Транспортният министър си отива - идва Московски*

Премиерът ще предложи на мястото на Цветков да седне заместника му - Ивайло Московски

по статията работи: Кремена Бедерева | 18.05.2011 | 12:00

Министърът на транспорта, информационните технологии съобщенията Александър Цветков е подал оставка, потвърдиха за БТА от пресслужбата на МТИТС. Оставката е по лични мотиви, допълниха от ведомството.

Той е обявил решението си днешното заседание на кабинета. Информацията е била съобщена от премиера Бойко Борисов, каза пред журналисти военният министър Аню Ангелов.

Александър Цветков е присъствал на заседанието и докладвал свои проекторешения, допълни Аню Ангелов.

По-късно от правителствената информационна служба обявиха, че министър-председателят Бойко Борисов ще отправи предложение до депутатите в Народното събрание за гласуване на персонална промяна в правителството.

Рокадата се налага заради подадена оставка от министър Александър Цветков.

Премиерът Борисов ще предложи на народните представители да освободят Цветков от заеманата му длъжност и да изберат на негово място Ивайло Московски за министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

Московски изпълняваше длъжността зам.-министър на  транспорта, информационните технологии съобщенията от 2009 година насам.

iNews припомня, че 44-годишният Александър Цветков е част от кабинета "Борисов" още от неговото създаване. Преди това професионалната му кариера е свързана с транспорта и управлението на пътни системи.

Преди да заеме поста министър на транспорта и технологиите беше зам.- кмет по транспортните въпроси в Столичната община.

Цветков е магистър по "Транспортно строителство" от Висшия институт по архитектура и строителство (ВИАС). Има и степен магистър по "Международни икономически отношения" от УНСС. Владее английски, френски и руски език.

Това е петият министър в правителството на Бойко Борисов, който подава оставка.

Преди време своята оставка депозира Йорданка Фандъкова, която впоследствие стана кмет на София.

Румяна Желева пък се оттегли заради провала ѝ на изпита за еврокомисар. Български комисар в Европейската комисия стана Кристалина Георгиева, която замести кандидатурата на Желева.

Оставки имаше и в здравеопазването - двама здравни министри напуснаха постовете си. Първи бе Божидар Нанев, който бе обвинен в злоупотреби с ваксини.

След него премиерът Борисов назначи д-р Анна-Мария Борисова, но й тя не успя да се задържи на министерския стол дълго време. Борисова получи сериозни критики за работата си и логично - подаде оставка.

Последната оставка бе тази на Божидар Димитров - министър без портфейл, който отговаряше за българите в чужбина. Той освободи своя пост заради принадлежността си към структури на бившата ДС.

*Информацията е актуализирана към 13.30 часа.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


