Пушиш и шофираш - глоба?

Всичко, което разсейва шофьорът, ще бъде наказвано с глоба, гласи новата Национална стратегия за безопасност на пътя

по статията работи: Кремена Бедерева | 16.08.2011 | 09:50

Строги ограничения за начинаещите шофьори на пътя. Изпитателен срок, по-малко контролни точки и забрана за нощно шофиране са само част от мерките в новата Национална стратегия за безопасност на пътя. В нея има нови, важни моменти за всички шофьори.

Ако сега шофирате и едновременно с това държите мобилен телефон в ръката си, задължително ще отнесете глоба, дори и да не ползвате апарата. Ако вместо него държите сандвич например, никой няма да ви направи забележка.

Това обаче сега ще се променя, според новата стратегия. Забранява се яденето, пушенето, пиенето, писането - всичко, което може да разсее при шофиране водачите.

Мерките за младите водачи са най-сериозни, защото 25% от катастрофите са по тяхна вина, информира бТВ.

За младите шофьори:

- изпитателен срок, в който да се следи поведението им;

- ако допуснат нарушение и особено ако е сериозно, колата им ще бъде отнета;

- по-малко контролни точки и при ново нарушение те няма да се възстановяват;

- забрана за нощно шофиране;

- забрана да карат мощни коли, както и да нямат автомобил на тяхно име, преди да изкарат книжка;

- да не шофират по определени пътища, по които биха развили по-сериозна скорост.

Приложимо ли е всичко това на практика?

Всички млади водачи ще попаднат в бъдещата т.нар. "интелигентна транспортна система" у нас. На практика това означава много повече камери по пътищата, които ще засичат колата от самото й стъпване на магистралата и ще я следят изцяло. Това включва отчитане на скоростта, как се държи колата на пътя, дори платените данъци и винетки.

"Целта е да се изравни пътната скорост на общия пътен поток и тя да се намали с 5-10%. Това би снижило аварийността поне с 20%", твърди Антон Антонов от "Пътен контрол" при ГДОП.

Освен младите шофьори, предстои завишаване на критериите и за шофьорите над 65 години. Те ще трябва да минават на опреснителни курсове, на задължителни медицински прегледи, които да доказват, че са правоспособни, освен това се предвижда санкциите за техните нарушения да бъдат по-строги.

Всички промени все още са на етап предложения. Тепърва предстои да бъдат дискутирани, гласувани от Министерски съвет и парламента и чак след това приложени на практика.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


