Съединението: От османска провинция - в суверенна държава

Калпавите учебници по история са продукт на калпавото състояние на историческата наука у нас, твърди проф. Пламен Цветков

по статията работи: Андриян Георгиев | 06.09.2012 | 12:10
Съединението: От османска провинция - в суверенна държава

На 6-ти септември България празнува. Тази година отбелязваме 127 г. от Съединението на България. За националната гордост, за същината на празника, за миналото и бъдещето на страната ни в лицето на младите, за важността на акта на Съединението, се обърнахме към историка проф. Пламен Цветков.

Той е завършил история в Софийския университет "Св. Климент Охридски" през 1976 г. Защитава дисертация в Московския държавен университет. През 1990 г. обнародва хабилитационния си труд на тема "Европейските сили, Балканите и колективната сигурност (1933-1935)".

9 години по-късно защитава дисертация за присъждането на научната степен "доктор на историческите науки" на тема "Малките държави в европейската политика (1933-1939 г.)". До 2000 г. работи в Института по история към БАН, а от февруари 2002 г. е професор по нова и най-нова обща история в НБУ.

Проф. Пламен С. Цветков е обнародвал повече от 15 монографии, 80 научни студии и статии и повече от 350 публицистични материала. Специално трябва да се отбележи двутомната му работа по балканска история от българска гледна точка, публикувана в САЩ през 1993 г., двутомната история под наслов "Европа през ХХ век", обнародвана през 2002-2003 г., както и трудът "Светът на мегамитовете" (2008 г.).

Автор е също така на поредица от книги за средните и малките държави в европейската политика в навечерието на Втората световна война и на монография с предизвикателното заглавие "Славяни ли са българите?".

Женен, баща на три деца - дъщеря и двама синове.

 

- Преподавате история в Нов български университет. Какво знаят, трябва да знаят и не знаят студентите Ви за Съединението?

- Студентите ми идват с крайно изопачена представа за българската история, насадена им в средното училище от учебници, които не само че са написани от русофилска, а това означава противобългарска гледна точка, но и от прокомунистическа, а това означава античовешка гледна точка. Заедно с моите колеги трябва най-напред да им обясним какво действително се е случило и едва след това да ги учим на занаята на историка. Наистина е трагично, но пък се радвам, когато поне 10 на сто от определена група студенти все пак разберат за какво става дума.

Не бива да се забравя освен това, че калпавите учебници по история са продукт на калпавото състояние на историческата наука у нас, която продължава да бъде по-скоро някакъв сборник от комплекси за малоценност, а не наука.

- Каква е причината Съединението да е един от върховите моменти в историята на Третата българска държава?

- Българските държави са повече от три, затова е за предпочитане да се говори за съвременна България или за съвременната българска държава. Съединението е ключово събитие именно в превръщането на България от османска провинция в суверенна държава, тъй като освен че премахва неправдата от Берлинския конгрес, то бележи и края на руската хегемония върху България. Първата крачка към независимостта е учредяването на Българската екзархия през 1870 г., тъй като в рамките на османската система това не е само независима църква, но и форма на ограничена вътрешна автономия. Следващата голяма крачка е свикването на Учредителното събрание в Търново на 10 (22) февруари 1879 г., когато под натиска на европейските сили руската окупационна администрация, наложена върху България след войната от 1877-1878 г., трябва да предаде върховната власт в ръцете на самите българи. Съединението на Княжество България с Източна Румелия е третото решаващо събитие по пътя на България към независимостта, а победоносният завършек на този, сравнително продължителен процес е прокламирането на България за независимо царство на 22 септември 1908 г., когато България става най-сетне равноправен член на международната общнаст.

- Каква е реакцията на отделните Велики сили на акта на Съединението, нарушаващ разпоредбите на Берлинския договор? Каква е ролята на Русия и Австро-Унгария при нападението от страна на Сърбия на 2 ноември 1885 г. и последвалата Сръбско-българска война?

