Смилянският боб скара родопчани с министерство

Брошура за привличане на туристи използва нашата марка за реклама на други региони, недволстват местните

по статията работи: iNews.bg | 05.11.2017 | 18:26

Смилянският боб стана повод за словесна престрелка между хора от едноименното село и Министерството на туризма. Причината е в съвместен проект на ведомството и земеделското министерство за електронна брошура, чрез която да се привличат туристи в различните региони на страната. Хора от Смилян обаче забелязали, че брушурата "Сподели България", в раздела за Източните Родопи, в който се включват областите Хасково, Кърджали и Ивайловград, се рекламира характерното за там ястие "салата от смилянски боб".

"Възмутен съм от липсата на географски познания за регионите в България от страна на експертите, участвали в подготовката на изданието. Названието "смилянски боб" не съществува. Регистрираната словна марка е "Смилянски фасул" - марка, регистрирана в Патентно ведомство. А това наименование може да се използва за бобовите култури и производни от нея продукти отгледани и произведени в географския район "Долината на Горното поречие на река Арда", т.е в землищата на селищата, разположени по двата бряга на р. Арда - от с. Бяла река, Община Рудозем, през Смилян, Кошница, Могилица, Арда, Горна Арда и съставните им махали. Географски нито Община Смолян, нито Община Рудозем принадлежат към Източни Родопи", пише във Facebook секретарят на читалището в Смилян Илия Годев.

Остро реагират на "салатата от смилянски боб" и от кооперацията, която е собственик на марката Смилянски фасул. "Особено държим на словната марка "смилянски". Ние нямаме против да се продават какви ли не продукти, всякакви, включително и фасул, но да не носи марката "смилянски", когато не е от нашия район. За мен е недопустимо да се правят спекулации и инсинуации в тази посока, още повече ако това става от държавни органи", коментира и Сафедин Чикуртев, бивш кмет на Смилян и председател на кооперацията, предаде "Дарик".

От Министерството на туризма обаче контрират, че нито брошурата е отпечатана в окончателния си вариант, нито пък са искали да приписват на друг регион характерния фасул, който вече е и запазена марка. От там отбелязват също, че при съставянето на работния вариант на са използвани характерни за различните региони ястия, а не продуктите, от които са направени.

"Министерството на туризма подчертава, че не е включвало прочутия смилянски фасул в брошура или издание. Салатата от смилянски фасул е сред най-характерните и обичани специалитети в Родопите и затова бе препоръчана да бъде част от една от 12-те винено-кулинарни дестинации на България, които Министерството на туризма и Министерството на земеделието, храните и горите представиха като идея. Този типичен продукт влезе в единствената за Родопите дестинация заедно с други характерни за региона специалитети като родопското чеверме, пататника, клина и пр., които не са специфични само за отделни селища. Редица природни и културни забележителности – като долмените и тракийските светилища например, също са характери за целия регион, а не само за околностите на отделни негови села или градове. Това е и целта на проекта – да улови духа и общото за географските части на България", се казва в позицията на туристическото ведомство.

"Забележително е, че тези продукти се споменават в дестинациите, а това ще направи региона още по-популярен. Всяко излишно и буквално вторачване на местните общности би помрачило добрия замисъл и целта на проекта – да улови духа и общото за географските части на България.

В този смисъл смилянският фасул безспорно е завоевание на Смилян, но е гордост за целия Родопски край", казват още от министерството на Николина Ангелкова.

От там допълват още, че проектът за винено-кулинарните дестинации не е окончателен, нито е брошура или издание, а идейно предложение на двете министерства, което тепърва ще се обсъжда публично в детайли. На предстоящи 6 кръгли маси по региони той ще се доразвие и конкретизира. "Местните общности са експертите, които ще прецизират детайлите по проекта и безспорно ще се вземе под внимание тяхното мнение, включително дали да се ползва думата фасул или боб. Едва тогава проектът ще бъде финализиран", казват още от министерството.

От там уточняват и че началните предложения за участие в дестинациите са били посочени от специалисти в кулинарния и винения бранш съвместно с експерти на Министерството на земеделието, храните и горите. Целта не е била да се препоръчват защитени и патентовани марки, а да се усетят ароматът и вкусът на отделните географски области на страната, които правят пребиваването в тях незабравимо.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Господин Тау тв филм /18 епизод/п/
  • 03:45 Натисни F1 образователна поредица...
  • 04:15 Олтарите на България
  • 04:25 По света и у нас /п от 20:00 часа/
  • 05:10 Още от деня коментарно предаване /п/
  • 05:40 Телепазарен прозорец
  • 05:55 Денят започва сутрешен блок с...
  • 09:20 100% будни сутрешно токшоу с...
  • Сега "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 04:45 "Марлон" - сериал /п./
  • 05:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 06:00 "Тази сутрин" - информационно...
  • 09:30 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Комиците и приятели" - комедийно...
  • 13:30 "Златно момче" - сериал, еп.75 /п./
  • Сега "Наследство" - сериен филм /п/
  • 04:10 "Свободна да избира" - сериал /п/
  • 05:20 "Пресечна точка" - публицистично...
  • 06:00 "Здравей, България" - сутрешен блок
  • 09:30 "На кафе" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 "Наследство" (премиера) - сериен...
  • 13:30 "Свободна да избира" (премиера) -...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.