26 Jitan Jitanov 17.08.2011 | 08:55
Всички пепелници в колите да се демонтират,намерени храни и шишета в колата-акт,открити следи от секс по седалките и тавана-акт,неизрязани нокти на шофьора-акт,жени без сутиени-акт,липса на презервативи в аптечката-акт....а ако не искате актове носете си задължително 20,50 и 100 левови банкноти!
25 Жорж Ганчев 16.08.2011 | 19:59
Приятелю, прав си! Само ако те хванат да караш пил - трябва да се бръкнеш около 800 лева :)))
24 V D 16.08.2011 | 14:40
Андрей, ние не сме всички шофьори, които се движат по пътя. Аз смея да твърдя, че спазвам всички правила на пътя, но когато ме засичат нарочно или не спазват правилата, аз може да съм следващата жертва, а те да оживеят нали? Преди 2 часа дори щеше да е блъсне учебна кола, защото инструктора блееше на някъде и не си гледаше работата. Всеки трябва да мисли, а на тези полицаи, които ти искат 20 или 50 лева, мога само да им кажа да си гледат работата. Ако ще акт за 200 лева да трябва да ми пишат, ще предпочета да го направят, но няма да им дам и една стотинка.
23 Илиян Илиев 16.08.2011 | 14:36
andrey, същото мога да попитам и тебе в момента! :)
22 a k 16.08.2011 | 14:31
Колега, Вие някакви комплекси ли избивате докато коментирате чуждите коментари?
21 Илиян Илиев 16.08.2011 | 14:22
andrey, ти да не си полицай бе? Като те гледам с тези правописни грешки, нищо чудно да си фуражка! То зависи от тебе, ако му дадеш, всичко ще си върви постарому, а ако не му дадеш може да се надяваме нещо да се промени!
20 a k 16.08.2011 | 14:15
На всички Вас Ви е известно, че срещу сумата от 20 о 50 лв. всяко провинение се упрощава, това е друг от основните проблеми...
19 Стамена Георгиева Георгиева 16.08.2011 | 13:59
"...по-малко контролни точки..." Добре де защо тогава когато преди години на шофьор, който току що взима книжка даваха по 27 точки, вместо 39, след това го променихте и на начинаещите им се даваше пълния брой точки? Аз съм от тези, на които върху числото 39 на талона им е задраскано и отгоре пише 27. Преди правилото беше следното: ако 2 години нямаш нарушения и актове автоматично ти се увеличават. Всяка година си измислят по нещо ново, само и само да объркват хората. Напълно подкрепям новите мерки, но за всичкото това положение не сме виновни ние, а тези които не могат да спрат нарушителите и дават на всеки свобода и права, които системно се нарушават.
18 V D 16.08.2011 | 13:51
С тези ваши магистрали станахте банални. Те ще ви оправят живота така ли? На магистралите няма ли катастрофи? Като не можеш да караш кола и на полигона ще се блъснеш в единственото дърво. Много преигравате, трябва да са промени нагласата на шофьора, той да започне да мисли, а не само да дреме зад волана и да се мисли, че е единствен на пътя.
17 Жорж Ганчев 16.08.2011 | 13:20
Илиянчо, всички носим едно и също на раменете си - проблеми и отговорности! Когато има магистрали - да карат както искат - насреща си няма да имат коли, с които да се разминават! Така, че ако искаш да правят самоубийствени атентати - прав им път!
16 Илиян Илиев 16.08.2011 | 13:03
Жорж, магистралите не са показател за нищо! Дали ще ги има, или няма да ги има всичко опира до шофьора, ако е някой безрасъдник с пъпеш на раменете си вместо глава магистралата за него дори ще е добре дошла. Така че магистралата е най-малкия проблем, по-важното е какво носим на раменете си, и ако нещо вътре-ползваме ли го по предназначение!
15 Жорж Ганчев 16.08.2011 | 12:45
Социализмът е дълбоко залегнал в българската извратена демокрация. Иначе айде първо да направим магистралите, да видим - ще намалеят ли катастрофите или не, пък тогава пак ще коментираме.
14 Ани Г. 16.08.2011 | 12:42
О да, те състезатели и аз всеки ден и имам чувството, че вместо да намаляват те започват да стават все повече и по-агресивни! Какви са мерките срещу тях? Или срещу все още движещите се каруци по главни пътища?! Онзи ден една такава се беше преобърнала на пътя и човека почина пред мен, именно защото коня му се бил уплашил от едно прелитащо БМВ..а за бавните линейки не искам и да повдигам въпроса!
13 a k 16.08.2011 | 12:37
Според мен не младите шофьори са проблем, или пушачите. Проблемът са хората с купените книжки и тези с ламборжинитата и тн. Преди една седмица се върнах от морето, въпреки, че на всеки 3 км имаше патрули едно таков гъзе ме вкара в канавката защото без да има място тръгна да изпреварва с ламборджинито си срещу мен и щеше да ме удари челно. Аз ли щях да съм виновен тъй като съм млад шофьор. Най - вероятно да.
12 Илиян Илиев 16.08.2011 | 12:32
Пример: имам книжка от 5 години, а през това не съм имал кола, тогава какъв шофьор съм? Как е уредено това в закона? И как по време на този изпитателен срок ще следят поведението ми, може би ще сложат камера в колата ми? А това с нощното шофиране е пълен абсурд.
11 Станимира Георгиева 16.08.2011 | 12:26
Интересно ми е как, младите шофьори ще се научат да карат нощем, НЯКОГА, след като ще им се забрани от рано да го правят? После изведнъж, като имат стаж през деня примерно 3-4 години и като тръгнат нощем, всичко ще знаят ли??? Това е повече от глупаво и абсурдно. Мене на втория час от курса ме накарах да карам нощно.. Колкото до пушенето..не знам аз не съм пушач, но не мисля че чак толкова не можеш да издържиш няколко часа без цигара, при положение че сто процента на дълъг път спираш за едно или друго. Колата си е твоя Ирида, ама живота си е мой - сещаш ли се? Като си част от пътното движение застрашаваш абсолютно всички в него и в същото време отговаряш за живота на всички, докато караш? Или ти караш на "твоите" си пътища, лични, собствени? ....
10 Алекс Г. 16.08.2011 | 12:25
Аз лично нямам нищо против към тези водачи, които пушат докато карат, защото всеки си решава как да кара. Сигурен съм, че много малко хора ще спазват тези забрани, защото ще го сметнат за нарушаване на личното пространство. Аз имам съвсем друг стил и подход на шофиране и нямам проблеми с никого. Важното е човек да бъде концентиран зад волана и да внимава на пътя, защото има много опасни и рискови шофьори в днешно време, които правят непрекъснати предпоставки към пътни инциденти.
9 V D 16.08.2011 | 12:10
Ирида, ако го въведат закон да не се пуши в колите ще го осъдиш, ама друг път. Ти на този принцип ще кажеш, че можеш да ги осъдиш, че са ти написали глоба, за това, че говориш по телефона? Като не можеш да издържиш без да пушиш 1-2-3 часа, ще спреш и тъкмо ще си починеш. Трябва да има правила и ограничения, защото заради тази твоя пристрастеност към цигарите утре можеш да предизвикаш някоя трагедия и как ще живееш после? Трябва да се мисли, стига всички сте се правили на герои и безсмъртни.
8 a k 16.08.2011 | 11:48
Да, и всички ние знаем колко струва :( Проблемът е, че живеем в страната на абсурдите
7 d.krumova _ 16.08.2011 | 11:42
За въвеждането на тези малоумия, ние младите, дължим честта на комунистическите акъли, които не могат да овладеят ситуацията с цивилизовани и нормални средства. Крайните мерки няма да доведат до нищо хубаво. Защо всички да страдат заради простотията на няколко пишлемета, получили книжката по втори и трети начин. Да затегнат мерките в школите, където въпреки въведените камери, има пролуки и начини да се дават изпити.
6 Irida i 16.08.2011 | 11:24
Това са пълни глупости. В никоя друга държава няма подобни мерки ... Колата си е моя лична собственост и какво правя в нея си е моя лична работа. МИ дайте да забранят навигацийте в колите, или таблото с уредите щото и те светят и те разсейват. Нали тряя погледнеш с колко караш. Кви са тия безумни неща изобщо не ми е ясно. Аре па да видим как ще ми напишат глоба че пуша в колата, нали ще ги осъдя пред всяка една друга институция за потъпкване на човешки права. Я почнете да мислите малко с тия неща. ЗАбрани забрани забрани, що не забранят човешката тъпота че като гледам от политиците трябва да почнем. После и от половината дето само си чешете пръстите с глуави и недомислени изказвания.
5 a k 16.08.2011 | 11:19
Петдесет и пет годишен мъж се удари челно с колата си в автобус край Сливница и загина на място, съобщи МВР. Ето Ви един млад шофьор. Какво означава млад шофьор? 40 годишен, който не е шофирал от 10 години и се качва зад волана не е ли млад шофьор? Аз съм на 22 и какво още 3 години няма а мога а се качвам н магистралата и да пътувам, или да карам след 23:00 това не е нормално и няма друга държава с такива безумни закони.
4 Rumen Iordanov 16.08.2011 | 11:10
не може ли да се предвиди и разстрел или поне кастрация за тези които мигат по на често все пак си затварят очите,а това си е сериозно престъпление срещу човечеството,ще ми мига той,келеме с келеметата :))))))
3 Ирена Александрова 16.08.2011 | 10:36
Какво значение имат промените в закона, след като продължават да летят с 200 км/ч някакви покрай патрулките и никой за нищо не ги спира и закача?!? Имам сума ти пресни примери, видени лично в последните десет дни:(
2 Ely Зюндер 16.08.2011 | 10:34
Съгласна съм с тези мерки. Аз съм шофьор над 10 години и постоянно виждам по пътищата млади шофьори, които държат, най-вече цигара в ръка и как колата им излиза от лентата за движение или неуспяват да пуснат мигач за престрояване. И двамата със съпруга ми сме пушачи, но никога не си позволява ме това в колата. По отношение за останалите мерки също подкрепям тяхното прилагане, защото млади, неопитни и със самочуствие, че имат вече книжка, довежда до фатални случаи.
1 Георги Петров 16.08.2011 | 09:58
По принцип съм съгласен с повечето мерки, които се вземат, за да се предотвратят катастрофите. Всичко, което разсейва шофьора е предпоставка за отвличане на внимание и следователно по-малко концентрация зад волана. Ако искаш да пушиш, спираш за 5 мин на някоя отбивка и го правиш, ако искаш да ядеш спираш на някоя отбивка и отново го правиш. Ако искаш да пиеш вода, спираш и го правиш. Просто е, но спасява животи!

