Правителството с ултиматум към Канада: Сваляте визите или няма търговското споразумение

Депутатите обаче отказва да „благословят“ СЕТА, чието съдържание не са виждали

по статията работи: iNews.bg | 19.10.2016 | 18:08
Правителството с ултиматум към Канада: Сваляте визите или няма търговското споразумение
moving2canada.com

Българското правителство ще отправи ултиматум към Канада. Или Отава ще свали визите за наши граждани, или София няма да подпише търговското споразумение между ЕС и Канада, известно като СЕТА. Тази позиция ще защитава страната ни утре и в петък в Брюксел, където ще се проведе редовно заседание на Европейския съвет, на което една от основните теми ще бъде именно споразумението с Канада. Ултиматумът бе одобрен днес на заседанието на Министерски съвет. Тъй като в Брюксел се очавка акцент ще бъде посветен върху продължаващите преговори по споразуменията за свободна търговия със САЩ и Япония, както и по Всеобхватното търговско и икономически споразумение с Канада, там страната ни ще се опита да се възползва максимално от възможността визовият режим за нашите граждани да бъде премахнат от страна на Отава. Днешното решение на родния кабинет е София да не подкрепи подписването на СЕТА без наличието на необратими гаранции от страна на канадското правителство за падането на визите на всички български граждани. "Само такъв подход би позволил на България да се възползва равноправно от постигнатите договорености, а българските икономически субекти да бъдат конкурентни на останалите от държавите-членки и на Канада", обявиха от пресслужбата на МС.

Паралелно с това обаче парламентът отказва да ратифицира СЕТА преди да се е запознал подробно с условията в документа. А засега нито един депутат не виждал проекта. Най-сериозен отпор дават депутатите социалисти, но и сред другите парламентарни групи има редица представители, които са против подписването на търговското споразумение с Канада, дори и тя да се поддаде на ултиматумът на София и да премахне визите. По време на днешното заседание депутатите обсъдиха предложението на социалистите, които искат правителството да се обяви против бързата процедура по приемане на СЕТА. БСП иска правителството първо да предостави доклад за ефекта от споразумението, както и да съгласува позицията си с парламента. Корнелия Нинова предупреди, че споразумението би повлияло на всички сфери и може да бъде опасно за множество икономически субекти, както и за обществото.

"То създава паралелна съдебна система за арбитраж - всеки външен инвеститор, почувствал се ощетен, завежда иск и решението на този съд не се обжалва. Веднъж нещо дадено на концесия, никога занапред няма да може да създаде общинско дружество, ако това е изгодно за общината и нейните граждани. Представете си какво навлизане ще бъде тук на евтини генномодифицирани организми. Какво означава това за българското селско стопанство?", каза Нинова, цитирана от БНР.

От АБВ поискаха да има анализ за икономическата дейност между България и Канада, за да се прецени дали споразумението е в полза на страната ни. За цялостен анализ настояха други депутати от различни парламентарни групи. В изказванията залегна и тезата, че отпадането на визите за Канада не може да е цената за подписването на този документ.

"Докато нямаме писмени ангажименти за отмяна на визите, да не ратифицираме това споразумение. Телефонен разговор между двама премиери не може да бъде ангажиращо. Ако случайно правителството подпише едно споразумение, което не отговаря на българския интерес, просто да не го ратифицираме след това", призова Борис Станимиров от Реформаторския блок.

Така след близо три часа дебати, през което основните опасности за бизнеса, земеделието и здравето на българина изтъкваха от опозицията, ГЕРБ и Реформаторите дружно отхвърлиха искането на БСП кабинетът да излезе с доклад за последиците от СЕТА върху България. Отказано бе искането Министерският съвет да съгласува с Народното събрание националната позиция по споразумението, което се очаква ЕС да подпише с Канада. Не бе прието и предложението на Патриотичния фронт да бъде приета позиция на парламента по търговското споразумение, което има опасни последици за българския бизнес, екология, селско стопанство и дори безопасността на храните, тъй като парафирането му означава, че у нас ще бъде наводнено с евтини ГМО-стоки и храни, с канадско месо, инжектирано с хормони, предупредиха социалистите.

