Скандал с Бареков накара депутати да призовават за етика журналистите

Показното скъсване на в. "Труд" в ефир провокира реакция от НС

по статията работи: Филипа Тодева | 24.02.2012 | 15:05

Журналистите да имат повече етика и колегиалност. Този призив отправиха народните представители към представителите на медиите, предаде БТА.

Според Красимир Велчев, председател на парламентарната група на ГЕРБ, журналистите трябва по-често да отварят Етичния кодекс, да го четат и да го спазват.

Велчев опроверга тезата, че политиците имат вина за напрежението в медиите, с аргумента, че това би значело в медиите да се търси вина за работата на правителството.

Причината за депутатските съвети стана поведението на водещия Николай Бареков, който скъса вестник "Труд" в ефир. Бареков беше подразнен от заглавието на вестника - "Лекарствата поевтинели с 400 лева". Водещият побесня след като разследване на TV7 показа, че "Софарма" продава в пъти по-скъпо лекарствата си у нас в сравнение с цените, на които се продават в съседните Сърбия и Турция, които са извън ЕС. Компанията държи 70% от търговията с медикаменти с тридесетте най-големи лечебни заведения у нас.

Случаят достигна и до ушите на Брюксел. В ефира на известна българска телевизия – TV7, едни от известните водещи на сутрешния блок разкъса на малки парчета вестник "Труд". Това обясни един от журналистите, участващи в обедния брифинг на Европейската комисия в Брюксел. Той помоли за коментар говорителя на комисията Каролина Котова.

Не сме запознати с този случай в България, обясни тя. Но свободата на изразяване е един от основните принципи на ЕС, коментира говорителят на Комисията, но допълни, че са нужни повече подробности по случая, за да бъде даден конкретен коментар.

На въпрос дали със случая ще се занимава свиканата през октомври 2011 година специална комисия за свобода на словото отговори говорителят на комисаря по въпросите на цифровите технологии Раян Хийт. Той обясни, че комисията не се занимава с отделни случаи, а разглежда ситуацията с медиите и тяхната свобода като цяло. Ние обаче ще изслушаме всяка информация относно случаи, включително и за този в България.

От своя страна съсобственикът на "Софарма" Огнян Донев обясни, че компанията продава на по-ниски цени в Турция заради структурата на самия пазар.

Според Петър Курумбашев от БСП скъсването на всеки един вестник, както и спирането му, е посегателство върху свободата на словото, коментира той. Не може да ставаме заложници на това, че в момента се развива една битка, утре трябва да можем да се поздравяваме и да се бием за издаването на всеки вестник и уебсайт, заяви Курумбашев.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


