Българските производители на храни: Глад категорично няма да има

Презапасяването ще се отрази на семейните ви бюджети, предупреди Танева

по статията работи: iNews.bg | 13.03.2020 | 18:15
Българските производители на храни: Глад категорично няма да има
МЗХГ

Храна и то българска, има достатъчно. Нашите производители са готови да посрещнат всички заявки. Всяка паника и презапасяване би могло основно да повлияе върху финансовия бюджет на домакинствата. Това е излишно. Българска храна има, за да посрещне всички нужди. Няма никакво основание за притеснение.

Това заяви земеделският министър Десислава Танева на извънреден брифинг заедно с представители на хранителната индустрия в България, цитирана от БГНЕС.

България е основен производител, основен търговец в света по експорт на пшеница. Наличността, която имаме в момента, може да ни задоволи повече от 1 година за всички нужди. Над 2 млн. тона е наличността на царевица – за вътрешни нужди ние може да издържим дори две години ако няма реколта. Слънчоглед – има налична суровина за минимум три месеца производство на олио, изброи Танева.

Хранителната индустрия има ресурси, не е необходимо запасяване, каза тя и даде думата на представителите на няколко сектора, които да успокоят населението след въвеждането на извънредно положение заради коронавируса.

Мариана Кукушева, председател на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите, заяви, че в бранша хлебопроизводство и мелничарство няма никаква паника. Има по-голямо търсене на хляб, което за нас е добра новина. Няма колега в бранша, който да е притеснен от липсата на зърно. Възможностите да издържим са около 2 години без наличие на нова реколта, каза Кукушева.

Димитър Зоров от сектор Мляко и млечни продукти посочи, че място за притеснение за изхранването на българските граждани няма. Той призова медиите към отговорност в материалите си по отразяване на извънредното положение.

Дамян Вътов от името на месопреработвателната промишленост подчерта, че секторът е нормално запасен.

Йордан Господинов от сектор рибарство заяви, че консумацията на риба в България е сравнително малка, но "може да спрем да ловим риба и да храним България в продължение на една година без да извършваме друга дейност”. Той съобщи, че проблемът е, че българинът консумира малко риба.

Антоанета Божинова, която представлява консервната индустрия у нас, заяви, че има достатъчно произведени и консервирани храни у нас, както и такива преминали термична обработка.

Българската консервна промишленост произвежда два пъти повече отколкото е необходимостта на пазара, съобщи тя.

Жана Величкова, която представлява сектора на напитки и води увери потребителите, че няма нужда от паника.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Удивителен зимен романс игрален...
  • 18:00 По света и у нас
  • 18:30 Кой е професор Чирков? документален...
  • 19:00 Последният печели...
  • 20:00 По света и у нас
  • 20:40 Спортни новини
  • 20:50 Събитията на 2024
  • 22:00 Владимир Ампов - Графа - Утре...
  • Сега "По-сърдити старчета" - комедия...
  • 19:00 bTV Новините - централна емисия
  • 20:00 "Кой да знае?" - куиз шоу с водещ...
  • 21:30 "Кажи честно" - забавно шоу с...
  • 22:30 Концерт на Мария Илиева (2023 г.)
  • 00:30 "Лошият Дядо Коледа" - комедия,...
  • 02:50 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 04:55 "Дракони: Надпревара до предела" -...
  • Сега "Сам вкъщи 4" - с уч. на Френч...
  • 18:00 "Скрита самоличност" (премиера) -...
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
  • 20:00 "Карате кид" - с уч. на Джеки Чан,...
  • 23:00 Новините на NOVA
  • 23:30 "ФБР" - сериал, сезон 2
  • 00:30 "Престъпен рай" - сериал, сезон 2
  • 01:30 "Специален отряд" - сериал, сезон 3
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.