Синдикатите обмислят протести срещу увеличението на пенсионната възраст

Синдикатите обсъждат протестни и стачни действия

по статията работи: Кремена Бедерева | 17.11.2011 | 10:20

Синдикатите обсъждат протестни и стачни действия.

Синдикат "Образование” към КТ "Подкрепа” ще обсъди действия в системата на образованието във връзка с намерението на правителството да увеличи пенсионната възраст по-рано от 2020 г. и премахването на клас - прослужено време, съобщиха от синдиката.

И двете мерки ще засегнат най-много учителите и работещите в системата.

Засега до 2020 г. учителите могат да се пенсионират 3 години от изискуемата за трета категория труд възраст, но синдикатът смята, че категоризацията относно учителския труд трябва да се преразгледа.

Учителите в България се пенсионират с най-ниската пенсия в Европа – 110 евро средна пенсия, а съотношението между заплата и пенсия също е рекордно негативно - 40% от заплатата, срещу 70% за страните от Европейския съюз.

Затова липсва инициатива за пенсиониране от учителите, а обикновено инициатор за това е съответният работодател.

КНСБ пък свиква съвместно заседание на Изпълнителния комитет и на Националния стачен комитет на конфедерацията по повод намерението на управляващите за промени в начина на пенсиониране и отчитането на трудовия стаж при определянето на заплатите.

На заседанието ще бъде обявено решение за действията на КНСБ в отговор на призивите на Министерството на финансите и на депутати от ГЕРБ за отмяна на националното споразумение от края на миналата година и за увеличаване на пенсионната възраст от 1 януари 2012 г. - без преговори, посочват от синдиката.

Ще бъде обсъдено и решението на КНСБ по предложението за отнемане на "класа" на работещите в стопанската сфера.

iNews припомня, че от КНСБ не одобряват идеята на финансовия министър Симеон Дянков и възрастта за пенсия, и осигурителният стаж да започнат да растат с по 6 месеца на година още от догодина. Това обяви президентът на синдиката Пламен Димитров преди дни.

Той припомни, че според Кодекса на труда от следващата година трябва да започне повишение само на осигурителния стаж за пенсиониране и то с 4 месеца. Предвидено е възрастта за пенсиониране да започне да се повишава чак от 2021 година.

Тези параметри бяха записани и одобрени в споразумение още от 2010 година. Синдикатите няма да подкрепят тяхната промяна, допълни още Пламен Димитров. "Ако все пак Симеон Дянков наруши споразумението, това ще доведе до моментални действия от страна на профсъюзите", обяви той.

"Да вдигаме стажа драматично, а и възрастта – къде да го направим този стаж и възраст, като няма работни места и никой не създава нови, а напротив – икономиката губи работни места", смята синдикалистът и допълни, че всяко нарушение, едностранно от страна на министър Дянков, ще взриви социалния диалог.

От догодина възрастта за пенсиониране ще бъде увеличена с 1 година вместо с обсъжданите досега 6 месеца. Промяната, която ще стане факт от 1 януарти 2012, има политическата подкрепа на мнозинството в парламента.

И мъжете, и жените от следващата година да се пенсионират с една година по-късно. След многобройни сценарии за промяна в пенсионната възраст засега управляващите са се концентрирали около този вариант.

До дни промените трябва да бъдат отразени в бюджета на държавното обществено осигуряване. По предварителни разчети вдигането на пенсионната възраст ще доведе до увеличаване на минималната пенсия от 136 на 145 лева. Допълнителните разходи на бюджета ще са около 6 милиона лева на месец.

Промяната с увеличаване на възрастта за пенсиониране с 1 година още от 2012 г. засяга около 15 хиляди души. Според заместник-министър Горанов голяма част от възрастовите групи, които трябва да излязат в пенсия при сега действащите възрасти, отдавна са придобили това право.

Впоследствие стана ясно, че е възможно пенсионната възраст да бъде увеличена с повече от година, за да се намерят пари за увеличение на пенсиите до 200 лева. Това съобщи вицепремиерът Симеон Дянков след приемането на Бюджет 2012 г. на първо четене. Той обясни липсата на реален дебат с това, че опозицията още "лиже рани от изборите".

Само минималните пенсии ще се повишат от 136 на 145 лева от 1 юни, стана ясно още днес. По думите на Владислав Горанов увеличението ще струва на бюджета 6 милиона лева месечно.