28 Zahary Nehrizov 25.02.2012 | 09:10
Аз Ники(дудука)никога не съм го харесвал.Ама това си е един вид свобода на словотоили по скоро на деиствието.Така че да не къса некав жалак вестник.Аз като ученик му разглеждах само (светската суматоха)доколкото си спомням.Значи съм видял истината в него.
27 sasya koleva 24.02.2012 | 20:57
"Според Петър Курумбашев от БСП скъсването на всеки един вестник, както и спирането му, е посегателство върху свободата на словото" Значи късането на вестник, пълен с лъжи, е посегателство над свободата на словото и изразяването, а АCTA, която министрите се убиха да популяризират и рекламират е по-добра? Не само да го беше накъсал, да го беше запалил тоя вестник Бареков. Цялата ни държава е такава - лъжлива и алчна!
26 капаче калпаче 24.02.2012 | 17:42
Бе и за това не става - много мастило има!
25 капаче калпаче 24.02.2012 | 17:41
Добре го скъса!
24 sladko pate 24.02.2012 | 17:35
Интересно ми аз ако си купя един вестник и отида и си избърша задника с него, чии кодекс ще съм нарушил?- Кодекса на собственият си задник ....... тоя вестник и за тоалетната не става
23 Росен Костов 24.02.2012 | 17:30
Интересно ми аз ако си купя един вестник и отида и си избърша задника с него, чии кодекс ще съм нарушил?Щото едно време нямаше тоалетна хартия и всички се бършехме с вестници. Може би и затова задниците ни бяха по-здрави, а сега са толкова изнежени. Може би това е съдбата на Труд - да бърше задници, щото за друго вече не стават, освен за изтривалка с манипулираната журналистика, която водят.
22 Boris Borissoff 24.02.2012 | 17:07
Сигурно не е морално да късаш вестник в ефира,все едно да бяхме счупили камерата на Бареков когато се изказа неподготвен за протеста на земеделците.Аз обаче го подкрепям,защото тия хора си напазариха трибуна и власт и с динамит не можеш да ги разбиеш,а съдебната система си я знаем тя и кокошкарник не може да разбие,но лошото е че всичко започва да ми прилича на войната между СИК И ВИС ,в ролята на ВИС (Огнян Донев и Любомир Павлов ),а на СИК ( Цветан Василев и Делян Пеевски ) има и тритр 777 и даже Аполо-Болкан....и сега се питам ако унищожим ВИС няма ли СИК да вземе надмощие и дали едната глава на ламята ще е по-добра от другата,а ако има институции в държавата нека се заемат,ако ли няма поне зрелища да гледаме и кириливите им ризи...друго не ни остава....
21 Павел Николов 24.02.2012 | 16:57
Да, това заглавие беше направо ужасно!
20 Павел Николов 24.02.2012 | 16:56
Не се е сетил, не че нямаше да го направи в национален ефир!
19 Аааа Ббббб
Този коментар е маркиран като неуместен.
18 Павел Николов 24.02.2012 | 16:54
Не можах да разбера само защо му направиха такава реклам!
17 ledena kralica 24.02.2012 | 16:51
Добре Бареков скъса вестника
16 Tsvetanka Tsvetanova 24.02.2012 | 16:40
Искам любезно да помоля експерти-икономисти да коментират Донев относно по-ниските цени в съседни страни. Каква икономическа литература е използвал за обучението си според Вас, уважаеми преподаватели?
15 Tsvetanka Tsvetanova 24.02.2012 | 16:37
Искам любезно да помоля преподавател от Икономически институт да коментира изказването на Донев относно "защитата" на по-ниската цена в съседните държави. По каккъв учебник е неговата теория, преподаватели? Може и г-н Иван Костов да се включи със своя коментар на икономист.
14 Мариана Дамянова 24.02.2012 | 16:33
Браво, Бареков! Така трябва да се действува в една правова държава винаги, когато опонентът манипулира, лъже и мами народа!
13 Женя Маврикова 24.02.2012 | 16:18
Да,опитайте се да накарате да мълчат единствените,които казват истината...Не ме изненадвате...
12 lou reed 24.02.2012 | 15:55
Да и всичко останало, което се прави е само да се хвърля прах в очите на хората!
11 Renni Jordanova 24.02.2012 | 15:51
Винаги политиката им е била едно нещо като не им изнася да се опитват да преместят центъра на вниманието в друга насока, че да се позабрави и пак да става както те си знаят... Това се опитват и сега явно.
10 lou reed 24.02.2012 | 15:51
О, наистина ли се раздуха тая глупост толкова мноо. Не мога да повярва!
9 cvetan nikolaev 24.02.2012 | 15:51
Всички разбраха,че Огнян Донев се опива да прикрие огромния скандал с цените на лекарствата,от които той печели милиарди на гърба на бедните български граждани!
8 tazmaniiskiq dqvol 24.02.2012 | 15:41
