Почина патриарх Максим

Негово светейшество бе на 98 години. Св. Синод на църквата ще излезе със специални съобщения относно кончината му

по статията работи: Филипа Тодева | 06.11.2012 | 07:28
Почина патриарх Максим
www.bulfoto.com

Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Максим почина тази нощ.

"Oколо 4:00 часа сутринта, на 98-годишна възраст, се престави в Господа главата на Българската православна църква-Българска патриаршия Негово Светейшество Българският Патриарх и Софийски митрополит Максим", се казва в съобщение на църквата.

Св. Синод на БПЦ-БП ще излезе със специални съобщения относно кончината на Светейшия ни патриарх.

"Бог да приеме и помилва душата на нашия многообичан и многоуважаван първойерарх Негово Светейшество Българския патриарх Максим.

Нека по молитвеното застъпничество на Пресветата Пречиста Дева Богородица и по безмерната милост Божия името на Българския патриарх и Софийски митрополит Максим бъде записано в книгата на живота!", добавят в съобщението си от БПЦ.

Здравословното състояние на патриарха се вложи през октомври, заради обща отпадналост. По препоръка на лекарите патриархът не участва в честванията на 98-ия си рожден.

Според един от най-близките му служители - врачанският митрополит Калиник, състоянието на патриарха е добро за възрастта му. Духовникът обаче отказа да коментира подробности около болничния престой на Максим.

Българският патриарх бе и Софийски митрополит. Той служи пожизнено.

Българският патриарх Максим е роден на 29 октомври 1914 г. в село Орешак, Троянско, в семейството на Пена Борджукова и Найден Минков Рачев. Кръстен е с името Марин Найденов Минков.

Основното си образование получава в родното село и едва дванадесетгодишен постъпва послушник в Троянския манастир. Прогимназията завършва с отличен успех и от 1929 до 1935 г. учи и завършва с отличие Софийската духовна семинария, когато неин ректор е архимандрит Борис Симов (впоследствие Неврокопски митрополит).

Съучениците единодушно го характеризират като младеж с весел нрав, но сериозен в заниманията.

От 1936 до 1938 г. е бил църковен певец и деловодител в храма "Света Богородица” в град Русе. Насочен от приснопаметния Доростолски и Червенски митрополит Михаил към социално служение, той работи усърдно сред питомците на църковното сиропиталище "Св. Йоан Рилски”.

От есента на 1938 до 1942 г. следва в Богословския факултет на Софийския държавен университет. По време на следването участва в дейността на студентските богословски кръжоци и беседи на православните братства.

На 13 декември 1941 г., през последната година на обучението си, в параклиса на Богословския факултет приема монашески постриг от приснопаметния Ловчанския митрополит Филарет. Приема името Максим в чест на св. преп. Максим Изповедник - светец на светата Църква от VII век, прославен със силна вяра и православна изповед.

Монашеското пострижение става под духовното старчество на игумена на Рилския манастир архимандрит Натанаил. С даването на монашеските обети той посвещава целия си по-нататъшен живот на непрестанно служение на Бога.

На 19 декември - Никулден, 1941 г. приснопаметният Врачански митрополит Паисий го ръкополага за йеродякон в семинарския храм "Св. Йоан Рилски”. В края на 1942 г. Св. Синод го назначава за учител-възпитател в Софийската духовна семинария. Там преподава важните богословски дисциплини: основно богословие и пастирско богословие.

На 14 май 1944 г. в Черепишкия манастир, където е евакуирана и впоследствие остава интернирана Софийската духовна семинария, той приема ръкоположение в йеромонашески чин от Врачански митрополит Паисий.

На 12 юли 1947 г. в гр. Разград йеромонах Максим е възведен в архимандритско достойнство от приснопаметния Доростолски и Червенски митрополит Михаил, който с благословението на Св. Синод, ревниво подбирайки за себе си даровити и благонравни сътрудници, го назначава за свой протосингел.

Архим. Максим остава такъв до 1950 г., когато е назначен за предстоятел на Българското църковно подворие в Москва.

Това назначение е знак за особена отговорност. В онова време за подобен пост се изисква извънреден такт и дипломатичност в общуването със светските власти. Висока оценка за служението на архимандрит Максим в Българското подворие в Москва дава в свои две писма Светейшият Руски патриарх Алексий I до Негово Светейшество Българския патриарх Кирил.

В тези писма се казва: "Скромен във външните си прояви, вътрешно изпълнен със съзнанието за свой дълг, той спечели искрената любов на църковните среди в Руската православна църква и уважението на обществеността” (6 септември 1955 г.).

След завръщането си в България от 15 юли 1955 до 1960 г. заема поста главен секретар на Св. Синод, като в периода от 1957 до 1960 г. е и председател на Редакционната колегия на Синодалното издателство с издания "Църковен вестник” и сп. "Духовна култура”.

