С намеса на Борисов: Пропадна процедурата за избор на нов състав на КЗК

Кандидатът на ГЕРБ Росен Желязков се оттегли с обяснението, че решението му е лично

по статията работи: iNews.bg | 09.03.2016 | 15:53

Единственият кандидат за поста председател на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) Росен Желязков, който е номинация на ГЕРБ, обяви в парламента, че оттегля кандидатурата си. Това стана на заседание на парламентарната икономическа комисия, която днес трябваше да проведе открито изслушване на 11-те кандидати за новия състав на КЗК. След кратки спорове какво да правят при тази ситуация, депутатите решиха да прекратят процедурата и отложиха заседанието на комисията.

Желязков увери, че решението му е "лично и независимо", но по всичко личи, че то е свързано с призива на премиера Бойко Борисов ГЕРБ да не участва в избора на новия състав на антимонополния орган.

"Позволете ми да направя следното изявление. Воден съм от ясното съзнание за отговорността и значимостта за процедурата за избор на председател, заместник-председател и членове на КЗК...Не мога да позволя внушенията, спекулациите и политизирането на този избор, които могат да се върнат като бумеранг. Заявявам, че оттеглям участието си като избор на председател. Основният мотив е, че не търся служебна победа. Отказвам да се състезавам сам със себе си. Искам да отпадне всяко съмнение за предпоставеност и предрешеност на надпреварата", посочи като мотиви Желязков.

Още в понеделник обаче Борисов заяви от Брюксел: "Възложил съм да намерят законов начин ГЕРБ - или да прекратят процедурата, или да не участват. Настоявам парламентарната група на ГЕРБ да оттегли кандидатурата на Росен Желязков за председател на КЗК". Премиерът се ядоса на лидера на ДСБ Радан Кънев, че ""в момента се финализират задкулисните договорки за новия състав на КЗК". "Нито ДСБ, нито Реформаторският блок, нито Гражданската квота на РБ, ще имат номинации в рамките на тази порочна процедура", обвини Кънев. Според Реформаторите избора на новия състав на КЗК е "договорен задкулисно между ГЕРБ, ДПС и депутатите от БДЦ на бизнесмена Христо Ковачки.

Парламентарната група на ГЕРБ взе решение да продължи процедурата, но сега техният кандидат изпълни призива на премиера с мотива, че "не желае да се състезава сам със себе си, без конкуренция".

Думите му обаче се опровергават от  днешен коментар на Борисов, в който той от една страна твърди, че не се меси в работата на парламента, но от друга признава, че е наредил спиране на процедурата. Премиерът посочва, че снощи е разговарял по въпроса с Цветан Цветанов.

"Това е парламентарна група, парламент, друга институция. Въобще не мога да се меся. Нека да свършат в парламента. Предполагам, че ще вземат най-доброто решение в случая. Казах да спре процедурата, но ще изчакаме да видим дали ще се съобразят. Мисля, че поне от ГЕРБ ще се съобразят", заяви Борисов.

 

"Споделям огромното разбиране за мястото на КЗК за реализиране на свободен, добре функциониращ и динамичен пазар като карта за устойчива икономика на потребителите. Бизнесът трябва да е конкурентна игра, от която потребителите печелят. Вярвам, че политика трябва да е честна игра, а не политиканска игричка", посочи пък пред депутатите Желязков.

По думите на Желязков "КЗК е независима и поставянето под съмнение на нейният състав и функциониране рушат значението и парализират възможността за ефективно реализиране на политиките в областта на конкуренцията".

"Не мога да позволя внушенията, спекулациите и политизирането на този избор, които могат да се върнат като бумеранг. Заявявам, че оттеглям участието си като избор на председател. Основният мотив е, че не търся служебна победа. Отказвам да се състезавам сам със себе си. Искам да отпадне всяко съмнение за предпоставеност и предрешеностна надпреварата. КЗК има нужда от доверие. Надявам се, че с тази позиция ще допринеса за нейното укрепване", каза кандидатът на ГЕРБ за шеф на КЗК.

Росен Желязков е бивш главен секретар на Министерски съвет в първото правителство на Бойко Борисов. Той бе намесен в "аферата Костинброд" с бюлетините, но бе напълно оправдан от съда.

Днес представителят на Гражданския съвет в Реформаторския блок Мартин Димитров коментира, че е разочарован от кандидатите за нов състав на КЗК, защото с изключение на един, няма номинирани от неправителствени и граждански организации, а само партийни предложения. Според него, ако тези хора бъдат новия състав на КЗК, тя няма да се ползва от доверието на обществото. Димитров предупреди, че ако не бъде удовлетворен от представянето на кандидатите в днешното открито изслушване пред икономическата комисия в парламента, няма да ги подкрепи и ще поиска отмяна на процедурата по избора.

11-те номинирани за 7-членната комисия, освен Росен Желязков, бяха следните: ГЕРБ номинира за член на КЗК Георгица Стоянова, директор на дирекция "Правно-нормативна дейност" в Министерството на отбраната (ГЕРБ); Патриотичният фронт предложи за зам.-председател на КЗК сегашният зам.-министър на отбраната Димитър Кюмюрджиев, който е бил член на комисията от 1997 до 2003 г.; ДПС номинира бившия конституционен съдия Пламен Киров; БСП предложи депутатът Кирил Добрев и бившия зам.-министър на икономиката и енергетиката Анна Янева; Реформаторският блок издигна Красимир Витанов; АБВ - Николай Илиев; БДЦ предложи Стамен Гърбелов и Калинка Павлова; Кирил Дойчинов пък е номиниран от отцепилия се заедно с Лютви Местан бивш депутат от ДПС Муса Палев.

 


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега С БНТ завинаги /п/
  • 02:35 Имате среща с ... Диана Любенова...
  • 03:20 Малки истории /п/
  • 04:20 По света и у нас /п от 20:00 часа/
  • 04:50 Отблизо /п/
  • 05:50 Патилата на Спас и Нели детски...
  • 06:55 Денят на храбростта празничен блок
  • 12:00 По света и у нас
  • Сега "Древно инженерство" - документална...
  • 02:30 "COOLt" - лайфстайл предаване с...
  • 03:20 "Богатствата на България" -...
  • 03:50 "120 минути" - публицистично...
  • 07:00 "Тази сутрин" - сутрешен блок с...
  • 09:30 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Комиците и приятели" - комедийно...
  • Сега "Великден под прикритие" - с уч. на...
  • 03:10 "Цар Лъв" - анимация /п/
  • 04:30 "Кобра 11: Обади се!" - сериал,...
  • 05:20 "Зоотрополис" - анимация /п/
  • 07:00 "Здравей, България" - сутрешен блок
  • 11:00 "На кафе" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 "Безнадежден случай" - концерт на...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.