Президентът иска национален референдум по 3 въпроса

Вижте какво предлага на НС Росен Плевнелиев

по статията работи: Кремена Бедерева | 29.01.2014 | 20:05

Президентът Росен Плевнелиев предлага национален референдум по въпроси, свързани с мажоритарния избор на част от депутатите, задължителното и електронното гласуване.

В обръщение към нацията днес, излъчено по БНТ и БНР, държавният глава заяви, че ще се възползва от правото, което му дава законът и ще предложи на парламента да вземе решение за произвеждане на национален референдум с три конкретни въпроса:

- "Подкрепяте ли част от народните представители да се избират мажоритарно?",

- "Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и националните референдуми?",

- "Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите?".

Президентът предлага референдумът да се произведе съвместно с предстоящите през май избори за европейски парламент и допълва, че по този начин, с възможно най-малко средства, обществото ще изрази позиции по важни въпроси, които се отнасят до политически права на българските граждани, които са в основата на демокрацията.

Росен Плевнелиев апелира към депутатите да вземат решение за провеждането на референдум по тези въпроси и смята, че допитването ще помогне за стабилизиране на институциите в България и за повишаване на общественото доверие.

Росен Плевнелиев подчерта, че като президент вижда своята задача да работи за това пряката демокрация да заема все по-видимо място в обществения живот. Днес се оплакваме от недостатъчна легитимност, ниско доверие и отчуждение на гражданското общество от политическите процеси, но даваме ли шанс на хората да си кажат думата, попита държавният глава.

Той отбеляза, че много политици през годините на прехода са се изявявали като "говорители" на народа, но са бягали от най-прекия и сигурен път до автентичната воля на народа - референдума. Президентът подчерта, че референдумът е средство за постигане на истинска и устойчива демокрация.

"Чрез референдума, като инструмент на пряката демокрация, народът по ясен и категоричен начин ще изрази своята воля. Няма друг механизъм, който в същата степен да дава гаранции за широк дебат в обществото и след който можем да имаме задължително решение, обвързващо политиците", каза Плевнелиев.

По думите на президента в обществото днес едва ли има по-дискутирана тема от това какви да бъдат избирателната ни система и начинът на гласуване. Росен Плевнелиев посочи, че честите промени в изборния закон са показател, че не сме намерили устойчиво решение и допълни, че тази нестабилност може да бъде преодоляна чрез произнасянето на суверена за основни принципи и правила на избирателната система. Днес имаме нужда от закон, който отговаря на очакванията на мнозинството от гражданите, а не само на политиците, каза Плевнелиев.

Президентът изтъкна, че избирателната ни система се нуждае от гаранции, че гражданите са представени, за да се върне доверието и да се преодолее апатията на голяма част от избирателите. Държавният глава посочи, че предложението за незадължителна преференция в партийните листи в проекта за нов Изборен кодекс не отговаря изцяло на исканията на българските граждани - за мажоритарно начало в изборите.

Плевнелиев отбеляза, че смесената избирателна система съчетава предимствата на мажоритарната и пропорционалната и намалява недостатъците им. Сред позитивите на смесената система, посочени от президента, са преодоляване на разединението в обществото и стабилизиране на партийната система, тя запазва партийното многообразие, но се гласува и за личности.

Според президента задължителното гласуване ще даде възможност за участие не само на активните граждани, но и на хората, които са се отчуждили от политическия живот. "Колкото повече граждани изразят воля, толкова по-легитимни са изборните резултати и по-стабилни са институциите. Хората, които ни управляват, не трябва да бъдат избраници само на твърди партийни ядра", смята държавният глава.

Президентът посочи още, че задължителното гласуване е инструмент, с който ще се противодейства на най-порочните практики - корпоративен, манипулиран, организиран или купен вот и допълни, че само с повишаване на избирателната активност, ще се намали тежестта на тези гласове. Президентът отбеляза още важността на въвеждането на електронното гласуване.

Плевнелиев изтъкна, че то не е просто улеснение, а доказателство, че българската държава мисли за своите граждани, където и да са те по света. Този начин на гласуване води до повишаване на избирателната активност и е инструмент за повишаване авторитета на институциите, отбеляза държавният глава. Според президента манипулацията на изборите би била невъзможна при всеобщо участие.

"Днес почти половината от българските избиратели се въздържат от гласуване. Тази ситуация става все по-неприемлива и налага радикална промяна. Трябва да върнем смисъла от гласа на хората и да му придадем значимостта, която заслужава и която му се полага", каза Плевнелиев.