На 30 декември 1956 г. в Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски” архим. Максим е хиротонисан в епископски сан с титлата "Браницки”. При хиротонията му патриарх Кирил произнася вдъхновено слово на тема "Епископът като съвест на св. Божия Църква”, което слово остава и като духовно завещание към бъдещия Български патриарх.

На 30 октомври 1960 г. ловешките епархийски избиратели единодушно посочват Браницкия епископ Максим за свой архипастир и на 20 ноември той е канонически утвърден за Ловчански митрополит. През време на служението му в епархията на своя роден край, въпреки тежката политическа обстановка, са построени и осветени от него няколко нови храма.

На 25 юни 1971 г. Св. Синод в пълен състав пристъпва към избор на трима митрополити, достойни за патриаршеския престол. На 4 юли 1971 г. след Божествена св. литургия, извършена в синодалния параклис "Св. цар Борис” в София, членовете на Патриаршеския избирателен църковно-народен събор, 101 души, се събират в големия салон на Синодалната палата, за да изберат Български Патриарх и Софийски Митрополит.

След гласуването изборното бюро преброява подадените писмено гласове и председателят на изборното бюро обявява Негово Високопреосвещенство Ловчанския митрополит Максим за законно и канонически избран от клира и народа Български патриарх и Софийски митрополит.

За разлика от други комунистически страни, в България Православната църква се радва на уважение, макар да е признавана само нейната културна и просветна роля в историята, но не и нейната духовна и спасителна същност.

Въпреки всички трудности в България, Църквата продължава да съществува и да действа, а патриархът да отстоява нейните позиции в редица трудни ситуации. През 1968 г., още като Ловчански митрополит, той съдейства за връщането на монасите в Рилския манастир (няколко години преди това обителта е превърната в "музей”, а монасите  принудени да я напуснат).

Съхранява от разрушение миньорската църква "Св. Йоан Рилски” в центъра на Перник. С твърдата си позиция патриарх Максим не допуска Църквата да бъде въвлечена в т. нар. "възродителен процес” през 80-те години на 20 в.

През 1989 г., когато комунистическият монопол върху властта рухва и "нежните революции” в цяла Източна Европа пораждат огромни очаквания, мнозина се съблазняват да действат по революционен път и в Църквата, като използват антикомунистическа реторика.

Така в началото на 90-те години в Българската православна църква се извършва опит за преврат. Създава се църковен разкол на политическа основа, подкрепен от тогавашната гражданска власт. Учредява се т. нар. "нов Синод”, поставя се "алтернативен патриарх”, издават се уволнителни разпоредби за архиереи и за Българския патриарх.

Завзети са с щурм сградата на Св. Синод, множество столични храмове. За кратко време е окупирана и сградата на Софийската св. Митрополия.

Атаките на разколниците са съсредоточени лично срещу патриарх Максим.

През 1998 г. в София се провежда Всеправославен събор, на който присъстват предстоятелите на всички поместни православни църкви. Всички те единодушно препотвърждават несъмнената каноничност на ръководството на Българската православна църква начело с Негово Светейшество патриарх Максим.

С това разколът е обявен за окончателно приключен.

На прием в Синодалната палата Българският патриарх Максим е удостоен със званието почетен доктор на Християнската богословска академия във Варшава.

Същия ден в Гербовата зала на Президентството президентът на Р България Георги Първанов награждава Негово Светейшество патриарх Максим с най-високия български орден "Стара планина”  I степен, за  големите му заслуги в духовния живот на българския народ и за мъдрото управление делата на Българската православна църква.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


