Частични местни избори се проведоха на места в страната на 23 юни

Ето кой печели вота и кой отива на балотаж

по статията работи: iNews.bg | 24.06.2024 | 09:15
Частични местни избори се проведоха на места в страната на 23 юни
Canva
Повече за:

Частични местни избори се проведоха на места в страната на 23 юни.

Ето кой печели вота и кой отива на балотаж:

Област Плевен:

На балотаж ще бъде избран новият кмет на червенобрежкото село Глава. Това става известно от решение на Общинската избирателна комисия (ОИК) в Червен бряг, публикувано на сайта ѝ.

До втори тур на изборите за кмет на кметство в село Глава са допуснати Ангел Спасов, издигнат от ГЕРБ и получил 226 действителни гласове и Арсени Асенов, кандидат на "Движение за права и свободи", събрал 187 гласа в своя подкрепа.

Решението на ОИК-Червен бряг подлежи на обжалване пред Административен съд Плевен в седемдневен срок от обявяването му. Петима бяха кандидатите за кмет на село Глава, които вчера участваха в кметски избори.

До новия местен вот се стигна след като с решение Административният съд в Плевен обяви избора на кмет на кметство Глава от втория тур на вота от миналата година за недействителен. По избирателен списък с право на глас в село Глава са 1078 души.

Област Бургас:

Вълко Бинбелов е избран за кмет на кметството в село Факия, община Средец. Това става известно от официалния сайт на Общинската избирателна комисия в Средец.

Бинбелов бе издигнат от Земеделски съюз (ЗС) "Александър Стамболийски". Той е получил получил повече от половината от действителните гласове. За него са гласували 172 избиратели. До урните са отишли 250 души от общо имащите право на глас 391.

Негов опонент бе Ангел Ташев от ГЕРБ. До нови избори в село Факия се стигна след като Върховният административен съд касира изборите през есента на миналата година и обяви избора за кмет на Ангел Ташев от ГЕРБ за недействителен.

Според съда на балотажа той е взел с два гласа по-малко от опонента му Вълко Бинбелов от ЗС "Александър Стамболийски".

Николай Пандазиев от "Съюз на свободните демократи" е новоизбраният кмет на кметството в несебърското село Баня.Това става известно от решение на официалния сайт на Общинската избирателна комисия в Несебър.

Пандазиев е получил 71 действителни гласа. За кмет на кметството са гласували 119 души от общо имащите право на вот 140. Опонент на Пандазиев бе Емил Огледалов от "Български социалдемократи".

Пандазлиев беше избран за кмет през есента на миналата година, но след около два месеца правомощията му бяха прекратени. Причината е, че не е напуснал навреме фирма с негово участие.

Област Шумен:

Назифе Исмаил е избрана за кмет на кметство село Студеница на първи тур, сочи решение на Общинската избирателна комисия (ОИК)-Хитрино. Издигнатата от Коалиция "Продължаваме промяната - Демократична България” Нахизе Исмаил е получила 185 действителни гласа.

Спорове и възражения на членовете на ОИК Хитрино по взетото решения няма, сочи справка на сайта на ОИК. До 20:00 часа правото си на глас на 23 юни са упражнили 360 избиратели, от общо 485 имащи право на глас.

В изборния ден не е имало жалби и сигнали. Това съобщи Веселина Маринова, секретар на Общинската избирателна комисия в Хитрино.

Припомняме, че до местния вот в село Студеница на 23 юни се стигна, след като със свое решение Административният съд в Шумен отмени решението на Общинската избирателна комисия в Хитрино за избора на кмет на първия тур от местните избори.

Област Търговище:

Айнур Алиева е новият кмет на село Голямо Градище, община Опака. Това съобщи председателят на Общинската избирателна комисия (ОИК) в Опака Феим Феимов. 

До урните в двете секционни избирателни комисии в селото отидоха 534 човека от имащи право на глас общо 964 души. След преброяване бюлетините от вота, става известно, че Алиева е получила подкрепата на 264 от упражнилите правото си на глас.

