясла, то се нуждае от приблизително тримесечен адаптационен период, през който обезщетението няма да бъде изплащано, а майките няма да имат възможност да се върнат на работа.

Освен това, актът е определен като дискриминационен и спрямо безработните майки, които дори и да дадат детето си на ясла, нямат алтернативен източник на доходи, с които да плащат таксата за детското заведение.

 


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


13 Draga Mateeva 28.10.2011 | 14:50
А знаят ли също така колко е висок броят на самотните майки, които нямат на кого да разчита в отглеждането на децата си? На тях колко са им важни тези държавни помощи.
12 V D 28.10.2011 | 14:07
А искам да попитам и още нещо. Защо таксата при личните лекари се вдига заедно с вдигането на минималната работна заплата, а минималното майчинството на хиляди майки не! Защо? Каква е логиката, след като едното и другото се определя именно от нея? Ако някой може да ми отговори, дори и самия Тотю Младенов, ще се извиня и ще призная, че греша!
11 Цвете Жекова 28.10.2011 | 13:32
Не, просто казвам, че като ще се протестира трябва да има организация и хората да държат на думата си като казват, че ще участват, а не само да се надъхват по форуми. На предния протест се събраха само 6-7 майки.
10 Стамена Георгиева Георгиева 28.10.2011 | 12:06
Цвете, какво искаш да кажеш с това и ние ли масово да тръгнем да протестираме ли? Не мисля, че трябва да се избием като тях, за да получим нещо, което по право ни принадлежи. Може и да бъркам, ама мисля, че сме по-цивилизовани от тях?
9 Цвете Жекова 28.10.2011 | 11:53
Гърците показаха, че с протести се постига желаната цел. Нали им опростиха половината дълг, ама те са организирани, упорити и нагли, а ние не сме. Там ни е грешката.
8 Златка Стоева 28.10.2011 | 11:50
Тези политици не се замислят, че в България не останаха млади хора от онези, които печелиха олимпиади, международни състезания и като цяло наши първенци. няма ги, защото отидоха да работят в чужбина и създадоха семейства там. Не си дават сметка господата управляващи каква загуба са тези млади хора, какви деца от интелигентни и образовани семейства щяха да растат сега у нас.
7 Стефка Манева-Байчева 28.10.2011 | 11:42
Питам се, защо все с протести трябва да си извоюваме неща, които очевидно заслужаваме. Като имам предвид и последната им "умна" идея да увеличат базата за изчисление на болничните за след раждане и за временна неработоспособност.........А после нацията застаряваща, ниска раждаемост и т.н. И аз искам две дори три деца, но в момента едвам успявам да се справя финансово с едно. Докога майките в тази държава ще са най-големите престъпници източили бюджета на държавата и най-големите виновници затова, че населението застарява и няма кой да издържа пенсионерите. Добре, аз ще си отгледам децата някакси, но после на какво ги обричам....?!?!?!?
6 Живка Илиева 28.10.2011 | 11:33
Записването на децата в ясла със сигурност не е равносилно на настаняване в детско заведение, защото и на човек, който не е родител му е ясно, че през този период децата освен че имат нужда от адаптация, често боледуват, а дори и леко хремави не ги взимат, за да не се заразят едно друго, да не говорим, че само по изключение можеш да оставиш детето за 8 часа и ако няма баби и дядовци или плаващо работно време е малко трудно да съвместяваш ангажиментите си с грижите за детето. Три години някой решава да тълкува закона, както на него му е угодно!
5 Ива Хинова 28.10.2011 | 11:27
Напълно прави са да протестират, че и компенсации трябва да искат, за дето ги наклеветиха като измамнички, а вината е изцяло на институциите и непрецизирания текст от закона, чието тълкувание до скоро се отнасяше единствено за майките, които оставят децата си в домове за сираци, а продължават да взимат майчински. Това скрепяване на бюджета на всяка цена, от което най-ощетени са майките, хин не ми се нрави. Нагло е да ги обявяват за закононарушители със задната дата при положение, че те не са си свършили работата!
4 Цвете Жекова 28.10.2011 | 11:24
Само ще припомня, че именно ООН предоставиха официални данни от наблюдения, че българската нация е най-застаряващата и то не в ЕС , а в целия свят. И въпреки това политиците продължават да говорят общи приказки, да обещават и после да се отмятат от думите си. Тази страна ще се обезлюди, ако продължават така. Трябва да се подпомагат майките и да се стимулира раждаемостта, не може така.
3 Петър Стоянов 28.10.2011 | 11:13
Горките майки, мислят ли, че са способни да променят нещо в тази мафиотска държава. Снощи гледах интервю на социолога Кънчо Стойчев при Слави. Човекът каза едно нещо много на място - вече не е сигурен дали ние си искаме свободата или така, в полицейщина ни е по-добре.
2 Стамена Георгиева Георгиева 28.10.2011 | 11:08
Имам приятелки, на които дечицата им току-що тръгнаха на градина. Първо те чакаха половин година след като им изтече майчинството, докато ги вземат и бяха в неплатен отпуск, само и само да не ги изгонят от работа и децата още не са свикнали. Но те не могат да ги взимат когато си поискат и става една голяма какафония. Децата реват, а мъжете им си зарязват работата, за да ги вземат по никое време и ги водят с тях на работа, която така или иначе не могат да свършат, добре, че сами са си шефове. Много е трудно и тези които само натискат бюрата по цял ден, трябва да се осъзнаят. Пожелавам успех на всички майки!
1 V D 28.10.2011 | 11:04
Както и да се погледне, за хората които нямат деца или техните са пораснали, майките не са прави, а за всички останали са. Трябва да има някаква промяна в закона, защото реално не може да се прати детето на детска градина и още първия ден то да остане там без да има някакви проблеми. Адаптационният период трябва да бъде посочен в закона и след като той премине спокойно да се спират парите за майчинство. Дано майките успеят, че и мен след време ме чака същото.

ТВ програма

Кино

  • Сега Книга на книгите анимационен филм
  • 14:45 Хрусковците 26-сериен анимационен...
  • 15:15 Красивата Япония документален филм
  • 15:45 Телепазарен прозорец
  • 16:00 Бързо, лесно, вкусно
  • 16:30 Светът и ние
  • 16:55 България в 60 минути с Мариана...
  • 18:00 По света и у нас
  • Сега "Златно момче" - сериал, с.2, еп.15...
  • 15:00 "Бараж" - сериал, еп.68
  • 16:00 Премиера: "Скъпа мамо" - сериал,...
  • 17:00 bTV Новините
  • 17:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 18:00 "Стани богат" - телевизионна игра с...
  • 19:00 bTV Новините - централна емисия
  • 20:00 "Бързи и яростни 8" - екшън, трилър...
  • Сега "Свободна да избира" (премиера) -...
  • 15:00 "Не ме оставяй" (премиера) - сериен...
  • 16:00 Новините на NOVA
  • 16:10 "Пресечна точка" - публицистично шоу
  • 17:00 "Семейни войни" - телевизионна игра
  • 18:00 "Сделка или не" - телевизионна игра
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
  • 20:00 "Като две капки вода" (нов сезон) -...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.