 


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


24 Живка Илиева 17.11.2011 | 18:23
евстатинюранк хайдерабад, г-жата си е избрала да живее в родната провинция, от която всичко бягат. А относно приспособяването – българският пенсионер също е приспособил да живее с нищожна пенсия и да моржува без парно всяка зима, не е там въпросът обаче. Просто у нас се краде страшно много от върхушката, а ние като изчезващ вид не спираме да се приспособяваме към всичко, да бягаме или да си продаваме държавицата. Редно е поне вие по-младите да си извоювате по-добро бъдеще и перспективи, защото с подобна примиренческа философия далеч няма да стигнете.
23 Ани Г. 17.11.2011 | 16:56
евстатинюранк хайдерабад, много добре разбирам идеята ти и я приветствам. Винаги съм била ЗА да се борим и да не чакаме всичко да ни се спуска на готово, и определено може да се реализираш ви в България. Но, мисля, че изхождаш от една много праволинейна гледна точка..виждам, че не се интересуваш явно от другите сектори в България, от това как се развиват, дали въобще се развиват..Не само ИТ сектора, който търпи най-добро развитие. И искам да ти кажа, че нещата там са много по-лошо отколкото ти явно си си представял. Вътрешните пазари, икономиката, административните структури, всичко е на много ниско ниво, орязано и ощетено. Да не говорим за пословичния Бюджет 2012! Затварят се предприятия, закриват се цели сектори, а малкия бизнес бере душа от тежките условия, които именно държавата, чрез законодателството налага..Има много неща за които явно не си осведомен, но пък оптимизма ти е завиден. :)
22 Стамена Георгиева Георгиева 17.11.2011 | 16:54
евстатинюранк хайдерабад, пратих те на запад, защото не харесваш хората около теб. След като всички са неграмотни, глупави и само се оплакват отивай при тези, които не са такива, не се оплакват и живеят нормално. Аз също съм си добре, ама ти не можеш да разбереш или по-скоро не искаш или не ти пука, че има хора на които не им се дава възможност, защото у нас всеки гледа да те прецака. Хайде и ти си остани със здраве и следващият път по-грамотно, че ако прочете шефът ти коментарите ти ще те уволни, защото си неграмотен. :) Лека!
21 Данчо Георгиев 17.11.2011 | 16:53
Тук гледам се е разразила коментаторска война между половете! Няма да се плашите - ние до пенсия няма да доживеем, така че много не ни интересува когато точно ще се пенсионираме! Тук се е насъбрал материал за цяла книга, мислете за заглавие :))
20 евстатинюранк хайдерабад 17.11.2011 | 16:38
какво ми говорите къде се слагало точка , да не съм в час по български език :) искате да ми кажете всички, че е по добре като си недоволен да не се опитваш да направиш нищо , ами само да протестираш , така ли ? Държава да ти ти оправи живота , а не ти да си го оправиш ? какви ги дрънкате. И кой съм обидил че ми казвате да не обиждам хората ? Идеята ми е че щом аз , и щом няколко стотин хиляди човека могат да се оправят в тая скапана държава , барем и другите 5-6 милиона да се опитат да се оправят първо САМИ, пък барем след това държавата спре да е скапана. Щото такова желание не се вижда , по никой начин. Вижда се желание за протест , но не и за промяна на манталитета , от където идват всички проблеми. Явно си мислите че "на запад" държавата е даденост и тя е възникнала през последните стотици години богата без хората нищо да правят за това. Напротив, точно хората правят държавата. А в нашата държава хората освен да протестират и да се оплакват , друго не правят. Затова сме на това дередже 13 века , но това е друг въпрос вече :) Айде , със здраве и уважение към всички , лек ден, надявам се да не оставате с впечатлението, че оплакването, недоволството и протеста ще ви оправи собствения живот. И за госпожата която говори за Чехия , билети за Прага се продават навсякъде , нека тръгва ,даже мога да и кажа още доста държави дето е по добре и от там. Аз съм избрал да остана тук поради ред причини, приспособил съм се и съм намерил начина да съществувам по начина по който желая , не знам защо Стамена реши да ме праща навън ,макар че една дума не бях казал за другите държави :)
19 Криси Митева 17.11.2011 | 16:23
