Посрещане с домати и гръмки обещания за съдбоносни реформи на старта на политическия сезон

Задача номер 1 за управляващите в НС са промените в Конституцията

по статията работи: iNews.bg | 02.09.2015 | 12:37  10 Виж всички снимки
Посрещане с домати и гръмки обещания за съдбоносни реформи на старта на  политическия сезон

Предстоящият политически сезон ще бъде белязан от съдбовни политически действия и реформи в страната. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов в декларация от името на групата за началото на новата сесия на Народното събрание. По думите му сезонът ще покаже доколко продуктивна е управленската формула, кой работи за реформите и кой против.

"Задача номер едно е да се доведе докрай работата по договорените преди ваканцията промени в Конституцията, свързани със съдебната реформа", каза Цветанов.

По думите му ГЕРБ споделя мнението на правосъдния министър, че е постигнат "изключително добър междинен резултат", тъй като вече има предпоставки съдебната реформа да мине на следващо ниво.

Той каза, че усилията за реформиране на съдебната система са свързани и с продължаването на борбата с корупцията. Успешен пример, според Цветанов, е борбата с контрабандата и сивата икономика.

Към днешна дата приходите за държавата са с над 2 млрд. лв. в сравнение със същия период на миналата година при правителството на Пламен Орешарски, коментира Цветанов. Очакванията в тази посока са през 2015 г. държавата да събере близо 800 млн. лв. само от ДДС повече от 2014 г., посочи той.

Цветанов отбеляза, че социалната реформа е пропита от философията на възможното. Ще разширим обхвата на възможностите за квалификация и преквалификация на трудово незаетите лица, ще продължим да съобразяваме стъпките в пенсионната реформа с демографските и социално-икономическите реалности в страната, отбеляза той. По думите му крайната цел е постепенно и непрекъснато повишаване на жизнения стандарт на всички социални и възрастови групи от населението.

Категорично подкрепяме модела на здравеопазване, който се характеризира с равномерно разпределение на ресурсите и равен достъп на хората до качествено здравеопазване и финансова предвидимост, заяви Цветанов. Ще подкрепим въвеждането на задължителна здравна карта и финансово стабилизиране на системата, каза той. "ГЕРБ ще следи за прозрачното представяне и консенсусно реализиране на структурните реформи в спешната и болничната помощ. Ще настояваме и за яснота при определянето на основния и на допълнителния пакет от медицински дейности като гаранция за правата на здравноосигурените лица", подчерта Цветанов.

Сред приоритетите на ГЕРБ е поддържането на високо ниво на национална сигурност. България трябва по-активно да отстоява националния си интерес в търсенето на общи решения на бежанската криза, заяви Цветанов. По думите му трябва да се извлекат поуки и целево да се търси европейска помощ.

ГЕРБ ще реагира с пакет от инициативи, за да се прекрати огромната национална трагедия, породена от постоянните тежки катастрофи по пътищата на страната, заяви Цветанов. Време е да приемем с консенсус един модерен и работещ бюджет, да демонстрираме общи усилия за подобряване на икономическата обстановка и бизнес средата у нас, заяви той. По отношение на предстоящите местни избори Цветанов заяви, че те не бива да се натоварват със скрит политически контекст. ГЕРБ няма да подкрепи промени на изборното законодателство в последния момент, каза той. Цветанов отбеляза, че месец и половина преди местния вот от ГЕРБ си поставят за цел да запознаят гражданите с успешните практики в българските общини. На тези избори ГЕРБ отива, за да спечели десета поредна победа, посочи той.

По думите на Цветанов крачка назад ще бъде всеки опит националният консенсус, постигнат по важни обществени теми преди ваканцията, да бъде изтъргуван предизборно. Обречени сме да бъдем единни, ако твърдим, че работим отдадено и в полза на обществения интерес, каза още той.

БСП

"Има знак от тази сутрин, показващ отношението към Народното събрание, което то успя да събере само за година - посрещнати бяхме с домати", коментира лидерът на партията и на ПГ на БСП Лява България Михаил Миков.

По думите му доматите пред НС са "израз на отношение към парламента, което материализира излъгана надежда на българите за положителна промяна, за повече справедливост и съпричастност".

Според Миков равносметката от едногодишния период на управление днес не изглежда никак радостна за България. Той отбеляза, че от надеждата на избирателя се е родила eдна банална претенция на управляващото мнозинство за честност, прозрачност, воля за реформи и икономически подем. По думите му днес тази претенция освен банална, всеки ден се и опровергава от действителността.

Днес принципите и основанията на управляващата коалиция продължават да бъдат неясни за никого или почти никого, защото участниците в това мнозинство са различни през всяка сесия, различни са в началото, в средата и в края на сесията, посочи Миков. Тази есен сигурно ще продължи да бъде така, това не може да издига авторитета на Народното събрание, прогнозира той.

