След Нова година цените на много от основните храни у нас са тръгнали нагоре. Това показват данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. Поскъпването за последната седмица в повечето случаи се изразява в стотинки. Ако се разгледа като проценти обаче нарастването на цените не изглежда толкова малко. Това в по-голяма степен важи за плодовете и зеленчуците.
Така например при зелето поскъпването е почти 8%. При морковите пък то е близо 10 на сто. За една седмица цената на картофите се е вдигнала с почти 5%, а тази на доматите – с близо 2%. Приблизително толкова са поскъпнали и плодовете, като при цитрусовите цената се е вдигнала с малко повече. Рекордьор са популярните през сезона мандарини, при които поскъпването е от над 3%.
От края на почивните дни по борсите се наблюдава увеличение на цените и на брашното, което е повишило цената си с 2.4%, сиренето – също с толкова, маслото – с 1.5%, лещата – с 1.8%, зрелият боб поскъпва с близо 1%, кашкавалът – с малко над 1 на сто. При пилешкото месо и колбасите също се наблюдава увеличение на цената с около процент.
По борсите обаче има и стоки, които поевтиняват. Това са захар, ориз, олио, кисело и прясно мляко, кайма и краставици. Най-сериозно през изтеклата седмица е паднала цената на ориза – с 4.4%. Най-малко пък е поевтиняването при каймата – едва 0.2на сто.