Така тя печели частичните избори за кмет на кметство Голямо Градище. За другите двама кандидати – Мурад Мурадов и Ашим Османов, са гласували съответно 224 човека и 23-ма от жителите в населеното място.

Петима от гласувалите са отбелязали опцията "Не подкрепям никого". Има и 18 недействителни бюлетини, каза още председателят на ОИК. Изборният ден премина без нарушения, посочиха от ОИК. 

Избирателната активност в село Голямо Градище към 16:00 часа бе 35,68 процента. Към 11:00 часа до урните бяха отишли 166 човека или 17,22 процента от имащите право на глас в провежданите частични местни избори.

До частичните избори се стигна след смъртта на избрания на редовните кметски избори през есента на миналата година кмет.

Област Монтана:

Досегашният кмет на село Громшин в община Бойчиновци Цветан Антонов печели убедително частичните избори за кмет на селото, съобщи за БТА председателят на Общинската избирателна комисия (ОИК) в Бойчиновци Елизабета Ценкова.

За Цветан Антонов, който е издигнат от местна коалиция "Заедно за силна община" и Българска социалдемократическа партия, са гласували 322 души, а за опонентката му Наталия Ангелова, издигната от ГЕРБ, са гласували 49 души.

До частичния избор за кмет на село Громшин се стигна заради предсрочното прекратяване на правомощията на избрания през октомври 2023 г. за кмет Цветан Антонов.

Това стана, тъй като в определения от закона едномесечен срок той не е заличил в Търговския регистър фирмата си "ЕТ Цветан Антонов", която действала от 2005 г., но в последните няколко години била замразена и не развивала дейност.

След жалба на мъж от селото до ОИК-Бойчиновци казусът е разгледан от комисията и било установено, че наистина фирмата не е закрита, което е причина за прекратяването на мандата на Антонов като кмет. Сега той отново печели изборите и е декларирал пред ОИК, че е заличил фирмата си.

Област Перник:

Селата Студена, Люлин, Богданов дол и Прибой избраха свои кметове. За това съобщиха председателите на Общинските избирателни комисии в Перник и Радомир.

В Студена и Люлин изборите печелят единствените явили се кандидати за поста - Кирил Кирилов от ГЕРБ и Илчо Евгениев от Коалиция "БСП за България".

Венцислава Кирилова, издигната от Инициативен комитет, е новият кмет на пернишкото село Богданов дол. Тя печели срещу Бойко Бойчев от "Има такъв народ".

В радомирското село Прибой Венета Иванова от ГЕРБ печели 48 действителни гласове срещу тридесет и три за втората кандидатка - Михаела Владимирова от "Движение за права и свободи". Решенията предстои да се публикуват на сайта на ОИК.

Област Разград:

Хайрие Мехмедова е новият кмет на лознишкото село Тръбач. Това съобщи председателят на Общинската избирателна комисия (ОИК) в Лозница Невена Митева. 

Мехмедова бе единствен кандидат за поста. На частичния вот тя получи подкрепата на 87 избиратели или 63 на сто от имащите право на вот жители на селото. Изборният ден премина спокойно, в ОИК не са постъпвали жалби и сигнали за нарушения, каза Митева. 

Частичните местни избори в Тръбач се наложиха заради кончината на предишния кмет.

Област София:

Балотаж, който ще се състои следващата неделя, 30 юни, ще определи кой ще стане кмет на село Рельово, съобщиха от Общинска избирателна комисия (ОИК)-Самоков след преброяване на бюлетините от вота.

Оттам посочиха, че за кметското място ще се борят Мариана Вардарова и Людмил Йорданов. Според първоначалните данни Вардарова е получила 59 гласа, а Йорданов 60 гласа. 

Третият кандидат Станко Рътаров е получил пет гласа. Изборният ден е преминал без нарушения, посочиха от ОИК. От 173 души, имащи право на глас, са гласували 131. 