44 Borislav Bonev 18.05.2011 | 17:14
Волен Сидеров също се опитва да заплашва Правителството на ГЕРБ, че ще оттегли своята подкрепа към него, но според Борисов, това е напълно нормално по време на предизборна кампания, каквато според него, вече е започнала АТАКА.
43 Данчо Георгиев 18.05.2011 | 16:54
Е как, Станишев ако не се изкаже против Правителството, кой друг? Нали са в опозиция! Само дето Станишев не иска да си признава, че когато си тръгваха от власт, оставиха България с половин милиард задължение, от най-различни договори и вдигането на пенсиите!
42 Петър Стоянов 18.05.2011 | 16:50
Всичко опира до лобитата около финансовия Министър Симеон Дянков. Неговите позиции и доверието, което му има за всичко Бойко Борисов, е достатъчна основа, той да взима доста по-сериозни решения, отколкото постът му предполага. От тази гледна точка си мисля, че Симеон Дянков може да е отстранил Цветков. Според мен ще си замине и Министър Трайчо Трайков, тъй като и той имаше конфликти с Дянков, около НЕК и АЕЦ "Белене".
41 Станимира Георгиева 18.05.2011 | 16:48
Ама Станишката веднага е контрирал, че това било "кадрови провал на кабинта": http://www.dnes.bg/politika/2011/05/18/kadrovi-proval-v-kabineta-otseche-stanishev.119021 А на него няма ли кой да му разясни, че той самия е един голям ПРОВАЛ на природата, една черна дупка в Космоса! Верно, да си гледа там сукалчето, наследника на социалистическата и комунистическа кръв, но да се надяваме да порасне и да разбере къде е истината! Тука поне се случва нещо Сер-Гейчо, а не да са затворени като вас, и да си къткате вътре един на друг, вече 20 години едни и същи червени помияри лаете насреща ми!!
40 Живка Илиева 18.05.2011 | 16:34
Това да си министър на транспорта е сладка работа, колко пари отиват там... Не бих казала, че Александър Цветков се справи добре на поста си – като изключим БДЖ и магистралите. Достатъчно е да се качиш в колата и да видиш в какво състояние са пътищата и то главни такива, особено в Северна България.
39 Мариана . 18.05.2011 | 16:26
Поне взе да става ясно кой коли и беси в това правителство... Бойко Борисов вместо за премиер могат да го преназначат за говорител, очевидно единствено медийните изяви са му в кръвта, но поне ни развеселява всеки ден с по някой лаф!
38 Станимира Георгиева 18.05.2011 | 16:19
А бе защо никъде в този сайт няма новина за Христина Митрева, която също си подаде оставката под натиска отново на Симеон Дянков??? Това е топ новина, а никъде не я пуснаха тук, поне аз не можах да го намеря! Ето извадка от друг сайт и за нейната оставка, не знам под какъв натиск е била подложена и тя! "При срещата й с финансовия министър Симеон Дянков в понеделник той ясно е казал, че съвместната им работа трябва да приключи. По думите на Митрева, е заплашил институцията с още по-голяма изолация."
37 Криси Митева 18.05.2011 | 16:19
Транспортните министри са едни от най-важните в едно правителство - всеки иска да се натисне за този пост. Няма нищо случайно хора, идват едни, тръгват си други, а накрая остава само бедния народ...:)
36 Ани Г. 18.05.2011 | 16:19
Точно така, трябва да се прави чистка - няма какво да ги съжаляваме! Ако ме питате пред целият Парламент трябва да се паркира един ТИР и да ги натовари всичките и да ги изнесе в непозната за нас държава!! Без право на връщане, да остане празно и да се засели от нови и млади хора! Тези достатъчно се оядоха!
35 Ива Хинова 18.05.2011 | 16:10
Ех, защо в „пророческия списък“ на Яне не влиза Дянков! Няма толкова нагъл и смешен индивид – като се започне от изцепката с пицата, която ни размяташе, за да онагледи колко му разбира главата от бюджет /ама то не става само с ядене, трябва и акъл/ и се стигне до изказвания от сорта на - „цените скачат, защото средната класа много яде!“. Явно магазините, в които той пазарува, хората излизат с пълни колички, защото там, където ходя аз – бабите си броят жълтите стотинки... Едва ли има министър с по-цинично и арогантно поведение спрямо нас - хората, които му плащат заплата.
34 Данчо Георгиев 18.05.2011 | 16:10
Както клишираха в началото на своя мандат управляващите от ГЕРБ - компромис няма да има с никой, който прекрачва закона, по какъвто и да било начин. Помните как уволниха бившия здравен Министър Божидар Нанев, и веднага му повдигнаха обвинения, че е подписал неизгоден договор за България.
33 Живка Илиева 18.05.2011 | 15:56
А каква идилия цареше само преди няколко дни при откриването на автомагистрала „Люлин“ и с какъв патос беше обявена програмата „България 20 20“... Дано въпреки рокадите доживеем и ние да имаме 7 магистрали и 7 бързи шосета. Амин!
32 Ани Г. 18.05.2011 | 15:51
Цвете, и аз съм за неговата оставка! Даже предлагам да го свалим с бунт! :) Абсолютен егоист и някак си неадекватен е, сравнява бюджета с пица и какво винаги обвинява за пропуските в него, предишното правителство (не че то беше цъфнало и вързало)! Все едно всички са направени под deafult и приказват едно и също и си мислят, че много им вярваме. А ако знаеш Дянков колко е богат и какви къщи и палати има в Щатите..как няма да се изкаже така, ми кажи! Него муха го ухапала, ако може и дистанционно да управлява държавата от там, най-добре ще му е!
