След протестите в село Катуница

Президент и премиер обсъждат случая - хората от селото казват, че ще продължат с протестите

по статията работи: Кремена Бедерева | 26.09.2011 | 10:00  5 Виж всички снимки

Четирите почивни дни, които се струпаха около 22 септември – Деня на Независимостта на България, бяха помрачени. В момент, в който българският народ трябва да празнува своята независимост, в пловдивското село Катунци хората протестираха.

Поводът бе тежък инцидент – бус с роми блъска и убива 19-годишен младеж, докато разхожда кучето си. Инцидентът се случва в нощта на 23 септември, около 20 часа, на ул. "Стадион" в селото, съобщават от пресцентъра на МВР.

Според очевидци автомобилът връхлетял върху младежа и го влачил няколко метра, после "избягал" в неизвестна посока, като ромите не са му помогнали. Очевидци твърдят, че в буса е имало роднини на Кирил Рашков или така известния цар Киро.

Пострадалият бил откаран в болница, където по-късно починал. Минути, след това на местопроизшествието започнали да се струпват множество разгневени хора от селото. Афектираната тълпа успяла да преодолее полицейския кордон, навлязла в имота на Кирил Рашков и започнала да унищожава имуществото му.

Една от къщите в двора била запалена умишлено, се посочва още в съобщението на МВР. В хода на работата полицаите установили шофьора - С.Й. (55 г.), криминално проявен, от Пловдив, и микробуса, причинил пътния инцидент. Автомобилът е иззет, а водачът е обявен за издирване.

Задържани са шестима мъже - четирима, возили се във Ford, а другите двама от кола, блъснала общо петима души, от тях двама полицаи. На мястото на инцидента е присъствал дежурен прокурор от окръжната прокуратура. Образувани са четири досъдебни производства. Разследването продължава.

В телефонно интервю за bTV ромският бос Кирил Рашков беше категоричен - остава да живее в Катуница и нямал нищо общо със смъртта на 19-годишното момче.

Относно прегазеното момче, той каза, че нито го познава, нито "има нещо общо с тая работа”. Отрече внукът му да е бил в буса. По повод исканията на хората от Катуница да се изсели, Рашков каза: "Защо? Да се изселят те!”

Напрежението обаче продължи. Това наложи на мястото на протеста да пристигне главният секретар на МВР Калин Георгиев. Общо 127 човека са отведени в полицейските управления след безредиците в с. Катуница, съобщи той.

Срещу 28 души за образувани преписки за хулиганство, като в районния съд в Пловдив са започнали и няколко дела, заяви още на специален брифинг главният секретар. По думите на Калин Георгиев при овладяване на безредиците МВР не е заставало на ничия страна.

Постигната е основната цел на полицейското присъствие, а именно да се запази животът на хората, подчерта Георгиев. Окръжният прокурор на Пловдив Иван Даскалов съобщи, че е започнало разследване за произхода на доходите на Кирил Рашков като физическо лице, която ще обхване период от няколко години назад.

Полицията е направила максималното, за да овладее ситуацията в Катуница. Това заяви министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов във Варна, цитиран от БТА. Цветанов заяви, че се е действало на база на ситуация и основното е било да няма пострадали.

По думите му – полицията е можело да реагира остро и това да доведе до повече жертви, но не се е стигнало дотам и са направили всичко възможно. Цветанов добави, че е било много важно да не се допуска ескалация на насилието на етническа основа. Министърът коментира още, че е благодарен на местните жители за диалога, който са провели с представителите на служителите на реда.

Направили сме необходимата организация, ромските лидери да са спокойни, че няма да има посегателства върху имоти, които по някакъв начин подпомагат изповядването на тяхната религия, заяви вътрешният министър. В заключение той добави, че инцидентът в Катуница не би трябвало да се използва за политически цели.

В силистренската община Дулово премиерът Бойко Борисов заяви, че МВР не се е справило със ситуацията в Катуница. Той беше категоричен, че няма "полицейски чадър” над фамилията Рашкови, предаде БНР.

"Първо, пратих главния секретар в Катуница и лично аз не съм доволен от действията на МВР. И сутринта на два пъти говорих с министър Цветанов. Но за мен и главният секретар, и регионалният директор изпуснаха ситуацията. Защото, да, Бог да ги прости момчетата, извършителят е задържан. Трябваше да се обясни, ще си получи затвор. Вие помните, когато на бул. "България” българи размазаха хората, надбягвайки се или, примерно, колко такива има. Никога не са се превръщали в етнически проблем. Но нямаше рокери, нямаше агитки тогава, нали? Така, че виновните – в затвора", каза премиерът.