евстатинюранк хайдерабад, може да имаш хубава работа, да си добър специалист и да взимаш добра заплата, ама си личи, че са ти преподавали неграмотни учители (или самия ти не си възприемал??), щом след "точка" не знаеш, че се поставя "главна буква".. :) Аман от неграмотни "ИТ сепциалисти", които хал хабер си нямат от нищо друго освен от това и най-малкото не знаят да пишат граматически правилно.
18 Златка Стоева 17.11.2011 | 16:23
А аз ще поясня че има много кадърни икономисти, финансисти, прависти и счетоводители, които за били прилежни студенти, но сега работя за месечна заплата между 350-450 лева. Това справедливо ли е ? Да не говорим за останалите висшисти които са също интелигентни, но са принудени да работят като продавачи, защото повечето работни длъжности се вземат от лица с връзки в съответната институция. При отва положение какво му остава на човек освен поне да си излее яда в някой форум. За недоволните от заплатата вариантите са два - или се примиряват, или стягат куфарите и заминават за чужбина. Но както знаем и там обстановката не е толкова добра.
17 Живка Илиева 17.11.2011 | 16:00
евстатинюранк хайдерабад, а ти нали се сещаш, че не може в тая държава всички да бачкат като икономисти и програмисти и че тук доходите по никакъв начин не отговарят нито на квалификацията, нито на кадърността. Една огромна част от хората са принудени да работят в сивия сектор, защото НЯМА къде другаде да отидат и респективно са обречени на мизерна пенсия. Тук става въпрос доколко реално е едно подобно увеличение на пенсионната възраст в такива кратки срокове при положение, че в една Чехия тая реформа ще тече 50 години и там със средно образование и дори да не си някое юпи можеш да живееш нормално.
16 Стоян Кокаланов 17.11.2011 | 15:49
Дами, не се гневете на това лапе. То може би е ИТ специалист, каквато професия посочи в коментара си като добре платена. Това са действително едни от малкото хора, които разполагат с нормални средства за преживяване. Жив и здрав да е, млад е още, личи си, че има зелено около устата. И приятелю, не е зле да се научиш на малко уважение към възрастните. Ако си мислиш, че си нещо повече от тях, жестоко се лъжеш.
15 Стамена Георгиева Георгиева 17.11.2011 | 15:31
Това за майка ми ще се направя, че не съм го прочела, защото ако ти отговоря ще ми изтрият коментара. Мога да ти кажа, че ти изобщо не знаеш каква е целта на един евентуален протест, иначе нямаше отново да пишеш празни приказки. Хората искат да живеят нормално и затова протестират бе човек! Искаш да ми кажеш, че който е умен в България има хубава работа ама не е така. Тук, за да започнеш добре платена работа ти трябват връзки, тя не пада от небето просто така. Много си далеч от истината, ама много, затова недей да обиждаш хората около теб. Като не ти харесва, че всички са глупави, хващай си пътя и отивай на запад където са по-умни!
14 евстатинюранк хайдерабад 17.11.2011 | 15:06
е много ясно че като майка ти е даскалка , ще кажеш че е страхотно умна , но неоправдана. ама не е тва въпроса , това да си умен и квалифициран няма нищо общо. нито съм обидил някой като съм му казал каква му е заплатата , нито нищо, отговорих на това каква ми е работата , защото сама каза да съм излязал да намеря такава работа , след като било имало. ами има. в българия има огромно количество ИТ специалисти и икономисти които са страхотно кадърни хора. има изключително грамотни лица които работят хубави професии. ако нямаше такива , нямаше да има бум на строителството, нямаше да има кой да купува нови коли , нямаше да има кой да купува жилища. това , че протестират единствено и само хора които са решили че искат по висока заплата , но вършат най общаческата работа на света , тип , докер , чистачка , шивачка, както и преподаватели в университата , които са там , понеже не могат да намерят друга работа, не може да протестират срещу държавата , без да се пробват първо сами да си оправят живота. живота е техен , не е на държавата. проблемът е че всеки не се опитва да осъзнае какво е положението , а само казва 'искам , дай , няма да работя, протест'. и нищо не прави. само знае да иска , и да протестира. не се опитва и грам да осъзнае какво работи, защо го работи , може ли да работи друго като не му харесва това , заслужава ли повече пари , може ли да му бъдат осигурени от държавата/частника. и аз искам 5000 лева заплата, но като не заслужавам да я получавам и няма кой да ми я даде , защо да протестирам ? все едно да протестирам срещу себе си, понеже не съм достатъчно кадърен за да я получавам. ей това правят всички. не може цял живот на всеки за всичко да му е виновна държавата. живота си е на хората, не на държавата , всеки има цялата сила да промени собствения си живот. нагло е да протестираш без да знаеш за какво и накрая да излезе че е срещу себе си.
