Хлябът "България" на масата ни по Великден

До 2-3 седмици логото ще бъде запазено в Патентното ведомство

по статията работи: iNews.bg | 05.04.2011 | 13:43  3 Виж всички снимки

Около Великденските празници хората ще могат да сложат на масата си хляб, произведен по новия стандарт "България", стана ясно по време на пресконференция в Министерството на земеделието и храните (МЗХ).

Хлябът ще се произвежда в три вида – бял, типов и "Добруджа" и в три грамажа – 500 гр, 650 гр и 830 гр. Цената му обаче все още не е ясна и производителите тепърва ще калкулират разходите и цените на суровините.

Йордан Войнов от Агенцията по безопасност на храните подписа стандартите пред погледа на журналистите и прочете и каква е рецептата на хляба, заложена в документите.

Хлябът "България" ще бъде произвеждан от брашно, вода и мая. Количеството сол е много малко, а при технологична необходимост ще бъде влагана още и аскорбинова киселина, оцетна киселина и моно или диглицериди на естествени мастни киселини. Зад последното се крие технологичното наименование на олиото, поясниха още специалистите.

Освен това в хляба ще могат да се слагат и ензими, но те ще бъдат само органични, допълни още министър Мирослав Найденов. Спомагателните вещества ще бъдат добавяни само при лоша реколта на пшеницата, обещаха още производителите. Няма да бъдат допускани оцветители, избелители и консерванти.

Изискванията са съвсем реални и изпълними. Изготвихме ги след консултации в браншовите организации, допълниха производителите.

Председателят на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в България Мариана Кукушева поясни още, че новият хляб ще има срок на годност 48 часа. За сравнение масовият хляб, който се произвежда сега, има трайност 72 часа.

При описването на стандарта е записано още и че използваното брашно може да бъде само от пшеница от 1-ра, 2-ра, и компромисно, от 2Б група. "2Б група заема по-голам процент от засетите площи. На 1-ра и 2-ра група се падат около 23%", обясни Кукушева.

При изготвянето на стандарта "България" за основа е взет БДС от преди 1989 година, коментира още тя. Направени са обаче и промени, свързани с технологичните новости на производството. Допуска се ръчно, полумашинно и машинно производство на хляба по този стандарт.

По думите на Кукушева и в момента има производители, които произвеждат хляб по тази технология, но те не могат да бъдат отличени от останалите хлябове в магазина. Сега обаче потребителите ясно ще могат да се ориентират – благодарение на новото лого на хляба. То ще бъде регистрирано в Патентното ведомство до седмици и вероятно около Великден хората ще могат да опитат хляба "България".

Логото ще бъде поставено на хляба – на опаковката или на листче залепено на хляба, а също и големите вериги магазини могат да отделят специални места, по подобие на продуктите от "Стара планина", допълни още министър Найденов.

"Производителите от сивия сектор няма да могат да произвеждат хляб по новия стандарт, защото няма да получат разрешение от браншовите организации", допълни още Войнов. Той допълни, че производството ще бъде стриктно следено – желаещите да произвеждат ще подават заявления в областните дирекции на Агенцията за безопасност на храните.

След това специална комисия ще инспектира дали фирмата наистина има възможност да изпълни изискванията в стандарта. Рецептите ще се предоставят безплатно, а всеки месец производителите вътрешно ще правят проверки. Отделно и Агенцията ще прави проверки, допълни още Войнов.

За нарушителите са предвидени глоби, затваряне или отнемане на стандарта, обясни още шефът на Агенцията по безопасност на храните.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


