Битово отопление, транспорт, мъгла, липса на вятър. Това са основните фактори, които предизвикват по-висока концентрация на фини прахови частици във въздуха. В Русе превишение на нормите, регистрирани от автоматичната измервателна станция "Възраждане”, има през цялата седмица.

"Има три вида норми при фините прахови частици 10 микрометра – едната е 50 микрограма на кубичен метър за денонощие, другата норма, която е позволена, е да не се превишават 35 дни замърсяването над тези 50 микрограма, т.е. до 35 дни е позволено такова замърсяване. Третата норма е средногодишна. Тя е 40 микрограма”. Това каза инж. Любомир Атанасов-директор РИОСВ-Русе.

"Преди малко видяхме, че станцията е измерила 58 микрограма. Това е над нормата. За тази година, до момента, има 39 дни, с такива превишения”, каза още той.

"Основната причина за замърсяването е битовото отопление. Пиковете на замърсяване се получават вечер след 18 часа, което говори, че то е основният причинител на замърсяването. Имаме и станция, която мери в Източна промишлена зона, но там няма замърсяване”, обясни Любомир Атанасов.

"По отношение на битовото отопление Община Русе извършва ежеседмични проверки за това дали има домакинства, които се отопляват с нерегламентирани горива. Намират се такива, но рядко”, коментира Василена Николова - еколог в Община Русе.

"По отношение на градския транспорт имаме голям проект за подмяна на тролейбусния транспорт. Проучваме възможности и за подмяна на автобусния. Имаме и интегриран проект, по който от началото на януари ще се подменят 80 домакински отоплителни уреди. Очаква се през следващите две години да подменим още 1 400”, каза още тя.