13 Мариана . 17.11.2011 | 14:43
Ако искат и сто години да я направят пенсионната възраст само да не ни занимават с това ДЗПО! Висококвалифициран, нискоквалифициран няма значение, когато дойде време да се пенсионирам, дай Боже да я доживея тая възраст, няма да има от кого да събират пари за пенсии, защото искрено се съмнявам смуглите братя да са променили навиците си. Цялото това форсиране е и поради тази причина, така че човек по-добре да не го докарва до там да разчита на „подаянията“ на държавата, колкото и да са справедливи всъщност те.
12 Стамена Георгиева Георгиева 17.11.2011 | 14:38
Е тук много се сгреши. Нито знам къде си учил, нито какво, за да ти кажа колко умни са били учителите ти. Само ще ти кажа, че моята майка е учителка и колегите с които тя работи и аз познавам са много по-умни от колкото ти някога си си мислил. Какви качества трябва да притежава според теб един учител, за да бъде умен според твоите критерии? Те всички дето се мислят за много умни ги видяхме, така че не ми се надувай толкова много. То тук по форумите и аз мога да кажа, че взимам 2000 лева заплата и да говоря колко съм успяла на 25. Хайде недей да обиждаш хората без да си наясно със ситуациите става ли? Разбрахме, че си най-великия!
11 евстатинюранк хайдерабад 17.11.2011 | 14:22
стамена , за висококвалифицираната и добре платена работа ,съм я търсил три пъти през живота си , и трите пъти я намерих. ти ако мислиш че малоумните даскали в българия са страхотно квалифицирани ,значи отдавна не си била в училище. на 25 години съм и ще ти кажа че ако учителите които ми преподаваха в про-гимназията , гимназията и университета са били високо квалифицирани , значи аз съм трамвай. всеки печели толкова колкото заслужава , или толкова за колкото му стиска да се бори. като си си намерил работа за 500 лева , и ти е малко , намери си работа за повече пари , ако имаш качествата за това. това само да се оплакват хората че им е малка заплатата и нищо да не правят за да го променят е абсолютно присъщо за винаиг недоволния български народ. до Калина , след като пенсионирането значело жива смърт , защо всички искат да се пенсионират по рано и протестират когато се вдига прага за пенсия ? Последно , искаш, понеже вече не можеш да работиш, или не искаш да се пенсионираш, понеже е жива смърт ?
10 Калина Николова 17.11.2011 | 14:04
До коментар 4. Вие господине прочетохте ли тази част от статията: „Учителите в България се пенсионират с най-ниската пенсия в Европа – 110 евро средна пенсия, а съотношението между заплата и пенсия също е рекордно негативно - 40% от заплатата, срещу 70% за страните от Европейския съюз.“ Може би сега ще разберете за какво достойнство говоря. Може би за разлика от мен работата ви е добре платена и гледате с насмешка, защото знаете, че ще получите прилична пенсия. А може би изобщо този момент не ви вълнува, защото сте на гребена на вълната и живота е пред вас. Аз господине мямам и желание да излизам в пенсия, защото с 300 лв. само комуналните сметки ще мога да си платя. Ами за друго? Пенсионирането в България е равнозначно на жива смърт.
9 Ани Г. 17.11.2011 | 14:03
Дори и човек да има хубава и добре платена работа, обикновено именно за такава, той се труди два пъти повече, подложен е на два пъти по-голям стрес, а увеличението на стажа за пенсиониране дори с година две, го прави още по-нетрудоспособен когато стане на годините за пенсиониране. Труда който се влага в една висококвалифицирана работа не може да бъде равен на този, който се влага в работата на продавач-консултанта, например. Така, че справедливостта се губи, дори и когато може да взимаш тавана за пенсия. А и къде остава естествения ред на младото тогава, за подбор и наемане на кадри, ако само пенсионери са задръстили трудовия пазар?
8 Стамена Георгиева Георгиева 17.11.2011 | 13:49