31 Станимира Георгиева 18.05.2011 | 15:51
Мисля, че Бойко днес е спал на криво и е станал и решил да махне няколко министри, ей така, щото му е крив деня.Той си е такъв нашият Боко, емоционален, а пък ако другарчето му Монката не иска да "си играе" днес с него, гледай какво става - падат министри един след друг!! Така е, емоционален народ сме си! :))
30 Borislav Bonev 18.05.2011 | 15:47
Драга, по-скоро от уважение към това, което той направи за изминалите два години като Министър на транспорта, не го уволниха публично, както направиха с Божидар Нанев и Ана-Мария Борисова, които в различен период от време, държаха кормилото на Министерството на Здравеопазването. Така, че на всички трябва да е ясно какво точно се прие под понятието "Лични мотиви".
29 Свежка . 18.05.2011 | 15:43
Драга, няма такова нещо като оставка поради лични мотиви. Оставка се подава поради натиск от някого. Може би причината е окаяното дередже на родното БДЖ – нейното задлъжняване и хроничните злоупотреби с гориво...
28 Draga Mateeva 18.05.2011 | 15:24
Александър Цветков е поредният член на екипа на Бойко Борисов, който решава да се оттегли от властта (въпреки че още 6-ма зам.-министри от различни министерства са изявили такова желание), последван от зам.-министъра на икономиката и енергетиката Марий Косев. И все пак не се изясняват мотивите, които са го накарали да вземе това решение. Неофициално се спряга, че са лични, но надали.
27 Павката _ 18.05.2011 | 15:21
Тук стават вече някакви задкулисни игри в политиката. Много министри си подадоха оставката, кои заслужено, кои не, но факт! Не знам що за министър беше Цветков, но е важно добрите специалисти да останат на работа. Трябва да има една политическа независимост и на важните постове да идват хора, които имат представа как се върши дадена работа, а не такива, които са приближени до Бойко и компания.
26 Цвете Жекова 18.05.2011 | 15:10
Аз съм твърдо "За" Симеон Дянков да си подаде оставката преждевременно. Как е възможно човек, който заявява, че един лев няма да инвестира в България, да управлява финансите и да налага хората да плащат осигуровки, а сам той да не се осигурява.
25 М. Иванова 18.05.2011 | 15:05
И аз бих му поискала оставката, писнало ми е да се возя в стари и раздрънкани автобуси, а да плащам скъпи билети без намаление, защото разстоянието на което пътувам е твърде късо. А зимата, просто нямам думи, толкова е студено в автобусите, а докато се стопли трябва да слизам. Много често автобусът ни е оставял на пътя, никои не дава пари за нови или за ремонта им. Браво, че си е подал оставката.
24 Borislav Bonev 18.05.2011 | 15:03
Бойко Борисов, май ги е подкарал на къси пасове тези министри. Мога да Ви кажа, че единствените, които няма да си тръгнат от властта, преди да им е дошло времето са министрите Симеон Дянков и Цветан Цветанов, тъй като те двете "ръце" на българския Премиер.
23 Иван Цветков 18.05.2011 | 14:19
Ивайло Московски е роден в Плевен през 1972 година. Има магистърска степен по финансов мениджмънт от Стопанската академия в Свищов и бакалавърска степен по публични финанси от Университета за национално и световно стопанство в София. Професионалният му опит включва управителски пост на официалното представителство за България на фирма STOLL – Германия. Бил е търговски директор на "Балтекс комерс" ЕООД и на "Сата" ООД, а така също и председател на борда на директорите и член на Управителния съвет на "Монтана" АД. Бил е член на надзорния съвет на "Аналитик" АД и инспектор в "София Инс".
22 Илиян Илиев 18.05.2011 | 13:54
Още вчера вездесъщия Яне Янев е прогнозирал, че премиера ще поиска оставката на министъра на транспорта. Дори е дал предположение, че следващия ще е министъра на земеделието, но той ще бъде по-напред във времето, за да изглежда като предизборен ход.
21 Свилен Терзиев 18.05.2011 | 13:38
Румяна Желева, Божидар Нанев, Анна-Мария Борисова, Божидар Димитров, Александър Цветков, който си тръгва по лични мотиви. Засега. Със сигурност тези промени ще повлияят политически на изборите, които предстоят наесен!
20 Иван Цветков 18.05.2011 | 13:33
Дали правителството се опитва по този начин да отложи искането на вот на недоверие от БСП? Не мисля, че социалистчетата ще се откажат толкова лесно!
19 Криси Митева 18.05.2011 | 13:33
Нещо пак не са се разбрали за париците, както беше със скандала в Белене - кой не разбрал, кой разбрал, накрая пак Б. Б се изказа неподготвен!! Много явно взеха да ги правят тези подялби, уж министрите САМИ си подават оставките, а всъщност някой здраво им е стъпил на врата и ги натиска в земята!
18 Станимира Георгиева 18.05.2011 | 13:33
А пък това мишле Дянков, усещам само как дърпа конците на Боко, и му казва кой къде да бъде сложен и кой да бъде махнат! Голяма е лисица, ей! Само се крие там отзад някъде, не е много публичен и се спасява винаги с Бойко Спасителя!
17 Ани Г. 18.05.2011 | 13:33