Шефката на външната комисия Джема Грозданова обвини БСП, че искали да диктуват управлението на страната. "Групата на БСП опитва да диктува управлението на страната!", каза тя по повод искането им изпълнителната власт да обясни пред парламента какво ще спечелим и какво ще изгубим от подписването на документа. "Не сте в позиция да го правите", продължи тя и обяви мотивите в проекторешението на БСП за слаби. Били съчинени набързо от Нинова по време на лятната ваканция, а експертизата, която изложили днес в пленарната зала, била доста по-добра. Грозданова неглижира още отпора на неправителствения сектор срещу търговското споразумение с Канада СЕТА, което е почти идентично като ТТИП със САЩ. Тя нарече "тенденциозни" неправителствените организации, които присъствали на заседанието на икономическата комисия през юли.

"Мнозинството подкрепя позицията на правителството, сега и за в бъдеще", отбеляза Джема Грозданова, без да поясни обаче каква е всъщност тя. "Не е вярно, че не сме искали позиция на изпълнителната власт. Многократно сме искали, беше ни отказано", контрира Корнелия Нинова. Тя направи забележка на Грозданова, че е обидила гражданските организации, наричайки ги тенденциозни. "Тенденциозни ли са синдикатите, българските работодатели, българските фирми - и те ли?", попита социалистката, цитирана от Канал 3. Нинова припомни, че членовете на ГЕРБ в икономическата комисия са подкрепили споразумението с Канада. "И това потвърждава само едно - визи срещу предателство на националния интерес!", заключи Корнелия Нинова.

Реформаторът от партията на Кунева Антони Тренчев пък направо си каза, че на среща с канадците бил успокоен, че нищо страшно нямало да се случи. "Миналата седмица имахме срещи с представители на Канада, те ни показаха текстовете на етикетите, една стока на какви изисквания трябва да отговаря", разказа депутатът от ДБГ. Младият депутат заставана директно на страната на Канада. "Днес ме е срам, че съм в тази зала, защото се говорят титанични глупости. Плашите ни с ГМО, с лошите американци, които вече 30 г. идват, ама не са ни изяли. Гражданите няма да ви се вържат, не са толкова глупави, колкото вие", каза още Тренчев.

 

По-късно президентът Росен Плевнелиев зад подписването на СЕТА. "Надявам се ЕС да се обедини около подкрепа за Всеобхватното икономическо търговско споразумение с Канада (CETA). Това посочва президентът на Росен Плевнелиев в публикация в профила на институцията в "Tуитър", съобщи прессекретариатът на държавния глава.

"Подкрепата за Споразумението ЕС - Канада (СЕТА) е шанс да покажем, че Европа може да взема далновидни решения, в интерес на единството на евроатлантическата общност", посочва Плевнелиев.

"В ситуация на непредсказуемост след референдума за Брекзит СЕТА може да бъде пример за установяване на справедливи и честни правила за свободна търговия. Европейските лидери да покажат единство и да надмогнат националните си политически сметки в името на една модерна система на икономическо и търговско сътрудничество", призовава държавният глава.

"СЕТА е повече от залог за отношенията ЕС - Канада - споразумението е основа на икономическия просперитет на демократичната общност от двете страни на океана в условията на глобална конкуренция", изтъква Плевнелиев.

Преди дни стана ясно, че засега Белгия няма да подпише търговското споразумение с Канада. Очаква се то да бъде подписано на 27 октомври.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Денят започва сутрешен блок с...
  • 09:20 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 11:00 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 12:00 По света и у нас
  • 12:25 Новини на турски език
  • 12:30 Светът на жестовете
  • 12:45 Телепазарен прозорец
  • 13:00 Последният печели...
  • Сега "Тази сутрин" - информационно...
  • 09:30 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Комиците и приятели" - комедийно...
  • 13:30 "Златно момче" - сериал, с.2, еп.9...
  • 15:00 "Бараж" - сериал, еп.62
  • 16:00 Премиера: "Скъпа мамо" - сериал,...
  • 17:00 bTV Новините
  • Сега "Здравей, България" - сутрешен блок
  • 09:30 "На кафе" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 "Наследство" (премиера) - сериен...
  • 13:30 "Свободна да избира" (премиера) -...
  • 15:00 "Не ме оставяй" (премиера) - сериен...
  • 16:00 Новините на NOVA
  • 16:10 "Пресечна точка" - публицистично шоу
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.