Първи дебат между Цачева и Радев: Без сблъсък ляво-дясно, изненадващо единодушие... и адмирации

Кандидатите на ГЕРБ и БСП твърдо против санкциите срещу Русия, демонстрираха сходни тези по различни въпроси

по статията работи: iNews.bg | 20.10.2016 | 10:57
Първи дебат между Цачева и Радев: Без сблъсък ляво-дясно, изненадващо единодушие... и адмирации

В първия си ефирен сблъсък смятаните за фаворити в битката за "Дондуков" 2 - кандидат-президентите на ГЕРБ и БСП Цецка Цачева и ген. Румен Радев, демонстрираха единодушие относно затоплянето на отношенията с Русия. И десният, и левият кандидат за Държавен глава се обявиха за преразглеждане на икономическите санкции, наложени от Запада на Русия заради анексирането на Крим.

Това се случи по време на първия телевизионен дебат между двамата опоненти, сочени от социологическите проучвания като почти сигурни участници в балотажа на президентските избори през ноември. Очакваше се десният и левият кандидат да защитават противоположни виждания, но за изненада двамата демонстрираха изумително сходства по жизнено важни въпроси, какъвто е например бъдещата държавна политика спрямо Москва.

"Икономическите санкции срещу Русия безспорно трябва да бъдат преразгледани, каза Цачева. Ще настоявам дипломатите да са активни за обща европейска позиция за отмяната им или за компенсации за най-пострадалите държави", заяви председателят на парламента, номинирана от ГЕРБ. И съответно веднага получи адмирации от опонента си - бившия главнокомандващ ВВС.

"Трябва да преследваме нашия икономически и търговски интерес и да обединяваме усилията си с европейските държави, пострадали като нас", допълни пък генералът, номиниран от червените, на което на свой ред Цачева го поздрави.

По въпроса за анексирането на Крим обаче позициите им бяха противоположни - Радев застъпи тезата, че бъдещето му зависи от самоуправлението на народа на полуострова", докато Цачева бе категорична, че Крим принадлежи на Украйна.

"Крим де юре е украински, де факто - там се вее руският флаг. Там народът трябва да реши", заяви генералът.

"Анексията е грубо нарушение. Крим е в Украйна", отсече пък Цачева.

За русофилията и еврофилията: "Нека да е ясно. България е член на ЕС и НАТО и тук друга алтернатива няма. Това не значи, че трябва да си създаваме врагове. Еврофилията не е русофобия. Нека вземем за пример "Южен поток" и "Турски поток". Това е икономическата цена на русофобията", смята ген. Радев.

Той обаче уточни, че не е призовавал към преразглеждане на участието на България в НАТО, а на начина на участието й в Алианса. "Искам да ни видя много по-силни и действащи. Нека да имаме високи бойни способности с активна политика", обобщи Радев.

"Безспорно ни трябва активна и балансирана външна политика. Участието ни в НАТО трябва да продължи, а президентът трябва да бъде гарант за модернизирането на военните сили. Категорично сме направили европейския си избор, защото ползваме солидарността на нашите партньори. В рамките на тази кампания сякаш има противодействие, че се чуват гласове за друга ориентация на страната. По никакъв начин не бих го допуснала това", декларира от своя страна Цачева.

1793162

Според председателя на парламента"държавният глава трябва да се ръководи от националния интерес – образована и просперираща нация, която живее в свободна държава". "Ще отстоявам ценностите на България, защото имаме нужда от справедливост и единство. Страната ни трябва да има позитивен образ", каза още тя.

Радев пък определи сигурността за основен свой приоритет като бъдещ държавен глава: "Външната политика трябва да се прави тук и развива навън".

Запитани за финансирането на кампаниите им, кандидатът на БСП препрати въпроса към щаба си, отбелязвайки само, че "набираните дарения в никакъв случай няма да надминат максимума".

"Кампанията на ГЕРБ е водена в рамките на субсидията, която получава партията, разчитаме на гражданите, така че финансите са ни прозрачни", отговори Цачева.

Двамата се разминаха по темата за опазването на границите ни от мигрантския поток. Според кандидата на ГЕРБ охраната е на "добро ниво".

"Премиерът организира нон-стоп фотосесии на границите, среща се с различни европейски представители. Но това за съжаление не означава, че имаме сигурна граница", опонира й генералът.

Цачева пък посочи, че след подписването на споразумението на ЕС с Турция средно на ден влизат по 81 граждани, което е сравнително малко. На което кандидатът на БСП отвърна, че разполага с конкретни данни, които опровергават твърдението й.

"Огромният проблем е, че процъфтява каналджийството в България и не виждам драконовските мерки, които осигурява държавата", контрира пък Радев.

Двамата коментираха и случая с върнатитре на Турция седем привърженици на проповедника Фетхуллах Гюлен. Според Цачева МВР е действало правилно, тъй като те са пресекли границата ни незаконно.

Радев пък изрази мнение, че страната ни не може да си позволи такова бързо експулсиране на хора, заплашени по един или друг начин. Според него в момента България е зависима по някакъв начин от турския президент Реджеп Тайип Ердоган. Попитани за евентуална подкрепа на балотажа от ДПС и двамата кандидати заявиха, че се интересуват от гласовете на всички български граждани, а не от помощта на конкретна партия.

В края на дебата Цачева и Радев влязоха в спор за членството на парламентарния председател в БКП. Тя се опита да излезе от ситуацията с шега: "Който на 20 години не е бил социалист, няма сърце, а който на 40 години продължава да бъде такъв, няма ум."

Радев пък отвърна, че от думите й става ясно, че "третира социалистите като безмозъчни същества".

"България да остане фактор на стабилност, да продължи евроатлантическото развитие, да имаме модерно образование, нацията да е единна, да има справедливост и съдебна реформа", обобщи накрая приоритетите си Цецка Цачева.

"България очаква промяна, трябва да имаме самостоятелен и действен държавен глава, с трезва преценка, твърд характер, да е лидер и да може да взима трудни решения", бе финалното обръщение към избирателите на ген. Румен Радев.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Култура.БГ предаване за култура с...
  • 12:00 По света и у нас
  • 12:25 Новини на турски език
  • 12:30 Светът на жестовете
  • 12:45 Телепазарен прозорец
  • 13:00 Последният печели...
  • 14:00 "Петолиние на паметта
  • 15:00 Натисни F1 образователна поредица...
  • Сега "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Комиците и приятели" - комедийно...
  • 13:30 "Златно момче" - сериал, еп.75 /п./
  • 15:00 "Бараж" - сериал, еп.47
  • 16:00 "Скъпа мамо" - сериал, еп.3
  • 17:00 bTV Новините
  • 17:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • Сега "На кафе" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 "Наследство" (премиера) - сериен...
  • 13:30 "Свободна да избира" (премиера) -...
  • 15:00 "Не ме оставяй" (премиера) - сериен...
  • 16:00 Новините на NOVA
  • 16:10 "Пресечна точка" - публицистично шоу
  • 17:00 "Семейни войни" (нов сезон) -...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.