Аз имам чувството, че по този начин герберите си повдигат самочувствието и акциите, със скритото послание - ето ние сменяме хората, които УЖ не си вършат работа! Ние си вършим работата! Само дето, не е много сигурно кой на кой дърпа конците и кой иска да сложи негов си човек.
16 Илиян Илиев 18.05.2011 | 13:21
Цветков търпеше критики и заради забавянето на жп проектите по оперативната програма "Транспорт". Доскоро за тях нямаше подписани почти никакви договори, а страната дори вече се отказа от един от проектите. Неофициално се говореше, че заради пасивността си Цветков не се харесва и на чиновниците в Брюксел.
15 Свилен Терзиев 18.05.2011 | 13:17
Ами досега са сменени двама министъра на здравеопазването, официален представител на отбора в Европа(поради некомпетентност и не знание на езици), днес още 2 оставки. Тази на шефката на НОИ и на транспортния министър. Криза ли има в правителството?
14 Павката _ 18.05.2011 | 13:16
Не разбирам защо транспортният министър е подал оставка. Мисля, че си вършеше добре работата и е нямал критики от никой. Най-добрите хора в управлението на Бойко Борисов са Кристалина Георгиева и Росен Плевнелиев. Те двамата са винаги готови да отговарят на въпросите и с усмивка приемат критиките към себе си. Това според мен са най-големите професионалисти сред политиците.
13 Георги Петров 18.05.2011 | 13:13
Общо взето половината министри подадоха оставки и правителството, което беше съставено през 2009, вече не е същото. Много малко политици са заставали на управленски пост в държавата и са завършвали мандата си като успешни! Тази тенденция преследва дори и най-добрите.
12 Borislav Bonev 18.05.2011 | 12:53
Как стават тези неща, тука в Неделя заедно с Премиера на откриване на магистрала "Люлин" и после 3 дена по-късно - си подава оставката. Има тука някаква игра, ама дано поне скоро да стане ясно на обществеността. Александър Цветков дори си е похвалил министерството, че всички предприятия в тази сфера са на печалба. Дори БДЖ е намалило своите загуби със седем милиона лева.
11 V D 18.05.2011 | 12:49
Благодаря ти Илиян :) Не мисля обаче, че ще бъде по-добър. Някак не му вярвам на това правителство!
10 Данчо Георгиев 18.05.2011 | 12:47
Що се отнася до железопътния транспорт, защо чак сега се задействаха нещата, изминаха цели две години. Точно толкова минаха, докато министерството на транспорта подготви концесията на ключови инфраструктурни обекти. Ако си спомняте в началото, когато се определяха приоритетите на това министерство Александър Цветков посочи точно тези!
9 Илиян Илиев 18.05.2011 | 12:44
V D, Цветков ще бъде наследен от заместника си Ивайло Московски, чийто ресор досега беше усвояването на средства по Оперативната програма "Транспорт".
8 Стамена Георгиева Георгиева 18.05.2011 | 12:43
Според мен човека си вършеше работата както трябва, същото бих казала и за Мирослав Найденов. Няма перфектни хора и те допускат грешки, но нека не гледаме само тях, а да се замислим какво направиха за нас, защото не можем да подминем факта колко добре се справят.
7 V D 18.05.2011 | 12:41
Който не си върши работата прав му път, да си ходи. Не може всички да ни правят на маймуни и да се държат така все едно не са разбрали. Само дето на мястото на Александър Цветков надали ще дойде някой по-добър, но какво да се прави ще изчакаме да видим.
6 Илиян Илиев 18.05.2011 | 12:41
Транспортното министерство е било под наблюдение на финансовото и министър Дянков и той е съобщил на Бойко, че Цветков не се справял добре с работата си. Дянков ли ще е новия премиер, или вече е такъв, но в сянка?
5 Иван Цветков 18.05.2011 | 12:27
Това правителство ми харесва-който не се справя-изхвърчава или подава оставка. При предишното доказани корумпирани мърди кат Румен Овчаров и Румен Петков по 5-6 месеца разиграваха Станишев и той се чудеше какво да прави.
4 Borislav Bonev 18.05.2011 | 12:17
Даже се носят мълви в медийното пространство, че до месец-два си заминава и Министърът на Земеделието и храните - Мирослав Найденов. Дано да са спекулативни тези информации, защото той свърши много! Вярно, че имаше проблеми с земеделците, но не мисля, че са достатъчно условие, за оставката му. Успех, Министър Найденов!
3 Петър Стоянов 18.05.2011 | 12:11
От всичко, което разбрах излиза, че за да не го уволнят, са го накарали да си подаде оставката като транспортен министър. Течаха проверки на ДАНС, които трябваше да разберат дали Александър Цветков е замесен в злоупотреби, свързани с проект в железопътния транспорт.
2 Илиян Илиев 18.05.2011 | 12:09
А аз си мислех, че този министър е един от успешните в кабинета. Поне такава ми информацията от хора, които работят в сферата на транспорта. Но щом са го махнали значи е имало защо. Сгафил е някъде покрай някой европроект и са му показали вратата.
1 Данчо Георгиев 18.05.2011 | 12:08
Очаква се мястото на Александър Цветков за заеме Ивайло Московски, който отговаря за Оперативна програма "Транпорт", под шапката на Европейския съюз. Освен това до сега той беше заместник-министър на Транспорта, информационните технологии и съобщенията.

