Решението за "синята зона" да не стане бозаво?

Протести срещу новите правила ще има отново днес. А на заседание на СОС ще се обсъждат предложенията

по статията работи: Елена Коцева | 13.09.2012 | 10:08
Решението за "синята зона" да не стане бозаво?
iNews/Радила Радилова

Вече месец столичани, и особено тези, които живеят в централната част на града, се вълнуват от въведените нови правила за паркиране. И за пореден път днес ще излязат на протест с всичките си аргументи и закани.

От своя страна Столичният общински съвет предстои да реши окончателно правилата за паркирането на автомобили, след като даде поредната отсрочка. Този път само за живущите в центъра.

Затова и ви попитахме какво е отношението ви към проблема – съгласни ли сте да плащате повече на час за паркиране в центъра на столицата и подкрепяте ли протестите?

Всъщност в анкетата на iNews, попълнена от 8729 наши читатели, най-малко са гласувалите против протестите по принцип, възмутени от шума, който вдига недоволното гражданско общество - 4,3%.

Близо 14% от гласувалите не се интересуват от проблема, тъй като не ги засяга пряко ("синя зона" и платено паркиране има и в други градове на страната, поетапно въведена след София). Останалите гласове в анкетата се разпределят в две големи групи – против новите правила и в защита действията на общината срещу хаоса и трафика в центъра на столицата.

20% от гласувалите им е писнало от паркирани по тротоарите коли и смятат, че мерките на общинарите са правилни. Още 7,2% смятат, че след пускането на метрото живеещите в центъра могат да използват по-малко автомобили, тъй като има достатъчно удобен транспорт.

Другата група гласували в анкетата, която е и най-голямата, подкрепят протестите срещу новата наредба за паркиране и смятат повишаването на цените за недопустимо в кризата и скъпотията от последните години – 12,2%.

Още 42,5% смятат, че не е редно живеещите в центъра да заплащат повече заради този факт.

Така, ако се тегли чертата на мненията и се съберат процентите, може да се открои, че против повишените цени и новите регламенти са точно два пъти повече от тези, които смятат, че с новата наредба в центъра на София хаоса ще се подреди и тротоарите ще станат достъпни и за пешеходците.

Всъщност идеята за нова концепция по райониране на града на "синя", "зелена" и "жълта" зона се лансира още от края на 2009 година, като още в началото беше обявено и покачването на цените. И само няколко месеца по-късно самата община се отказа от намеренията си и от новите си тарифи – след съдебно решение винетката за паркиране на живеещите в "синя зона" беше отменена, а пък след скандала с презонирането на града и повишаването на местните данъци за част от кварталите.

Една година по-късно обаче концепцията бе приета, но с регламентиран гратисен период – до пускането на новия лъч на метрото като алтернатива на трафика, задръстванията и хаотичното паркиране.

И така – от 1 септември 2012 година в сила влязоха в сила и по-скъпата "синя зона" и новата "зелена зона", които станаха съответно 2 лв. и 1 лв. на час.

Новият гратисен период важи само за живеещите в центъра и то той е до ноември тази година.

От общината, включително и кметът Йорданка Фандъкова, защитават категорично новите правила, а като основен буферен аргумент се изтъква мотивацията за намаляване на трафика и въвеждане на ред в паркирането.

От гражданските организации се противопоставят с аргументи за това, че новите правила са единствено и само повишаване на цената и пълнене на общинския бюджет. И до този момент те не са получили отчет колко пари са влезли в градската хазна от "синята зона", а също и как те са изхарчени. Протестите на гражданите обаче нямат само финансови аргументи, а също засягат и това, че общината не гарантира по никакъв начин, дори и след заплащане на съответната такса, паркомясто за живущите, а също така и че административният път, който трябва да се извърви до получаването на заветния стикер, е сложен и дълъг и реално лишава от тази възможност наемателите.

Едновременно с това в новата наредба остават в сила принципите на служебния абонамент и наличието на безплатни места на служители на държавни и общински ведомства.