Председателят на ПГ на "БСП лява България" посочи, че обещаната реформа на пенсионната система се е свела до простичкото увеличение на възрастта за пенсиониране, а здравната е разделила хората на две - със социално значими и социално незначими заболявания. Той констатира, че подобно на здравната реформа, "обещаната реформа в здравеопазването, слава Богу, не е завършила". "БСП лява България" ще отстоява, че не може оскъдните средства за образование да се пренасочват и към частните училища, заяви Миков.

Той каза, че реформата в енергетиката се е изразила в увеличаване на цените на електроенергията - "за бизнеса повече, за гражданите по-малко, но на всекиго по нещо". Миков отбеляза, че за една година правителството е неглижирало демографската криза и изрази очаквания през този месец в парламента да се гледа стратегията на правителството за борба с демографската криза, а в края на ноември - краткосрочни и средносрочни мерки заедно с бюджета.

Бе обещана съдебна реформа, започнала мажорно и все по-водевилно развиваща се към своя финал, каза Миков. Според него не може да бъде реформа промяната на лицата във Висшия съдебен съвет и това да доведе до повече справедливост в наказателния и гражданския процес и повече скорост в правораздаването. Той отбеляза, че управляващите са запазили необяснимо мълчание по много важни за България въпроси като санкциите срещу Русия и компенсациите за българската икономика, етническото напрежение, онези ангажименти, които президентът е поел - два процента от БВП да отиват за отбрана. Категорично ще продължим да отстояваме позицията, че в най-бедната страна не бива да има увеличение на военните бюджети, преди да са решени проблемите на здравеопазването и образованието, заяви председателят на ПГ на "БСП лява България".

България понася тежки репутационни последици заради мълчанието по въпроса за бежанците, коментира още Миков.

За нас изборите не са боксов мач, каза Миков по повод на местния вот в края на октомври. По думите му в изборите има все по-малко политика и все повече мускули и атракция. На тези избори гражданите ще могат да преценят не само за кого да гласуват в своята община, а за каква политика в България да гласуват, посочи той.

ДПС

"България се нуждае от управление на развитието и затова се нуждае и от нова формула на властта и местните избори ще потвърдят категорично правилността на тази наша теза. Това заяви в парламентарната зала председателят на ПГ на ДПС Лютви Местан.

По думите му привидно консенсусна е оценката, че управлението е стабилно. Стабилността обаче преди всичко е функция на идейната съвместимост и общи приоритети на управляващите партии, каквито в това управление няма, смята Местан.

Бихме приели, че управлението е стабилно, ако то има обща данъчна политика като основа на стратегия за икономическо развитие на страната, каза той. Но ако след месец при обсъждане на данъчните закони се наложи отново ДПС да спасява плоския данък, заради позиция на две от управляващите партии за преминаване към прогресивна скала на облагане, това управление трудно може да претендира, че е стабилно, коментира Местан. Стабилността не може да замести развитието, а е само средата, в която следва да се разгърне политика на развитие, но това няма как да се получи с тази формула на властта, смята Местан.

Влизането на ултра националистите във властта е първото най-тежко отклонение от базисните ценности на европейската демокрация, смята Местан. Според него това не може да не поражда тежка криза на политическата идентичност на дясното.

Формула на управляващо мнозинство, която е не просто разноидейна, но с примес на антисистемна, антиевропейска, националистическа партия, не може да генерира стабилност, заяви Местан. Политиката на управляващите спрямо ромите е слаба, защото е силова, каза той и допълни, че има нужда не от силова, а от силна политика на демократични, хуманни решения. Ромският въпрос няма да се реши с багери и засилено жандармерийско присъствие, а чрез образователна интеграция, която да започне от предучилищна възраст. Неинтегрираното общество не може да бъде стабилно и не може да се радва на развитие, каза той.

Реформаторския блок

Постигането едновременно на политика на компромиси и политика на приличие и достатъчни нива на политически морал в обществото, беше най-тежкото предизвикателство пред този парламент, тъй като дълбоката политическа криза, която го извика чрез много бързи предсрочни избори, има много сериозни морални измерения. Това заяви съпредседателят на РБ Радан Кънев.

"Сесията, която започва днес, трябва да даде отговор на въпроса за цената на преговорите и компромисите, на въпроса може ли българската политическа класа, можем ли ние като представители на българските граждани да съчетаем политиката на преговорите и компромисите с повишаване на моралното ниво на българския политически живот, за да съхраним доверието, което големите взаимни компромиси неизбежно рушат, особено в твърдите ядра на нашите партии", каза Кънев, цитиран от БТА.

Преди всичко, за да може политиката на съгласие и политиката на морал да съществуват едновременно, е необходимо това съгласие да бъде насочено към изкореняване на двата обществени бича на българския политически живот - корупция и партизанщина в администрацията, отбеляза той.

Според РБ сред приоритетите на тази сесия е ускореното приемане на конституционните промени. Защото това е само отпушване на процеса на съдебната реформа, който се случва през Закона за съдебната власт и процесуалните закони, каза Кънев и добави, че трябва да се даде възможност за ускоряване на този процес.