- Реакцията на Русия е крайно отрицателна, тъй като вековният ѝ стремеж да завладее Цариград, Босфора и Дарданелите предполага попътното прегазване и на България. С други думи, балканската стратегия на Русия е абсолютно несъвместима не само със съществуването на България като държава, но и на българите като народ. Със Съединението обаче България не само се утвърждава като държава, но става и сравнително по-силна, което създава "досадна" допълнителна пречка по пътя на Русия към Цариград и Протоците.

Първата сила, която признава Съединението е Великобритания, която бързо схваща, че актът е враждебен именно на Русия и на руската агресия на Балканите. Колкото до Австро-Унгария, нейната балканска политика е раздвоена така, както е раздвоена и самата Дунавска монархия – император Франц Йосиф и военните кръгове около него се застъпват за експанзия на Балканите, но унгарците отхвърлят тази линия, която рискува да отнеме от тежестта им на втори елемент в Хабсбургската империя и да ги лиши от един естествен съюзник срещу Русия, каквато е Османската империя. Като акт, пречещ на руската експанзия, Съединението предизвиква обаче симпатиите не само на унгарците, но и на онези австрийски среди, които също се страхуват с право от Русия. Факт е, че някои кръгове във Виена са склонни да поддържат плановете на сръбския крал Милан за война срещу България, за да отклонят вниманието му от Босна и Херцеговина (тогава под "временната" администрация на Австро-Унгария), но сърбите са насъскани срещу българите преди всичко от Русия, за което вече има обилен изворов материал и за което се е знаело още в края на ХІХ в.

- Смятате ли, че Съединението следва да бъде национален празник на България?

- Вече много пъти съм повтарял, че достойно събитие за един национален празник е или Денят на независимостта, или Денят на съединението. Затова съм убеден, че национален празник на България трябва да бъде или датата на Съединението – 6 септември, или Денят на независимостта – 22 септември. Питам се обаче дали изобщо има българска нация, след като общността, известна под етногеографския термин "българи", чества като национален празник смяната на една чужда власт върху страната си с нова чуждестранна окупация.

- Захарий Стоянов е сред главните действащи лица на Съединението. Смятате ли, че му е отредено достойно и подобаващо място в българските учебници и изобщо историография? Всички ли важни лица от тогавашния български политически елит са на висотата на събитията и времето?

- Захарий Стоянов винаги е бил трън в очите на онези, които предпочитат Русия пред България. Лично аз не мога да изпитвам симпатии към една държава, която векове наред не е признавала човешката личност и е правила всичко възможно за нейното унищожение. Препоръчвам пък на онези, които изпадат в истеричен бяс срещу един или друг етнос поради собствените си комплекси за малоценност, да прочетат внимателно какво пише Захарий Стоянов за причините за Априлското въстание, за Османската империя и за обикновените турци.

Колкото и да звучи пресилено или претенциозно, мисля, че всички представители на тогавашния политически и държавен елит са били на висотата на събитието, след като и пряката "жертва" на Съединението – главният управител на Източна Румелия Гаврил Кръстевич, възкликва в един момент, че и той е българин, че и той е за Съединението и доброволно се отказва от поста си пред пловдивските революционери.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