32 lou reed 06.11.2012 | 19:15
да почива в мир!
31 Картин Марбовски 06.11.2012 | 13:59
светла му памет!
30 мрачен интелектуалец 06.11.2012 | 13:59
лека му пръст!
29 нощен преследвач 06.11.2012 | 13:30
Мир на праха му !
28 Margо Filipova 06.11.2012 | 12:53
Царство му небесно!
27 Старата Госпожа 06.11.2012 | 12:25
Трябва да сме благодарни на Господа Бога - Иисус Христос, че Патриарх Максим живя толкова дълго за да продължи положителното си дело!
26 Анита Кралева 06.11.2012 | 11:48
Мир на праха му!
25 Батко Реджеп 06.11.2012 | 11:43
Сигурен съм, че е на едно много по-добро място, без омраза, без лицемерие, без политика. Вечна му памет и Бог да пази България!
24 filip hristov 06.11.2012 | 10:04
Много съжалявам за него :(
23 Батко Реджеп 06.11.2012 | 09:59
За съжаление това се очакваше да стане. 98 година са една преломна възраст. На човека са му отказали органите, явно вече нищо не е можело да се направи, за да му се помогне.
22 aneliq doncheva 06.11.2012 | 09:50
Бог да го прости!И дай боже всекиму да доживее годините му!
21 Баба Пъша 06.11.2012 | 09:50
Няма да им е лесно сега на Светия Синод да изберат нов патриарх на българската Православна цървка. Сигурен съм, че кандидатите ще са доста, а и ще има проблеми при избора.
20 Kalin Petrov 06.11.2012 | 09:48
сВЕТЛА МУ ПАМЕТ НА ОЧВЕЧЕЦА! дА ПОЧИВА В МИР!
19 todorr ivanov 06.11.2012 | 09:35
Много съжалявам , лека му пръст :(!
18 dream on 06.11.2012 | 09:23
Бог да го прости. Поклон пред паметта му !
17 Bobi Smuta 06.11.2012 | 09:23
Светла му памет!
16 Старата Госпожа 06.11.2012 | 09:22
Бог да го прости човека, аз мисля, че беше добър човек и стриктно си вършеше винаги работата, когато здравето му го позволяваше. На тези 98 години не може да се направи кой знае колко за здравето му.
15 Marusq Laleva 06.11.2012 | 09:14
Мир на праха му, дано душата му намери покой в небесната урна, а ние винаги ще го помним, беше един добър човек, посветил живота си на църквата.
14 ivan georgiev 06.11.2012 | 09:02
Мисля , че ще обявят ден на траур , няма как ...Мир на праха му !:(
13 david copperfield 06.11.2012 | 08:57
Дано там където е, да е на едно по-хубаво място. Човека си заслужи уважението, защото направи страшно много за българската църква и това никой не може да го отрече.
12 Alexander Porsche 06.11.2012 | 08:57
Един от най-добрите хора в държавата, който е видял всичко, но за миг дори не промени възгледите си. Управляваше църквата по един правилен начин.
11 известна личност 06.11.2012 | 08:56
Аз съм сигурен, че този човек живя правилно и направи много за българската църква. Жалко наистина, че си отива в един толкова важен момент за църквата.
10 властен олигарх 06.11.2012 | 08:55
Хората на такава възраст са така. Всичко е наред и изведнъж се влошаваш, след което не може да ти се възстанови организма. Жалко за дядо Максим.
9 kalinka kalinkova 06.11.2012 | 08:55
Жалко,много жалко!Бе наистина духовен водач на народа.Вечна Му памет!
8 Alexander Porsche 06.11.2012 | 08:54
Това е една от българските личности, които аз уважавах най-много. Жалко наистина, че добрите хора си отиват един след друг.
7 david copperfield 06.11.2012 | 08:54
Поживя си дядо Максим и видя какво ли не на този свят. Жалко наистина, че ни оставя в този момент. На мен ми беше много симпатична личност.
6 известна личност 06.11.2012 | 08:53
Жалко за дядо Максим. Дано наследника му да бъде също толкова добър и да управлява църквата така, че да запази нейните традиции и да я развива.
5 властен олигарх 06.11.2012 | 08:52
Бог да го прости Патриах Максим. Беше един от най-свестните хора в държавата, който направи много за българската църква.
4 Росен Костов 06.11.2012 | 08:31
Мир на душата му на този невероятен човек! Сега е на по-добро място и ще получи почивката, която заслужава. Ще остане и завинаги в сърцата и умовете на хората на Земята в България! Поклон!
3 Soul Food 06.11.2012 | 07:39
Не мога да повярвам...Светла му памет! :(
2 forum arbiter 06.11.2012 | 07:39
Лека му пръст! Наистина стана бързо...кога се влоши, че ето сега вече го няма. Дано е на едно по-добро място.
1 Kremena kremi 06.11.2012 | 07:37
Вечна му памет!! Дано наистина е на едно по-добро място! Определено изживя дълъг и стойностен живот! Поклон!

ТВ програма

Кино

  • Сега 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 11:00 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 12:00 По света и у нас
  • 12:25 Новини на турски език
  • 12:30 Светът на жестовете
  • 12:45 Телепазарен прозорец
  • 13:00 Последният печели...
  • 14:00 "Петолиние на паметта
  • Сега "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Комиците и приятели" - комедийно...
  • 13:30 "Златно момче" - сериал, еп.75 /п./
  • 15:00 "Бараж" - сериал, еп.47
  • 16:00 "Скъпа мамо" - сериал, еп.3
  • 17:00 bTV Новините
  • 17:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • Сега "На кафе" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 "Наследство" (премиера) - сериен...
  • 13:30 "Свободна да избира" (премиера) -...
  • 15:00 "Не ме оставяй" (премиера) - сериен...
  • 16:00 Новините на NOVA
  • 16:10 "Пресечна точка" - публицистично шоу
  • 17:00 "Семейни войни" (нов сезон) -...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.