Ама ти изобщо прочете ли статията бе момче? Учителите нискоквалифицирани ли са? Хайде недей да ми говориш празни приказки, защото хората на държавна работа са най-ощетени. Не може навсякъде да искат висше образование и езици, а накрая да не взимаш повече от 500 лева. Не ми говори, че всеки може да си намери високоплатена работа, а излез и потърси и ще видим какво ще намериш.
7 евстатинюранк хайдерабад 17.11.2011 | 12:37
стамена , народа като е бачкал нискоквалифицирана работа за 400 лева заплата , много ясно че след това ще му е мизерна пенсията. хората първо мрънкат че не им дават голяма заплата за нискоквалифицираната им работа, после решават че не искат да работят даже и за тая заплата и се пенсионират , и накрая мрънкат за това че получават смешна пенсия , процент от смешната заплата която са получавали за нискоквалифицираната работа. Какъв е извода ? Дали да си намери човека по добра работа с по голяма заплата (за тази цел да си повиши квалификацията , да придобие някакви нови умения , да се пробва в друго поприще), за да му е малко от малко по свястна пенсията, или да мрънка цял живот държава да го оправя ? Ти кое от двете си избираш ? Да мрънкаш или да се опиташ да промениш ситуацията си и статуквото си ? т.е. Да си типичен българин или да се опиташ нещо да направиш ?
6 Стамена Георгиева Георгиева 17.11.2011 | 12:11
евстатинюранк хайдерабад, ти знаеш ли изобщо какво говориш? Когато станеш на 60 ще видиш колко си работоспособен и ще разбереш колко глупаво си се изказал днес. Хората не издържат физически на цялото напрежение, което им се снася на работа, а пенсиите са прекалено, ама прекалено ниски. Не може да иска държавата да работят всички цял живот за нея, а после да не ни се отплатят подобаващо. Тези 9 лева дето ще ги дава Дянков на хората с минимална пенсия по-добре да си ги задържи, че са им много, ще преядат!
5 Илиян Илиев 17.11.2011 | 12:05
евстати, това е вечно недоволния народ, който е свикнал всичко да му идва наготово! И това са точно тези хора, които са живели в тези времена, а някои от тях дори си спомнят с умиление за тези години!
4 евстатинюранк хайдерабад 17.11.2011 | 11:56
Въпросът обаче е защо народа постоянно мрънка че иска да се пенсионира по-млад , а като се пенсионира постоянно мрънка че му е малка пенсията. Ни така , ни така. Вечно недоволния народ неосъзнаващ статуквото. За какво достойнство говори дамата отдолу .. :)
3 Данчо Георгиев 17.11.2011 | 10:45
Принципно - това е начинът да се противодейства, но надали в тази ситуация нещо ще оказа влияние на министерството на финансите и на цялото правителство по този въпрос - парите не стигат, минималните пенсии са изключително ниски. Само дето няма такава европейска практика.
2 Калина Николова 17.11.2011 | 10:31
10 лв. отгоре не са никакъв стимул. Ако взимат заплата от 400 лв., тя се облага с около 80 лв. данъци на месец. За тази 1 година отгоре държавата ще се нагуши с около 960 лв само от 1 човек, а като го прати в пенсия ще му даде 100 лв. отгоре за година време!?! Гадна гавра с достойнството на всеки един българин ....
1 d.krumova _ 17.11.2011 | 10:25
Разбирам да увеличат стажа, но само ако това е за сметка на поетапното увеличаване на пенсията, която тези служители ще получават. Разбираемо е хората да се дърпат – хем ще работят повече, хем в замяна ще получат едно голямо нищо. Кой луд ще се съгласи на това условие?

ТВ програма

Кино

  • Сега Книга на книгите анимационен филм
  • 14:45 Хрусковците анимационен филм
  • 15:15 Красивата Япония документален филм
  • 15:45 Телепазарен прозорец
  • 16:00 Бързо, лесно, вкусно
  • 16:30 Светът и ние
  • 16:55 България в 60 минути с Мариана...
  • 18:00 По света и у нас
  • Сега "Златно момче" - сериал, с.2, еп.22...
  • 15:00 "Бараж" - сериал, еп.72
  • 16:00 Премиера: "Скъпа мамо" - сериал,...
  • 17:00 bTV Новините
  • 17:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 18:00 "Стани богат" - телевизионна игра с...
  • 19:00 bTV Новините - централна емисия
  • 20:00 "Ергенът" - романтично риалити, с.3
  • Сега "Свободна да избира" (премиера) -...
  • 15:00 "Не ме оставяй" (премиера) - сериен...
  • 16:00 Новините на NOVA
  • 16:10 "Пресечна точка" - публицистично шоу
  • 17:00 "Семейни войни" - телевизионна игра
  • 18:00 "Сделка или не" - телевизионна игра
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
  • 20:00 "Hell’s Kitchen България" (нов...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.