Държавната хазна губи стотици милион левове заради производството на нелегален алкохол. Това каза пред агенция "Фокус" шефът на Националната Лозаро-Винарска камара Пламен Моллов.
Според него, ако бъде създаден отделен орган, който да контролира сектора, това ще спре "течовете" от 100 – 200 млн. лева.
Моллов коментира, че селските казани са най-малкият проблем. По негови думи на територията на страната функционират цели незаконни цехове за спиртни напитки, като те са в големите градове.
По негово мнение едно подобно предприятие не изисква кой знае какво усилия. За производството на незаконен алкохол били нужни няколко бидона и пластмасови бутилки. "Майсторлъкът" се изразявал в това да се прилива течност от един контейнер в друг, а след това в шишетата. Това ставало при много ниски хигиенни условия. "Това са преустроени изби, гаражи, складове", обясни шефът на камарата.
Основната причина хората да купуват съмнителната стока е фактът, че тя е значително по-евтина.
"В домашни условия обаче може да се изпие до 10% от цялото това количество, а остатъкът отива за нелегално преработване в алкохол. Именно за тези 90% от половината произведено грозде алармираме от години, но за съжаление няма чуваемост", коментира той.