Борисов отрече полицията да е покровителствала фамилията Рашкови. Премиерът отрече и публикации в някои сайтове, че Кирил Рашков е член на ГЕРБ. Запитан дали има политически чадър над фамилията Рашкови, премиерът каза, че ако има такъв, той ще "блесне" при образуваната проверка от прокуратурата.

Днес - 26 септември напрежението в село Катуница намалява. Все пак, дежурствата на служители на МВР, КАТ и пожарната продължават по всички конфликтни точки, допълва още bTV. Много хора, не само от Катуница, заявиха, че протестите ще продължат до изселваните на семейство Рашкови и до пълно законово възмездие.

До късно снощи местни жители протестираха със запалени свещи пред опожарените къщи на Кирил Рашков.

В Катуница днес е ден на траур. Днес е и погребението на 16-годишния Павел. Момчето, което беше с байпас на сърцето, почина след протестите на път за болницата. Вчера (25 септември) беше погребан прегазеният 19-годишен Ангел. Близо 2000 души  дойдоха на селските гробища да се простят с момчето. Баща му смята, че убийството е поръчково.

Същевременно, днес - 26 септември президентът Георги Първанов промени програмата си и отложи посещението си в Карнобат и пристигна в Пловдив, съобщиха от прессекретариата на президента. Георги Първанов е на среща с представители на общината и на местни институции в сградата на администрацията.

По-късно Първанов ще бъде с премиера Бойко Борисов на среща в Областната дирекция на МВР. След това се очаква двамата да дадат изявления пред медиите.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