Президентът Плевнелиев посочи, че с изложените в обръщението аргументи и след широки консултации с представители на обществеността, е решил да инициира този референдум. "Нека гласът на народа бъде чут, а не купен. Нека всеки има отношение и мнение за бъдещето на нацията, а не бъдещето да е заложник на манипулатори или търговци на гласове", апелира държавният глава.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


8 Църна Мацка 30.01.2014 | 11:59
Сетил се е Плевнелиев за референдума, той явно разчита, че така ще помогне на ГЕРБ и ще вдигне избирателната активност, ама хората са толкова отчаяни.
7 rebelle fleur 30.01.2014 | 09:47
Президентът осъзнава ли каква какафония ще предизвика това съвместяване на референдума с евроизборите?! Или пък той това цели?! ГЕРБ имат горчивия опит от подобно нещо и се видя какво стана, някои хора не можаха да упражнят правото си на глас, чудно нали! Плюс това родните политици не са особено изпълнители за неща произнесени на референдум - народа каза НЕ на Беляне, ама БСП пак мислят да я строят...
6 djd obi 30.01.2014 | 00:46
Тая марионетка вместо да се прави, че инициира референдум по въпроси, които така и така са предложени от други и са на път да се приемат, по-добре да включи във въпросите нещо наистина важно за изстрадалия ни народ: Въвеждането на БЕЗУСЛОВЕН БАЗОВ ДОХОД за всеки българин! Начина на избиране на тази крадлива пасмина с нищо няма да подобри окаяното положение на огромната част от народа ни. По-важни са въпроси с които управляващите, без значение как са "избрани", да бъдат принудени да се грижат за народа. Други такива са например за подоходното данъчно облагане, данък богатство и строги и бързи процедури за отзоваване и отговорност на изборните длъжности.
5 djd obi 30.01.2014 | 00:46
Тая марионетка вместо да се прави, че инициира референдум по въпроси, които така и така са предложени от други и са на път да се приемат, по-добре да включи във въпросите нещо наистина важно за изстрадалия ни народ: Въвеждането на БЕЗУСЛОВЕН БАЗОВ ДОХОД за всеки българин! Начина на избиране на тази крадлива пасмина с нищо няма да подобри окаяното положение на огромната част от народа ни. По-важни са въпроси с които управляващите, без значение как са "избрани", да бъдат принудени да се грижат за народа. Други такива са например за подоходното данъчно облагане, данък богатство и строги и бързи процедури за отзоваване и отговорност на изборните длъжности.
4 emanoil momchev 29.01.2014 | 20:27
Е той си е рожба на кръга Капитал на Прокопиев и обслужва единствено техните интереси, но не и тези на народа, от такъв човек нямаме нужда, срам за президентската институция.
3 emanoil momchev 29.01.2014 | 20:25
ОСТАВКА на президента би спасило нацията!!!
2 chest slava 29.01.2014 | 20:25
"Президентът иска национален референдум по 3 въпроса" - Имитира някаква загрижеост за нацията, докато се среща с олигарсите от оня кръг на Иво Прокопиев . Това е толкова лицемерно...
1 chest slava 29.01.2014 | 20:10
По - добре президентът да гледа да си върши работата, защото започна да пречи на правителството с неговите прищявки . Мисля, че му е време да си подаде оставката !

ТВ програма

Кино

  • Сега Последният печели...
  • 14:00 Телепазарен прозорец
  • 14:15 Книга на книгите анимационен филм
  • 14:45 Господин Тау тв филм /33, последен...
  • 15:15 Красивата Япония документален филм
  • 15:45 Телепазарен прозорец
  • 16:00 Бързо, лесно, вкусно
  • 16:30 Светът и ние
  • Сега "Комиците и приятели" - комедийно...
  • 13:30 "Златно момче" - сериал, с.2, еп.13...
  • 15:00 "Бараж" - сериал, еп.66
  • 16:00 Премиера: "Скъпа мамо" - сериал,...
  • 17:00 bTV Новините
  • 17:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 18:00 "Стани богат" - телевизионна игра с...
  • 19:00 bTV Новините - централна емисия
  • Сега "Наследство" (премиера) - сериен...
  • 13:30 "Свободна да избира" (премиера) -...
  • 15:00 "Не ме оставяй" (премиера) - сериен...
  • 16:00 Новините на NOVA
  • 16:10 "Пресечна точка" - публицистично шоу
  • 17:00 "Семейни войни" - телевизионна игра
  • 18:00 "Сделка или не" (премиера) -...
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.