А ЗАЩО НЕ СЕ ВДИГА СКАНДАЛ ОКОЛО ДАЛАВЕРИТЕ НА ДОНЕВ...ЗАЩО ВСИЧКИ МЪЛЧАТ И НЕ СЕ ГОВОРИ ПО БНТ,БТВ И НОВА, АМИ САМО ГЛУПОСТИ НИ ПРИКАЗВАТ:( БАРЕКОВ БЕШЕ ЕДИНСТВЕНИЯТ, КОЙТО ИМАШЕ СМЕЛОСТТА ДА СЕ ОПЪЛЧИ ПРЕД МАФИЯТА, А ТЕ СЕГА НЕГО ПОГНАХА...ЗАЩО ВСИЧКИ ТРЯБВА АД СА ТАКАВА МАФИЯ И ДА СЕ ЗАМАЗВА ПОЛОЖЕНИЕТО, КОГАТО НЕ ИМ Е УДОБНО....ЗАЩО ВСИЧКИ КРАДАТ КАТО НЕВИДЕЛИ И НИЩО НЕ СЕ ПРАВИ ПО ВЪПРАСА....И КАКВО ТОЛКОВА, ЧЕ СЕГА МИ СЕ ПРАВЯТ МА ИНТЕРЕСНИ ТЕЯ, ЧЕ БАРЕКОВ СКЪСАЛ ТРУД- МИ ДА, ТО ТОВА И ЗАСЛУЖАВА. ЗАЩО НЕ СЕ КАЖЕ НА ВСИЧКИ, ЧЕ ДОНЕВ НИ ПРОДАВА ЛЕКАРСТВАТА СИ В ПЪТИ ПО- СКЪПО, ЧЕ ТОЛКОВА ГОДИНИ Е МАМИЛ И КРАЛ, ЧЕ НА ГОДИНА СИ ГУШВА ПО 100 МИЛИОНА, ЧЕ Е ЗАПЛАШВАЛ СУМАТИ НАРОД И БОЛНИЦИ, ЧЕ МАНИПУЛИРА МЕДИИТЕ, И ЧЕ И С ЦЯЛОТО СИ НАХАЛСТВО ЛЪЖЕ И НЕ СЕ СПИРА....ЧЕ И НА КРИБ БИЛ ПРЕДСЕДАТЕЛ И ИСКА И ОТ ТАМ ДА ПОТУЛИ НЕЩАТА....ГОВОРЕТЕ- СТИГА СТЕ СПАЛИ...
7 Румяна Каршалъкова 24.02.2012 | 15:26
Браво, Бареков! Аз ако бях, щях и някои части да си почистя с вестника !
6 Румяна Каршалъкова 24.02.2012 | 15:25
Браво, Бареков ! Аз ако бях щях и някои части за си почистя с него !
5 Andrei Ivanov 24.02.2012 | 15:21
Той Бареков,че си е прост и подмазвач ние всички си го знаем,но Красимир Велчев като коментира Етичния кодекс на журналиста да коментира тогава,как може вестник собственост на Огнян Донев,който е и собственик на Софарма,да излезе със заглавие 'Лекарствата поевтинели с 400 лева' след целия този скандал който се разрази в последните дни с цените на лекарствата и след оставките които се подадоха и дали това е етично??? Стига сте се опитвали да изместите темата от кражбите на стотици милиони с цените на лекарствата към други неща и да стане всяко чудо за три дни!!!
4 feqta nazubkite 24.02.2012 | 15:21
А това, че Донев ни краде от години не ли е скандал, ами сега ми се сетили за глупости да се хващат....защото всичките са мафия, която си гледа интересите и не мислят за хората :(
3 Тотев Филип 24.02.2012 | 15:17
"Велчев опроверга тезата, че политиците имат вина за напрежението в медиите, с аргумента, че това би значело в медиите да се търси вина за работата на правителството." този май живее в паралелна вселена!!! в нормалните държави за ДОБРАТА работа на медиите има пръст и правителството, защото не позволява да се създават отношения като тези в БГ. Както и за добрата работа на правителство имат заслуга медиите, защото те трябва да бъдат коректни, адекватни и следящи всяка крачка на управляващите и служещи на обществото... Ама това е в нормалните държави, тука освен, че не искат да го спазват направо са го забравили :(
2 Дидо Тъпото 24.02.2012 | 15:14
Вестник Труд заслужава да бъде скъсан, що за лицемерие и жълтина е да пишат такива глупости! Тази медия все още съществува, благодарение на старата си слава, но много скоро ще залезе. Донев го съсипа, както съсипва всичко наред - медиите - респективно осведомеността на хората, лекарствата- респективно болните бедни български граждани. Тоя човек трябва да го пратят на електрическия стол за престъпления срещу собствения си народ. Не стига че е нагъл и алчен, ами и е и прост, какви елементарни и плоски оправдания дава, направо да му се прииска на човек да го хване за гушата. Малко е направил Бареков, че е скъсал вестника, твърде малко.
1 синята коалиция 24.02.2012 | 15:13
щеше да е хубаво ако имаше обратна връзка! както те дават препоръки на медиите, така и те да се вслушват в препоръките на медиите или обществото

ТВ програма

Кино

  • Сега Култура.БГ предаване за култура с...
  • 04:20 Истории от Олимпийските игри /п/
  • 04:35 Олтарите на България
  • 04:45 По света и у нас /п от 20:00 часа/
  • 05:30 Още от деня коментарно предаване /п/
  • 06:00 Дворът с люлките игрален филм...
  • 07:45 Телепазарен прозорец
  • 08:00 Денят започва с Георги Любенов
  • Сега "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 04:45 "Ослепително слънце" - сериал /п./
  • 05:10 "Да живее крал Джулиън" -...
  • 06:00 "Светът на здравето" - здравно...
  • 06:30 Премиера: "Древно инженерство" -...
  • 07:30 "Тази събота и неделя" - уикенд...
  • 11:00 "Вкусът на България" - кулинарно...
  • 11:30 "Светът на здравето" - здравно...
  • Сега "Наследство" - сериен филм /п/
  • 04:10 "Свободна да избира" - сериал /п/
  • 05:30 "Не ме оставяй" - сериен филм /п/
  • 06:30 "Кобра 11: Обади се!" - сериал,...
  • 07:30 "Събуди се" - предаване
  • 11:00 "Съдебен спор" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 Темата на NOVA
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.