ТВ програма

Кино

  • Сега Носталгия игрален филм...
  • 23:00 По света и у нас
  • 23:15 Студио Х: С цялото си сърце игрален...
  • 00:55 Рецепта за култура токшоу с Юрий...
  • 01:50 Туризъм.бг /п/
  • 02:20 Библиотеката /п/
  • 02:45 Бразди /п/
  • 03:30 По света и у нас /п от 20:00 часа/
  • Сега "Аз съм легенда" - фантастика,...
  • 00:10 "Американски тюлени II: Първична...
  • 02:10 "Мега съоръжения" - документална...
  • 03:10 "Животът по действителен случай" -...
  • 05:00 "Богатствата на България" -...
  • 05:40 "Тролчета: Купонът продължава" -...
  • 06:00 "Светът на здравето" - здравно...
  • 06:30 "Историята на боклука" -...
  • Сега "Big Brother" (премиера) - риалити,...
  • 23:00 "Съучастникът" - с уч. на Том Круз,...
  • 01:30 "Джанго без окови" - с уч. на...
  • 04:40 "Огледай се за любовта" - с уч. на...
  • 06:00 "Иконостас"
  • 06:30 "Кобра 11: Обади се!" - сериал,...
  • 07:30 "Събуди се" - предаване
  • 11:00 "Съдебен спор" - предаване на NOVA
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.