Предстои поредното заседание на Общинския съвет, на което да се обсъдят спорните точки, внесените предложения от граждани и организации, контрааргументите изобщо срещу наредбата. И тогава трябва (би трябвало) да се вземе и окончателно решение по горните казуси.

До този момент от общината няма ясни сигнали, че са склонни да променят решенията си и да правят отстъпки.

Но подобна беше ситуацията и при вдигането на местните данъци при новото райониране по квартали. Така че, да видим...


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


25 Татяна Георгиева 13.09.2012 | 21:24
Много се радвам, че чета най-после нормални коментари! Току-що чух по канал1, че в Берлин плащат 25 евро за две години - за живеещите говоря.На 4,60м широк тротоар има място и за коли и за пешеходци! Виждала съм го в Мюнхен. А на мене 3 пъти ми вдигат колата, защо, не е ясно. И Фандъкова ми говори за майки с колички. Става дума за Евлоги Георгиев. И сега ще им платя едни 100лв и ги питам за какво. Вижте и интервютата им преди 3 години, обещават 30 паркинга за живущите в центъра и след това синя зона. А и аз като спра някъде и е синя зона си плащам- Става дума за времето когато колата ми е паркирана. Ако видя, че нещо се прави, поне да се започне, разбирам. А те ми предлагат да се движа с колело или да ходя на буферния паркинг?! Можете и да сметнете - ако си държите колата само 7ч- на буфернея парканг (защото раб. ден е 8ч-, а първите два са безплатни), плюс билетите за метрото, стават 5,50 на ден, 120лв на месец, 1320лв на година! Това е просто едно безумие! И ми говорят за публична собственост! Ами тогава нека цяла София да стане платена, да плащат и в Люлин и в Младост по 100 или 80лв и всичко да е наред! А Паркинги и гаражи да си взимат парите и Тошев да си ходи на Малдивите!
24 empty world 13.09.2012 | 15:35
Значии - побъркаха го този общински съвест по тези въпроси за синята зона. Да го измислят накрая, да го приемат, че вече честно да ви кажа - не знам до къде ми дойде.
23 empty world 13.09.2012 | 15:25
Ей, то голямо протестиране заради тази синя зона. Свиди ви се едно левче в повече, пък иначе като ви повишиха тока с 15 процента - как никой не излезе да каже - аз не съм съгласен?
22 Martin Nenov 13.09.2012 | 14:54
Българския IQ тест http://iq.tochica.com/r/2073/ ;0;)
21 Боряна Янкова 13.09.2012 | 14:16
http://iq.tochica.com/r/2099/ --- Тествай се - разбери колко си умен :}}}''
20 София Павлова 13.09.2012 | 13:26
Но подобна беше ситуацията и при вдигането на местните данъци при новото райониране по квартали. Така че, да видим... Това изречение кому беше нужно?
19 Момиче То 13.09.2012 | 13:24
А май вече има в Пловдив!? Ужас.
18 Момиче То 13.09.2012 | 13:24
И не само те, ние също трябва да ги подкрепим, защото това ще стане базово решение за всички по-големи общини у нас.
17 Момиче То 13.09.2012 | 13:22
И за мен не нормално. Не знам къде и как точно е по света, но определено от една бедна държава като България не може да се изискват такива драконовски данъци!
16 pushit realgood 13.09.2012 | 12:54
Хаха, много е вероятно да стане бозаво!
15 Горичка Борова 13.09.2012 | 12:51
Общинарите гласуват под конвой/строй, партийно, както им е зададено. Говоря конкретно за ГЕРБ, които са гласували "за". Къде ви е демокрацията дами и господа ГЕРБери?! Заповядано ви е и вие като магарета...
14 Vladimir Yosifov 13.09.2012 | 12:38
Очаквайте "синя зона " и в Банкя и в Самоков ....откъдето са ББ и Фандъкова ...
13 Vladimir Yosifov 13.09.2012 | 12:35
"Синя зона и във Видин !" ...Днес в София - утре и в другите градове ! ...ЕВАЛА.....
12 Prava Letva 13.09.2012 | 11:53