Избирателната активност към 16:00 часа беше 63,58%. Активността към 11:00 часа беше 43,35%, а изборният ден също започна без нарушения. До частични избори се стигна след като ОИК прекрати предсрочно пълномощията на кмета на селото Йордан Клещанов. 

В избирателната комисия са постъпили две писма - от Централната избирателна комисия и от Министерския съвет, в които се твърди, че той е собственик и управител на фирма и председател на читалище. Тези обстоятелства се установяват и от служебно извършената справка в Търговския регистър, казаха от ОИК.

Хасково:

ГЕРБ категорично спечели вчерашния вот за общински съветници с 36,79 процента от гласовете. Следват ги ДПС с 24,70 процента и "Синя България" със 7,02 процента. Това става известно от окончателните резултати при 100 процента обработени секционни протоколи в Общинската избирателна комисия (ОИК), съобщиха оттам.

До избори за нов Общински съвет се стигна, след като на две инстанции административните съдилища касираха вота от 29 октомври 2023 г. по жалба на шест партии и коалиции.

Право на глас в община Хасково имаха 77 049 души. Гласуваше се в 152 секционни комисии. Окончателната избирателна активност е 36,05 процента.

Доверие на Партия "Глас народен" са дали 5,40 процента от избирателите. Коалиция "България на регионите" събира 5,17 процента. "Възраждане" са с резултат 4,20 процента. От парламентарно представените политически сили "БСП за България" има 3,07 процента, "Продължаваме промяната - Демократична България" 2,97 процента и "Има такъв народ" - 2,68 процента.

Област Кюстендил:

Кирил Калинков, издигнат от партия ГЕРБ, спечели изборите в село Пороминово, община Кочериново, става известно от решение, публикувано на сайта на Общинската избирателна комисия в Кочериново.

Той е получил подкрепата на 184 жители на населеното място. За другия кандидат - Владислава Тущова от "Има такъв народ", са гласували 102-ма души. Кирил Калинков беше избран за кмет на Пороминово и на изборите през 2023 г., но подаде оставка. Сега отново участва в местните избори.

Област Видин:

Толя Иванова е избрана за кмет на кметство Слана бара на първи тур, сочи решение на Общинската избирателна комисия (ОИК)-Видин. Издигнатата от СДС Толя Иванова е получила 140 действителни гласове.

До 20:00 часа на 23 юни са гласували 266 избиратели от общо 345 по избирателен списък. В изборния ден не е имало жалби и сигнали, съобщиха от Общинската избирателна комисия.

До частичния вот се стигна след като Административният съд във Видин обяви избора за кмет от 29 октомври 2023 г. за недействителен. Със свое решение Общинският съвет във Видин определи Таня Борисова за временно изпълняващ длъжността кмет на кметството до полагане на клетва от новоизбрания кмет.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Светът на жестовете
  • 12:45 Телепазарен прозорец
  • 13:00 Последният печели...
  • 14:00 Икар от Кочериново документален...
  • 15:00 Натисни F1 образователна поредица...
  • 15:30 Томе и магическата прическа детски...
  • 15:45 Телепазарен прозорец
  • 16:00 Бързо, лесно, вкусно /п/
  • Сега "Комиците" - комедийно шоу /п./
  • 13:30 "Златно момче" - сериал, с.2, еп.60...
  • 15:00 Премиера: "Плен" - сериал, с.1, еп.5
  • 16:00 Премиера: "Скъпа мамо" - сериал,...
  • 17:00 bTV Новините
  • 17:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 18:00 "Стани богат" - телевизионна игра с...
  • 19:00 bTV Новините - централна емисия
  • Сега "Наследство" (премиера) - сериен...
  • 13:30 "Свободна да избира" (премиера) -...
  • 15:00 "Не ме оставяй" (премиера) - сериен...
  • 16:00 Новините на NOVA
  • 16:10 "Пресечна точка" - публицистично шоу
  • 17:00 "Семейни войни" - телевизионна игра
  • 18:00 "Сделка или не" - телевизионна игра
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.