4 Георги Стефанов 09.09.2012 | 11:17
Не е истина колко злоба цари в коментарите... ей затова на българина в ада не му трябва дявол пазач на казана. Лошото е че са много малко хората които ЗНАЯТ и КАЗВАТ обективната истина - такава каквато същност е била. Поздравления за проф. Цветков и дано все така успява да убеждава студентите, в правотата и фактите от реалнта история,, колкото и тя да не се нравни на малките злобни човечета....
3 Павел Павлов 06.09.2012 | 18:33
От този Брадат Бабай от НБУ-то намерих много писани простотии. На какъв ни се прави сега?! Ето нещичко барабар с критика към "големия историк": "...Я сега да го видим какво пише тоз Пл.С. Цвет. „През 14 век от гръцки на кирилометодиевски е преведена хрониката на византиеца Константин Манаси.” I Няма такъв език „кирилометодиевски” ! 1. През 2005 г стана известно, че професор Трендафил Кръстанов е разчел старобългарски текст от 10 в. – изборно евангелие, съхранено във Ватикана. Той е категоричен – така нареченият „църковно-славянски” език е говоримият, живият български език, на който са написани литургичните и всякакви други български текстове. Така че книгите, които са носели и съгласували с православната догма Константин и Методий, както и техните ученици са били на говорим български език. Няма как за един век говоримият или пък писменият език да се промени по някакъв начин, щото да говорим днес за старобългарски, та за църковнославянски, та и за кирилометодиевски. Пъъъълни глупости! 2. Писменият език е стройна система от правила за писане, граматика + лексика и т.н. Как така двамата братя само за няколко години измислиха една такава система – азбука, лексика и правила, че днес да говорим за ТЕХЕН, кирилометодиевски език. Не ни стига лъжата, че са били боговдъхновени и са ни написали буквите и то по „византийска” поръчка, ами сега и езика ни… 3. Дотук сякаш се търпят измишльотините, ама страшното е друго – че дин Пл.С.Цвет дигдисва кирилометодиевския език ПРЕЗ 14 ВЕК !?!?!?!?!?!?! Изумлението е още по-голямо, щом се сетим, че от 12 век нататък езикът ни вече преминава на етап „среднобългарски”, а етапът на новобългарският започва именно през … 14 век!!! А този ми бълнува някакъв кирилометодиевски вариант !!! Ужас! II „…е преведена хрониката на византиеца Константин Манаси.” „Византийци” няма и никога не е имало. Названието е гранде-измишльотина, подобна на „славяните”. И двете по своему служат на фанариотската и руска пропаганда. Пл.С.Цвет :„Вярно е, че езикът, на който е написана „Историята на Джагфар, е тюркски, но и кирилометодиевският език не е по близо до езика на българите от езика на „Джагфар тарихи.” По голяма тъпня не съм чела никъде и от най-тъпия тюрколог!!! Трудно навързах кое към кое се отнася, уравнение написах и … май му схванах мисълта на този дин /доктор на истор. науки?!/ Каква манипулаторска формулировка само!!! Започва с „Вярно е…” – демек неопровержимо и аксиомно! Оттук нататък каквото и да напише – вярно е. Ха! Обучено манипулаторски втъкава и лъжите за тюрския произход на българите, за „претопяването” им от „славяните” и за липсата на връзка между езика на първите стбг богослужебни книги и говоримия български през 9 в. И всичко това – само в едно изречение !!!! Отлично обучен манипулатор!!! „Само около половин век след като кан Омуртаг известява, че за българите славяните са също толкова непримирими врагове, колкото и гърците, славяните дават израз на не по-малко подчертано самосъзнание. Тъ-ъй. Сега 1. Какъв е този „кан”, откъде я извадиха тази титла?!?! Вече и малките деца са наясно, че Муртаг се е самонарекъл „Канас Y биги”, каквото и да значи това. Ама е хитричък ей – с това „кан” хем на Бешевлиевците угажда, хем и на по-новичките „профита” 3. „… славяните дават израз на не по-малко подчертано самосъзнание.” В тази част на изречението дин Пл.С.Цвет аха-аха да обяви „славяните” за първия национално самоосъзнат народ. В останалата Европа това ще се случи едва през 17-18 в. Имаме нов победител! И в крайна сметка не става ясно какво собствено е искал да каже дин Цвет с това цялото изречение?!?! Пл.С.