А бе говорим за хората, които трябва да си плащат за да спират собствените си коли пред домовете си? Това не е нормално!
11 Georgi Hristov 13.09.2012 | 11:51
Столичани трябва да продължат с протестите, докато не се намери решение, което да е добро за живеещите в центъра!!!
10 Prava Letva 13.09.2012 | 11:50
А бе остави, цялото това безумие е продиктувано от интересите на Дянков, който се чудо с какво да напълно бюджета!
9 Боряна Янкова
Този коментар е маркиран като неуместен.
8 Prava Letva 13.09.2012 | 11:46
Въпроса е това решение да не стане базово и за другите големи общини! Защото тогава ум ще ни зейде какви пари ще плащаме на държавата от едното нищо!!
7 Prava Letva 13.09.2012 | 11:45
Тези които са гласували, че им е писнало от паркираните коли на тротоарите са в правото си и то доста, но определено начина не е буквално да крадеш от парите на хората за това, че си паркират колата пред дома си!! За мен това е неприемливо!
6 hope less 13.09.2012 | 11:35
Че те толкова си могат хората - Столична община взема предимно тъпи или лобистки решения, запъва се като муле на брод, мота се 1 година, през това време хората са изнервени и по протести, след което се отказва от тъпото си решение, но няма сили за нещо разумно... И така!
5 Анита Кралева 13.09.2012 | 11:15
Едновременно с това в новата наредба остават в сила принципите на служебния абонамент и наличието на безплатни места на служители на държавни и общински ведомства. Всеки път като се вземат такива решения, хората страдат!
4 Masha Orso 13.09.2012 | 11:10
Общинарите да се стегнат и да излязат с някакви по-смислени предложения, защото до сега слушаме само малоумия. Как ще ограничат движението в центъра, като забранят на живеещи в него достъпа - тъпо! После редно ли е да причиняват този дискомфорт на хората да си паркират колите на платен паркинг, а те да печатат пари от сини зони?!
3 Angel Chenev 13.09.2012 | 11:00
Протестите са от някакви маргинални партии със стотина избиратели,иначе е нормално да протестират защото никой не обича да плаща,но няма начин да пракираш колата с в центъра на София и да не плащаш,просто няма как да стане.Фандъкова има много издънки като кмет,но решението и за паркирането в центъра е много добра идея.
2 социална мрежа 13.09.2012 | 10:45
Столичният общински съвет действа по същия начин, както и правителството. Вземат някакво решение, след което гледат какви са обществените нагласи, след което започват промените по това решение. Убеден съм, че днес ще излязат с друго решение!
1 otvarachkata otvarakova 13.09.2012 | 10:10
Нищо не направихте с тази синьо зона

ТВ програма

Кино

  • Сега Денят започва сутрешен блок с...
  • 09:20 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 11:00 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 12:00 По света и у нас
  • 12:25 Новини на турски език
  • 12:30 Светът на жестовете
  • 12:45 Телепазарен прозорец
  • 13:00 Последният печели...
  • Сега "Тази сутрин" - информационно...
  • 09:30 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Комиците и приятели" - комедийно...
  • 13:30 "Златно момче" - сериал, с.2, еп.9...
  • 15:00 "Бараж" - сериал, еп.62
  • 16:00 Премиера: "Скъпа мамо" - сериал,...
  • 17:00 bTV Новините
  • Сега "Здравей, България" - сутрешен блок
  • 09:30 "На кафе" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 "Наследство" (премиера) - сериен...
  • 13:30 "Свободна да избира" (премиера) -...
  • 15:00 "Не ме оставяй" (премиера) - сериен...
  • 16:00 Новините на NOVA
  • 16:10 "Пресечна точка" - публицистично шоу
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.