Представят новия стандарт за качество на хляба

Стандартите трябваше да бъдат утвърдени още миналата седмица

по статията работи: Миглена Ивановa | 05.04.2011 | 07:00

Българска агенция по безопасност на храните и представители на хлебопроизводителите ще подпишат Български държавен стандарт за хляба.

Той ще бъде представен от министър Мирослав Найденов. Стандартът ще се казва "България”  и ще е за трите вида хляб – бял, "Добруджа” и типов и ще бъдат представени на пресконференция в Министерството на земеделието и храните (МЗХ).

Стандартите трябваше да бъдат утвърдени още миналата седмица, на 1 април 2011 г., но формалното им подписване беше отложено.

Идеята за разработването на стандарти за трите вида хляб се роди в началото на февруари. На пазара пък насъщният по стандарт ще се появи след около месец. На етикета ще има лого с текст "Утвърден стандарт България".

Хлябът по стандарт ще се приготвя само от брашно, мая, вода и сол и ще има кратка трайност. Той ще се прилага и за ръчно замесения хляб, който няма да има етикети, но ще се продава на обозначени с логото щандове.

Директорът на дирекция "Контрол на храните” в Българската агенция по безопасност на храните д-р Любомир Кулински заяви миналата седмица в интервю пред Дарик, че цената на хляба по стандарт не би трябвало да е по-висока от тази на останалия хляб в търговската мрежа.

Нарушителите на стандарта ще бъдат глобявани с от 500 до 10 000 лева. В години с лоша реколта обаче на производителите на хляб по стандарт ще се позволява влагането на допълнителни вещества само с органичен произход.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


4 V D 05.04.2011 | 10:13
Със сигурност ще има производители, които ще спекулират с този нов стандарт. Дано обаче компетентните органи успеят да предотвратят повечето от тях, а защо не и всичките.
3 Алекс Г. 05.04.2011 | 10:04
Крайно време е да направят един стойностен хляб с утвърден стандарт, който да става за ядене. В днешно време, като вляза в някой магазин и се чудя какъв хляб да си купя. Преди години не беше така и дано качеството да се вдигне.
2 Иван Цветков 05.04.2011 | 10:04
дано само не се случи същото като със стандарта "Стара планина" !
1 V D 05.04.2011 | 09:14
Крайно време е да започнат да се произвеждат качествени продукти и храни. Хлябът е най-консумираната храна от българина и трябва да се намали употребата на сол не само в него, но и в много други храни. Приемането на сол в количества, надвишаващи дневните дози, също така всички допълнителни добавки като консерванти, набухватели, оцветители, подобрители, които го правят по-вкуснен, по-траен, “по-истински”, утежняват храносмилането, задръстват храносмилателната система и дори са причина за редица заболявания. Съгласно чл. 23, ал. 2 от Закона за храните "Във всеки обект за производство на храни трябва да работи лице, назначено по трудов договор, което притежава висше или средно специално образование в областта на хранителната промишленост или има придобита квалификация в същата област по Закона за занаятите" (http://www.balkanbiocert.com/pdf/zakonzahranite.htm).

ТВ програма

Кино

  • Сега По света и у нас
  • 23:25 Да надживееш Ескобар тв филм /52...
  • 00:15 Имате среща с ... Диана Любенова...
  • 01:00 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 02:35 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 03:30 Арт детектив рубрика за лайфстайл и...
  • 03:45 Олтарите на България
  • 04:00 По света и у нас /п от 20:00 часа/
  • Сега bTV Новините - късна емисия
  • 23:30 "Под прикритие" - сериал, с.2, еп.2
  • 00:40 "Закон и ред: Специални...
  • 01:40 "Ослепително слънце" - сериал, с.2,...
  • 02:10 bTV Новините /п./
  • 02:50 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 04:45 "Ослепително слънце" - сериал /п./
  • 05:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • Сега Новините на NOVA
  • 23:30 "Военни престъпления: Лос...
  • 00:30 "911" - сериал, сезон 2
  • 01:20 "Роко Скиавоне" - сериал, сезон 1
  • 02:15 "Моето име е Мелек" - сериен филм
  • 03:15 "Наследство" - сериен филм /п/
  • 04:10 "Свободна да избира" - сериал /п/
  • 05:20 "Пресечна точка" - публицистично...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.