Цвет: „Произведенията които са достигнали до нас от Кирил и Методий и техните ученици са направо просмукани от славянската идея.” Бре-е-е-ей, брех! Смучки по страниците им сигурно са насмучкани! И то „направо” !!! Само дето дотук не стана ясно каква е тая славянска идея?! На вас стана ли ви ясно?! Пл.С.Цвет: „Например в „Проглас към Евангелието”, което е написано по всяка вероятност от самия Св.Константин-Кирил Философ или от негов непосредствен ученик, може да се прочетат следните редове: „Слушайте, цял славянски народе, слушайте словото, защото от Бога дойде …” Както се вижда, тук намираме славянска разновидност на старозаветната идея за евреите като богоизбран народ.” Този път съвсем я огелпи тоя! Значи дотук имахме някаква неизвестна все още „славянска идея”, която после, след вдъхновения цитат, стана славянска разновидност на еврейска идея за богоизбран народ. Какви евреи и какво място имат тук?! А иначе разновидността, т.е. славянската идея пак не ни я съобщиха! Стъкмистиката издъхна! Някой да прибере трупа… Пл.С.Цвет: „До 18 век официален и църковен език на Влахия и Молдова е българската редакция на кирилометодиевския език, като дори писмеността на румънски език е кирилицата, която е заменена с латиница едва през втората половина на 19 век.” Ето ярка илюстрация за „научна” манипулация – нещо абсолютно невярно се закача за доказан и неопровержим факт. Така и принадената лъжа става неопровержима истина и се приема безапелационно! Какъв е тюрлю-гювечът тук: Истината е: До 18 век във Влахия и в Молдова официален книжовен език е старобългарският. Българската книжовна традиция играе основна роля при съставянето на влашките и на молдовските писмени извори. Манипулативната лъжа е: „българската редакция на кирилометодиевския език” 1. Няма българска редакция на българския книжовен език. Може да има руска, чешка, сръбска, но българска няма. Самото формулиране на подобна глупост е нелепо. Все едно френска редакция на френски език… 2. Кирилометодиев език няма! Явна некомпетентност: „… като дори писмеността на румънски език е кирилицата” Пл.С.Цвет демонстрира много груба грешка. Той явно не прави разлика между азбука и писменост! Все едно ни казва: Кирилицата е писмеността на румънски език. /?!?!/ За подобно изречение в нормалните държави ще напъдят „учения” за всички времена! ... А сега му вЕрвайте на тоя, че проповядва ревизирането на българската история и поднасянеуто на онази, която е ИСТИНСКАТА...
2 Miro Yanev 06.09.2012 | 15:03
Поредната платена подлога, която се опитва да изкара че в България е нямало робство и че най-голямото зло на света е Русия. Докато слушаме хора обучени в Москва и Вашингтон никога няма да имаме истинска държава. Срам и позор
1 Живко Бояджиев 06.09.2012 | 13:00
Не само историческата наука е калпава,но са калпави и отчаяните опити на поръчителите,за написване на учебници по българска история.Май е дошло време,хората занимаващи се с просвета да се замислят,кой точно трябва да пише учебници по история.Дали хора които са учили история,и имат познания или хора на които се плаща,за да пишат някакъв съвременен прочит по псевдоистория.

ТВ програма

Кино

  • Сега 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 02:35 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 03:30 Господин Тау тв филм /32 епизод/п/
  • 04:00 Арт детектив рубрика за лайфстайл и...
  • 04:15 Олтарите на България
  • 04:25 По света и у нас /п от 20:00 часа/
  • 05:10 Още от деня коментарно предаване /п/
  • 05:40 Телепазарен прозорец
  • Сега "Дъф и Вазовски" - сериал, с.2, еп.8
  • 01:40 "Ослепително слънце" - сериал, с.2,...
  • 02:10 bTV Новините /п./
  • 02:50 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 04:45 "Ослепително слънце" - сериал /п./
  • 05:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 06:00 "Тази сутрин" - информационно...
  • 09:30 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • Сега "Престъпни намерения" - сериал,...
  • 02:15 "Моето име е Мелек" - сериен филм
  • 03:15 "Наследство" - сериен филм /п/
  • 04:10 "Свободна да избира" - сериал /п/
  • 05:20 "Пресечна точка" - публицистично...
  • 06:00 "Здравей, България" - сутрешен блок
  • 09:30 "На кафе" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.