Трапезата ни по-евтина от миналия уикенд

Цените на доматите, чушките, дините и кайсиите паднаха най-много за седмица

по статията работи: Кристиан Костурков | 04.07.2015 | 09:12

Този уикенд трапезата на българина ще струва по-евтино от миналата. Причината е в намаляването на цените, по които се продават повечето храни. Това показва седмичният бюлетин на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата за цените на едро на основни хранителни стоки, плодове и зеленчуци.

Най-голямо поевтиняване се наблюдава при дините. Тяхната цена за последната седмица е паднала с една четвърт. Така килограм от вкусния плод в момента по борсите се продава срещу 50 стотинки, което е с над 24% по-малко спрямо миналия петък. Сериозен спад в цената има и при кайсиите. Те вече се купуват срещу 14.3% по-малко пари. Прасковите поевтиняват с 8.6 на сто, ябълките – със 7.4%, а пъпешите – с 4.3 на сто. Поскъпване обаче има при цитрусовите плодове – банани и лимони, чиято цена се е вдигнала за седмица съответно с 2.1 и 8.5%. Рекордьор по поскъпване обаче са черешите, чиято цена се е вдигнала с над 11%.

Сериозно поевтиняване има и при зеленчуците, особено при повечето характерни съставки на шопската салата. Най-осезаемо е то при българските домати, които се продават с почти 16% по-евтино. Вносните също поевтиняват, но с по-малко – 12.5 на сто. Цената на зелените чушки е паднала със 7.6% от края на миналата седмица. Без никаква промяна остава тя при краставиците, които продължават на едро да вървят по 82 стотинки. Съвсем леко обаче пада цената на сиренето – с 0.4%.

Поевтиняване има и при други зеленчуци. Цената на пресните картофи пада с 12.5%, а тази на зелето – с 2.9 на сто. Сериозно поскъпване обаче се наблюдава при излизащата от сезона зелена салата, чиято цена за седмица е скочила с 22.6%. С 4.3 на сто е поскъпнал зрелият лук, а с близо процент – чесънът.

Поевтиняване има и при други хранителни продукти, но с доста по-малко. С по 1.2% намаляват цените на лещата и брашното, а на зрелия фасул – с 2.3 на сто. Олиото е поевтиняало с почти процент. Маргаринът и обикновените вафли пък поевтиняват минимално с 0.4%. С около 1.5 на сто пък падат цените на различни видове колбаси. Поскъпване обаче се наблюдава при ориза, пилешкото месо, кренвиршите, каймата и кашкавала. То обаче е незначително и дори не достига половин процент.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 11:00 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 12:00 По света и у нас
  • 12:25 Новини на турски език
  • 12:30 Светът на жестовете
  • 12:45 Телепазарен прозорец
  • 13:00 Последният печели...
  • 14:00 Телепазарен прозорец
  • Сега "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Комиците и приятели" - комедийно...
  • 13:30 "Присъда" - сериал, с.2, еп.59 /п./
  • 15:00 Премиера: "Плен" - сериал, с.1,...
  • 16:00 Премиера: "Моите братя и сестри" -...
  • 17:00 bTV Новините
  • 17:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • Сега "На кафе" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 "Наследство" (премиера) - сериен...
  • 13:30 "Свободна да избира" (премиера) -...
  • 15:00 "Лабиринт към щастието" (премиера)...
  • 16:00 Новините на NOVA
  • 16:10 "Пресечна точка" - публицистично шоу
  • 17:00 "Семейни войни" (нов сезон) -...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.