10 V D 05.04.2011 | 14:47
Жалко е в 21 век да се случват такива неща. Хората да се хранят с боклуци, защото не могат да си позволят качествена храна. Не би трябвало с основни храни като хляб, месо и млечни продукти да се спекулира по такъв начин. Те трябва да бъдат на цени достъпни за всеки и с най-доброто качество.
9 Ани Г. 05.04.2011 | 14:37
Да, хората които държат да бъдат здрави, няма да ги интересува, но това е че тези хора са много малко и са нередовни купувачи. Аз със сигурност ще съм една от тях, защото държа на здравето си! Колкото до това, дали е по-лесно да си в сивия сектор в България или не , именно хора с такова мислене го съставляват, защото са избрали "по-лесния път". За това и обикновения потребител, не му и пука толкова за качеството на продуктите които консумира, защото знае, че повечето от тях наистна не са и качествени! Но да се надяваме, че "България" наистина ще бъде "българският" хляб!
8 Алекс Г. 05.04.2011 | 14:33
Бих давал и по 1.50 - 2 лв за хляб, стига да знам, че е истински, такъв какъвто беше преди години. Дано новия стандарт, да си отговаря на думата, защото е крайно време да ядем нещо истинско с вкус на качествено и добре изпечено. Ако не стане, ще послушам колегите и ще си купя една фурна и ще си ям топъл и вкусен хляб по мой стандарт! :-)
7 V D 05.04.2011 | 14:28
Хората, които искат да се хранят здравословно и държат на качествените храни, не мисля че ще ги интересува дали новият хляб "България" струва 90 стотинки или 1 лев.
6 Данчо Георгиев 05.04.2011 | 14:27
Ани, какво да ти кажа, в момента в България е толкова по-лесно да си в сивия сектор, отколкото да си редовна фирма, която си плаща данъците и осигуровките, че е изкушаващо да опиташ да заобиколиш закона.
5 Ани Г. 05.04.2011 | 14:22
Данчо, ако всички си купим по една такава фурна, тия хора дето правят хляба ще умрат от глад бре? ;) Плюс това не винаги ще ти се прави хляб, особено като знам че се чака доста докато станел с тези фурни.
4 Ани Г. 05.04.2011 | 14:16
Е, да се надяваме и че цената му няма да има също "определен стандарт", защото няма да има значение дали производителите от "сивия сектор", ще имат или не разрешение от организациите, тъй като хората винаги избират по-евтиното, дори и то да е по-вредно за тяхното здраве!
3 Данчо Георгиев 05.04.2011 | 14:15
Обожавам хляб! Да не кажа, че ако има топъл хляб с малко сиренце и кашкавал, друго не ми трябва. Като чета тази статия си спомням детството си, когато баба ми правеше домашен хляб. Сега виждам че в новия стандарт ще са разрешени за използване: аскорбинова киселина, оцетна киселина и моно или диглицериди на естествени мастни киселини. Затова обмислям да си купя от тези фурни за хляб, поне ще знам съдържанието му, а и са адски вкусни. И все пак идва Великден - ще хапваме и козунаци!
2 М. Иванова 05.04.2011 | 14:08
Надявам се , че този стандарт няма да е както "Стара планина " ( да получиш обрив от салам )
1 Иван Цветков 05.04.2011 | 14:02
Картата на България и житен клас. Това са елементите от логото на хлябa по новия стандарт "България".

ТВ програма

Кино

  • Сега История.bg /п/
  • 04:15 По света и у нас /п от 20:00 часа/
  • 05:00 Имате среща с ... Диана Любенова...
  • 05:45 Арт детектив рубрика за лайфстайл и...
  • 06:00 История с куче без куче детски тв...
  • 07:00 Имало едно време анимационен филм/п/
  • 07:15 Телепазарен прозорец
  • 07:30 Библиотеката
  • Сега "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 05:00 "Дракони: Надпревара до предела" -...
  • 06:00 "Светът на здравето" - здравно...
  • 06:30 "Тайни оръжия: Втора световна...
  • 07:30 "Тази събота и неделя" - уикенд...
  • 11:00 "Вкусът на България" - кулинарно...
  • 11:30 "Светът на здравето" - здравно...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • Сега "Наследство" - сериен филм /п/
  • 04:10 "Свободна да избира" - сериал /п/
  • 05:30 "Лабиринт към щастието" - сериен...
  • 06:30 "Кобра 11: Обади се!" - сериал,...
  • 07:30 "Събуди се" - предаване
  • 11:00 "Съдебен спор" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 Темата на NOVA
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.