21 Павката _ 27.09.2011 | 14:25
Който не знае кой е Цар Киро тук може да намери черно на бяло всичките му деяния. Просто толкова много мизерии е направил, че заслужава да не бъде измежду живите. ---------> http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=780560
20 Петър Стоянов 27.09.2011 | 09:37
Слави видяхте ли го снощи - между новините и "Гласът на България", БТВ му дадоха думите и той да защити Миролюба Бенатова, върху която в момента са оказва невероятен натиск, за думите, които използва в репортажа си. Как ли ще свърши всичко това? Дали щяха да му дадат на Слави думата, ако трябваше да представя новия си албум например, ама щом е за защита на телевизията - може да е в праймтайма.
19 Цвета Стефанова 26.09.2011 | 20:35
Фактите и изявленията са точно подбрани и обобщени в материала. Надявам се, напрежението в Катуница да намалее. Но мисълта за невъзсъздадена справедливост ще остане. Бедата е, че случилото се в Катуница не е единичен случай - подобни събития стават и другаде. И са ставали през годините. Не знам дали е нужно да се доказват "политическите чадъри", "произхода на средствата" и кой къде членува, да се търси изселването, или оставането на нечия фамилия. По-скоро е потребно да се намери начин гражданите в страната ни, независимо дали са роми, българи, турци, евреи, арменци и прочие, да проумеят, че имат свобода и права, но и зависимост и отговорности. Всички ние, взети заедно, нямаме никакво право да посягаме на човешкия живот, нито да подбуждаме някого към това. А случаят Катуница доказа, че човешкият живот не чини пет пари. Че всеки може да си позволява да го отнема, или да принуждава хората да живеят в страх и ужас. Все повече се страхувам за себе си. И за обществото ни. Имам чувството, че съм в джунглата и вместо във високотехнологичен век живея в първобитнообщинния строй...
18 Draga Mateeva 26.09.2011 | 19:39
И после сме се чудели защо младите хора бягат от тази държава. Ето на какво е заприличала.
17 Gergana Dimova 26.09.2011 | 19:25
ПИСНА ИМ НА ВСИЧКИ ОТ ЦИГАНИТЕ, НАПРАВО ДО ГУША НИ ДОЙДЕ ДА ГИ ХРАНИМ И ДА ГИ ГЛЕДАМЕ, ДА ИМ ПЛАЩАМЕ ТОКА,И ДА ИМ ОСИГУРЯВАМЕ ЖИЛИЩА И МЕДИЦИНСКИ ГРИЖИ... А ТЕ САМО ДА СЕ РАЗМНОЖАВАТ КАТО ПЛЪХОВЕ, БЕЗ ГРАМ ДА ПОЛАГАТ ОТ СВОЯ СТРАНА УСИЛИЕ ДА СЕ ИНТЕГРИРАТ...ЗАТОВА ДА СЕ МАХАТ, ДА ГИ ИЗСЕЛВАМЕ НАНЯКЪДЕ ОТКЪДЕТО НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА ГИ ВЪРНЕ! ИЛИ ПОНЕ ДА ПРОТЕСТИРАМЕ, ХОРА! ДА НЕ СМЕ ДИСКРИМИНАРИ В СОБСТВЕНАТА СИ ДЪРЖАВА!
16 Петър Стоянов 26.09.2011 | 17:18
Живка, Премиерът Бойко Борисов и Президентът Георги Първанов, в действителност са се появили в селото. Запалили са свещи за загиналите деца и освен това, ако искаш да знаеш - Борисов е прегърнал бащата на убития Ангел и го е утешавал. Реално двамата първи в държавата, не са разговаряли с други хора, тоест - напълно съпричастно са подходили към ситуацията, за което ги адмирирам.
15 Стамена Георгиева Георгиева 26.09.2011 | 17:12
Докато се сетят какво да направят нещата може да се влошат. Сега Бойко го е страх от предстоящите избори, защото рейтинга му е на кантар и се чуди какво да направи. Така или иначе ромите гласуват за този, който плаща най-добре, а всички знаем, че това са ДПС, така че да не чуди много много, а да защити невинните българи живеещи в Катуница и дори в останалите села и градове, където ромското население се мисли за господар.
14 Станимира Георгиева 26.09.2011 | 13:26
Крили все пак не е доказано все още, но ние всички си го знаем. Най-тъжното, направо трагично е, че загинаха двама човека заради тези техни войни! Ромите с пари са истински изроди, а тези с пари и власт вече са само за затвор доживотен! А за какво са тези, които стоят и гледат отстрани безучастно!? Така наречените органи на властта!? Сутринта слушах Боко по btv и нямаше такова овъртане по въпроса! Работело се, н можел да издава данъчни тайни, но със сигурност това щяло да бъде предотвратено..хайде бе! Чак сега ли!? Цената беше невинно пролята кръв
13 Кирил Алексиев 26.09.2011 | 13:18
За какъв инцидент говорите,моля?!?!?!?!~?!Това си е брутално,предумишлено УБИЙСТВО!!!!
12 Dimitar Tanev 26.09.2011 | 12:58
айде стига пък ти...като се появи при случая със заложниците всички ревнахте що се месил а не оставял полицията да си върши работата....сега що не се месил! хуй искате от хуй пискате!!!!!!!!!!
11 Георги Петров 26.09.2011 | 12:21
Какъв е тоя циганин там, че ще се прави на важен? Тодор Живков ги оправяше тия много добре и не даваше дори да гъкнат. Само му вижте имотите и с какви коли се движи. Нормален човек в България би ли си позволил такова нещо? Крайно време е не да го изселят от Катуница, а направо от държавата!
10 Ива Хинова 26.09.2011 | 12:19
