Тримата корумпирани инспектори от ДАИ искали и колбаси, освен пачки! Оставиха ги в ареста

Те изнудвали транспортни фирми от години, но били спипани със СРС-та, адвокатът им счита,ч е обвиненията срещу тях са в стил "една приятелка ми каза"

по статията работи: iNews.bg | 05.10.2019 | 18:00

Тримата инспектори от автомобилната инспекция, обвинени във взимане на подкупи чрез изнудване, са подслушвани и следени от февруари 2019г. Това се разбра в съдебното заседание, в което се гледаха мерките за неотклонение на Димитър Янакиев, Станко Милушев и Паун Танев. Първите двама са родом от Свиленград, но живеят в Пловдив, а третият е роден и живее в село Караджалово. Наблюдаващият прокурор Георги Гешев поиска и тримата да бъдат оставени в ареста с мерки "задържане под стража”, тъй като имало вероятност да повлияят на свидетели.

Той заяви, че в приложените по делото СРС-та са регистрирани разговори между тримата с представители на различни превозвачи на пътници и товари по повод извършването на комплексни проверки. От тях става ясно, че инспекторите са констатирали множество нарушения на фирмите, чийто представители получавали съвсем конкретни обяснения какви са им нарушенията. "От репликите и поведението става ясно, че тримата нямат намерения да съставят актове, а съветват представителите на фирмите как нещата да се нагласят. След проверките има само един акт за административно нарушение, защото "няма измъкване”, както обясняват инспекторите. Проверките са осъществени през юли и август”, каза прокурор Гешев.

В рамките на разработката си служителите на ДАНС са пуснали сигнал до инспектората на ДАИ, който извършва собствена проверка на дейността на тримата инспектори. В доклада от нея конкретно са описани всички нарушения, които са констатирани, но не са вписани в протоколите и съответно не са довели до санкция.

"Имаме разпити на множество свидетели по делото, предимно на представители на транспортни дружества. Един от тях, свидетелят Къртев, в показанията си заяви как и защо тези нарушения не са вписани и няма акт за тях. Защото са му били поискани пари и месни продукти от тримата обвиняеми. Контролираните от ДАНС СРС-та потвърждават думите му. На паркинг на търговски обект той е предал чанти с месни продукти и съответните суми за инспекторите. Представители на други фирми дадоха различни обяснения защо е било така, но не се събраха доказателства. Две други дружества разказаха за същата схема на действие от страна на обвиняемите. Викат ги в ДАИ, обясняват им нарушенията и как да ги избегнат. Става въпрос за нарушения, за които се предвиждат много сериозни санкции по Закона за автомобилните превози”, допълни прокурор Гешев. Добави, че свидетелката Трачева имала тефтер, в която отразявала различни плащания на фирмите, сред които автомивка, нотариус и ДАИ.

Представителят на държавното обвинение призна, че няма опасност тримата инспектори да се укрият, тъй като имат семейства и постоянни адреси, но пък може да извършат друго престъпление и да влияят на свидетели. "Транспортните фирми зависят от тяхната работа. Имаме още няколко свидетели, готови да разказват, но се опасяват, че транспортният им бизнес ще бъде ликвидиран”, каза на финал прокурорът, цитиран от пловдивския сайт podtepeto.com.

"Това, което разказа представителят на държавното обвинение,  е в стил "една приятелка ми каза””, каза Стефан Левашки, адвокат на Димитър Янакиев. Той попита защо ръководителката на ДАИ Анна Генова е само свидетел по делото, след като в показанията си двама служители на ДАНС говорят за активно нейно участие.

"Моят клиент има три обвинения, едното от които за подкуп от 5 хиляди лева от май 2017г. Как така свидетелят се е сетил да се жалва две години по-късно, че е изнудван за подкуп”, попита адв. Левашки. Спря се и на друго обвинение за подкуп от 300 лева, оставени в тоалетната в ДАИ от друга от свидетелките в кутия от цигари. "Кой ги е взел тези пари, а и инициативата е на самата свидетелка. Е, къде е изнудването? Колкото до тези 600 лева в пликове и торби с месни продукти- това е кокошкарска работа за такова тежко обвинение. Служители на транспортни фирми са задържани за 24 часа и обработвани от ДАНС. Колко обективни са тези показания?”, продължи с въпросителните Стефан Левашки.

Той подчерта, че този тип престъпления се доказват по съвсем различни начини, а не на база свидетелски показания.

"Колкото до твърдението, че могат да повлияят на свидетели- могат да ги отстранят временно от длъжност, ако прокуратурата има такива опасения. Ако свидетелите се страхуват, защото репресивната машина на ДАИ ще ги смачка, да закриваме държавата. Тъжно е, ако българските граждани не чувстват сигурност в органи, които трябва да защитават техните права”, каза на финал адв. Левашки. Клиентът му Димитър Янакиев каза пред съда, че е невинен.

"Обвинението страда от множество пороци, неясноти и нередности. Некоректно е като правна конструкция. Вменена е деятелност, за която се изисква събиране на доказателства. Липсват конкретни такива за приемане и предаване на пари”, каза на свой ред адвокат Ивайло Вражилов.

"Това, което чухме от държавното обвинение, е в рамките на предположенията. Тримата обвиняеми са следени и подслушвани от февруари месец, но се установява фактическа обстановка, лишена от конкретика. Приобщен към делото е един халваджийски тефтер на свидетеля Трачева. Несериозно е това да е доказателство”, каза третият защитник в съдебното заседание- адв. Христо Руменов.

В крайна сметка съдът реши да остави в ареста и тримата инспектори от ДАИ Димитър Янакиев, Станко Милушев и Паун Танев с мотиви, че могат да повлияят на свидетелите и да извършат други престъпления.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Последният печели...
  • 14:00 Телепазарен прозорец
  • 14:15 Арт дъга детски образователен филм
  • 14:40 Вълкът и седемте козлета 2...
  • 14:45 Господин Тау тв филм /18 епизод/
  • 15:20 Пътешествия: В света на прекрасната...
  • 15:45 Телепазарен прозорец
  • 16:00 Бързо, лесно, вкусно
  • Сега "Комиците и приятели" - комедийно...
  • 13:30 "Златно момче" - сериал, еп.74 /п./
  • 15:00 "Бараж" - сериал, еп.46
  • 16:00 "Скъпа мамо" - сериал, еп.2
  • 17:00 bTV Новините
  • 17:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 18:00 "Стани богат" - телевизионна игра с...
  • 19:00 bTV Новините - централна емисия
  • Сега "Наследство" (премиера) - сериен...
  • 13:30 "Свободна да избира" (премиера) -...
  • 15:00 "Не ме оставяй" (премиера) - сериен...
  • 16:00 Новините на NOVA
  • 16:10 "Пресечна точка" - публицистично шоу
  • 17:00 "Семейни войни" (нов сезон) -...
  • 18:00 "Сделка или не" (премиера) -...
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.