ТВ програма

Кино

  • Сега УЕФА ЕВРО 2024: Трето полувреме
  • 22:00 УЕФА ЕВРО 2024: Шотландия - Унгария...
  • 00:00 УЕФА ЕВРО 2024: Трето полувреме
  • 00:30 УЕФА ЕВРО 2024: Швейцария -...
  • 02:30 С БНТ завинаги /п/
  • 03:30 Отблизо /п/
  • 04:00 Олтарите на България
  • 04:10 По света и у нас /п от 20:00 часа/
  • Сега "Всички мои мъже" - комедия, драма,...
  • 22:00 "Моята голяма луда гръцка сватба 2"...
  • 00:00 "Вълни" - романтичен, драма (САЩ,...
  • 02:20 "Древен Апокалипсис" - документална...
  • 03:20 "120 минути" - публицистично...
  • 05:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 06:00 "Тази сутрин" - сутрешен блок с...
  • 09:30 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • Сега "Жена назаем" - с уч. на Адам...
  • 22:20 "Домът на Gucci" - с уч. на Лейди...
  • 01:30 "Лесна услуга" - с уч. на Ана...
  • 03:50 "Изборът на принца" - с уч. на...
  • 05:20 "Пресечна точка" - публицистично...
  • 06:00 "Здравей, България" - сутрешен блок
  • 09:30 "На кафе" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.