В изказването на Саркози по „ромския въпрос“ миналата година след като изсели румънските и българските катуни от подредената си държавица имаше много верни неща, като в същото време беше смешно за човек с претенциите на голям държавник да си реши проблема с "интеграцията" като ни ги насади обратно. Вярно, проблемът си е изцяло наш, защото търпим всичко това и най-вече позволяваме на политиците да използват тези лесно управляеми гласоподаватели и така да определят бъдещето ни.
9 Златка Стоева 26.09.2011 | 12:07
Знаете ли какво беше казал Никола Саркози преди време; "Само Хитлер може да интегрира ромите". И е прав. Ама ние си ги държим, за да могат политиците да им използват гласовете. Интеграцията не става с пари, а чрез изграждане, осъзнаване и приемане на обществени ценности. При хора като тези, това е мисия невъзможна.
8 Станимира Георгиева 26.09.2011 | 12:03
Мисля, че е дошло времето за една "циганска революция", ама не те над нас, а ние над тях! Някакъв си измислен "цар" ще ми се прави на Бог и ще убива невинни човешки създания?! Това е непростимо и ние НЕ ТРЯБВА ДА ГО ЗАБРАВЯМЕ! Кое ги прави мръсните мангали силни - ами това, че винаги са обединени! За разлика от нас!! Не трябва да забравяме какво се случи в Катуница, това беше показано убийство, а хора като мангала Киро трябва да лежат до живот!!
7 Цвете Жекова 26.09.2011 | 11:58
За ромите няма интеграция и никога няма да има. Учудвам се, че все пак хората са се вдигнали срещу Кирил Рашков. Гледах репортаж с бащата на убитото 18-годшно момче - горкият човечец, бил е свидетел как убиват детето му. Само в България цари такова беззаконие, никъде по света го няма.
6 V D 26.09.2011 | 11:35
Докато ромите си правят каквото поискат и никой не прави нищо по въпроса да ги спре, ще си патим всички ние. Навсякъде си правят каквото поискат и се мислят за много важни. Има ли изобщо град или село където да карат като луди, без книжки и никой да не ги спира? Ако съм аз веднага ще се окажа с голяма глоба и кой знае какво още ще ми измислят, но нали са ромите, за тях всичко може!
5 Mariela Traykova 26.09.2011 | 11:33
За тези идиоти изселването трябва да е само едно - в затворите. И така до гроб, ама да бачкат като луди там, а не да лежат и да ги храним ние.
4 d.krumova _ 26.09.2011 | 11:21
Сбъркано и неадекватно е и правораздаването в България, и всички ние, които търпим и скачаме едва, когато стане нетърпимо. За пореден път се убеждавам, че единствения начин да получиш възмездие е саморазправата. Законът никога не е бил на страната на слабите, защото той се пише не от тях, а от тези, които покровителстват самозабравили се парвенюта, от сорта на Кирил Рашков. Мир на паметта на погубените за тоя дето духа момчета. Мир и на нашата кратка памет, която след няколко дни ще е забравила за случая и всичко ще си тръгне по старо му...
3 Живка Илиева 26.09.2011 | 11:08
Защо Бойко Борисов и Цветанов не се появиха в Пловдивско, а вместо това премиерът продължи да си реже ленти, докато хората оплакват децата си... И как така чак сега родната полиция, за която се хвърлят луди пари, се сети, че трябва да охранява домовете, живота и здравето на хората?! Къде е полицията, когато циганетата мародерстват из селските къщи, крадат и раздават правосъдие?! Реакцията на управляващи, полиция, партии, организации и медии в този случай бе тотално сбъркана и неадекватна!
2 Данчо Георгиев 26.09.2011 | 10:50
Снощи гледах едно интервю по БТВ с Жорж Ганчев, който освен всичките теми, които коментира, каза и няколко думи за проблемите в Катуница. Интересното, което каза той бе, че репортерката БТВ Миролюба Бенатова - само ходела да защитава полицията и се обръщала срещу хората. Пеперлива уста има Жоржи.
1 Павката _ 26.09.2011 | 10:27
Така се получава, когато държава позволява на личности като "Цар Киро" да си правят каквото искат. Беше неизбежно да се случи нещо такова. Тези цигани се чувстват недосегаеми и безнаказани в доста ситуации и наистина е така. Държавата видя какво стана с тези протести и какво продължава да се случва. Ако тези субекти не бъдат изселени от село Катуница, народа ще ги изсели сам.

ТВ програма

Кино

  • Сега Денят започва сутрешен блок с...
  • 09:20 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 11:00 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 12:00 По света и у нас
  • 12:25 Новини на турски език
  • 12:35 Малки истории /п/
  • 12:45 Телепазарен прозорец
  • 13:00 Последният печели...
  • Сега "Тази сутрин" - информационно...
  • 09:30 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Комиците и приятели" - комедийно...
  • 13:30 "Златно момче" - сериал, с.2, еп.13...
  • 15:00 "Бараж" - сериал, еп.66
  • 16:00 Премиера: "Скъпа мамо" - сериал,...
  • 17:00 bTV Новините
  • Сега "Здравей, България" - сутрешен блок
  • 09:30 "На кафе" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 "Наследство" (премиера) - сериен...
  • 13:30 "Свободна да избира" (премиера) -...
  • 15:00 "Не ме оставяй" (премиера) - сериен...
  • 16:00 Новините на NOVA
  • 16:10 "Пресечна точка" - публицистично шоу
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.