БДЦ

По думите на Цветлин Танчев от ПГ на БДЦ обаче започнатите реформи са хаотични действия като стрелба в тъмното. "Започнати са много така наречени реформи, но дотук не виждаме конкретни промени и няма нищо завършено, дори визията за някоя от тези реформи да се докара докрай, това са просто хаотични действия, които могат да се оприличат със стрелба в тъмното", коментира той.

Според него няма ясна визия за съдебната реформа, пенсионната е до никъде, а здравната е едно хаотичното вливане на болници и Бърза помощ без ясна цялостна стратегия. Танчев отбеляза проблемите, свързани с проваления летен сезон и отлива на туристи от българските курорти. По думите му родният бизнес не усеща дясно-центристкото управление, което би трябвало да улеснява, а не да пречи.

"Все още за дългоочакваното електронно управление не се говори, а и не сме видели решителните стъпки, които цялото общество и бизнесът чакат от доста време", каза той.

"Дотук да приемем, че се учихте, макар че голяма част от правителството не е ново. От тук нататък много работа ни трябва, и то конкретна, ясна и последователна", коментира Танчев.

АБВ

АБВ призова за диалога за приемане на конституционните промени и реформите в съдебната и здравната система. "През новия парламентарен сезон е необходимо да се върнем към единствено ползотворния и успешно доказал се стил на диалога между политическите сили", обяви председателят на ПГ на АБВ Борислав Борисов. По думите му безсмисленото голо отрицание и политическото противопоставяне са път за никъде.

Точно политическият и професионален диалог, който реализира вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин, беше в основата на успешното приемане на основния пакет закони, осигуряващи реформата в пенсионната система, каза Борислав Борисов. ПГ на АБВ е убедена, че това е правилният път за успешното осъществяване на предстоящите сложни, тежки в съдържателен план конституционни промени, реформите в съдебната система и здравеопазването, националната сигурност, приемането на държавния бюджет, отбеляза той.

ПФ

Отстраняването на ДПС от всички властови позиции остава най-важната задача на Патриотичния фронт "Ясно осъзнаваме, че разделянето и противопоставянето на българското общество на етнически и верски признак е най-голямата опасност за държавността", каза председателят на ПГ на ПФ Валери Симеонов.

Той отбеляза, че ПФ ще продължи своята последователна работа и в предстоящия политически сезон в посока защита на интересите на българската държава и гражданите в духа на добронамереност и търсене на консенсус с останалите партии.

АТАКА

"За какви реформи ми говорите? За каква перспектива? За какъв просперитет? Ние оставаме без млади хора. България си отива", заяви лидерът на АТАКА при откриването на новата парламентарна сесия. Според него през цялата лятна ваканция е имло договорки за предстоящите местните избори и все още не можем да разберем кой какви кандидати за кметове представя.

"Това, което наричате стабилност и консенсус, всъщност е една договорка за това кой по-голям кокал да захапе във властта. Как може 25 години след прехода от социално уредена и индустриално развита държава към разрушение и дивашки капитализъм да продължавате да говорите за реформи. Кое още ще реформирате?", попита той.

Той направи равносметка за изминалата една година на парламента. "В центъра на София беше организиран държавен преврат с много пари от американски фондации - български майдан. Свалиха законно избран парламент и законно избрано правителство, за да се настани една коалиция с неясен произход, съдържаща в себе си над 30 партии. АТАКА е единствената парламентарна група, която е монолитна, еднопартийна. Всички други са коалиции. Тоест, 48 партии получиха достъп до законодателната власт. И какъв е резултатът? Негативен за България. Първо потъна  хме в 16-милиарден заем. Второ, между 60 и 100 хиляди млади хора отново напуснаха родината, отивайки да си търсят препитание в други държави, т.е. работейки за чужди икономики, а не за българската. Защото тук няма заплащане", заяви националистът от парламентарната трибуна.

За пореден път той изтъкна, че когато АТАКА предложи доходите в България да се вдигнат, в пленарна зала се чуват присмехулни подвиквания и забележки.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Арт дъга детски образователен филм
  • 14:40 Вълкът и седемте козлета 2...
  • 14:45 Господин Тау тв филм /18 епизод/
  • 15:20 Пътешествия: В света на прекрасната...
  • 15:45 Телепазарен прозорец
  • 16:00 Бързо, лесно, вкусно
  • 16:30 Светът и ние
  • 16:55 България в 60 минути с Мариана...
  • Сега "Златно момче" - сериал, еп.74 /п./
  • 15:00 "Бараж" - сериал, еп.46
  • 16:00 "Скъпа мамо" - сериал, еп.2
  • 17:00 bTV Новините
  • 17:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 18:00 "Стани богат" - телевизионна игра с...
  • 19:00 bTV Новините - централна емисия
  • 20:00 "Ергенът" - романтично риалити, с.3
  • Сега "Свободна да избира" (премиера) -...
  • 15:00 "Не ме оставяй" (премиера) - сериен...
  • 16:00 Новините на NOVA
  • 16:10 "Пресечна точка" - публицистично шоу
  • 17:00 "Семейни войни" (нов сезон) -...
  • 18:00 "Сделка или не" (премиера) -...
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
  • 20:00 "Hell’s Kitchen България" (нов...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.