Взривът в Елин Пелин е станал заради объркана смеска за заря?

Починалият доц. Петър Шишков се хвърлил да вади дъщеря си, шестима пожарникари им помогнали

по статията работи: iNews | 27.07.2024 | 18:03
Взривът в Елин Пелин е станал заради объркана смеска за заря?
Стоп кадър/ФБ/Ивайло Райчев
Повече за:

Взривът в Елин Пелин е станал заради объркана смеска за заря. Вероятно става въпрос за човешка грешка. Това е една от основните версии, по които работи МВР.

Според разследващите починалият вследствие на инцидента доц. д-р Петър Шишков е правил смески за нов вид пиротехника, която подготвял за пирошоу с музика, разкриха източници на "Телеграф".

 Доц. д-р Петър ШишковДоц. д-р Петър Шишков. Снимка: Фейсбук

"Действително имаме информация, че доцентът е правил подготовка за пиротехника за някакво тържество. Най-вероятно се касае за човешка небрежност. Това е и основна версия, по която се работи", потвърди в петък главният секретар на МВР Димитър Кангалджиев.

Разследващи все още не са влезли в складовете, тъй като продължават да тлеят пожари и е опасно за евентуални нови взривове от останалата вътре незасегната пиротехника. Районът около складовете се облива с летателна техника от военните, а тежки машини правят просеки, за да предпазят нивите около Елин Пелин от възникване на пожар. В следобедните часове в петък бе преценено, че евакуираните хора от гара Елин Пелин, които бяха настанени в спортната зала в града, могат да се приберат по домовете си.

Щети

Огнената стихия се разрази след взрив малко след 18,30 часа в четвъртък в складовете на фирма "Енигма", намиращи се между града и гара Елин Пелин. От фойерверките се възпламениха и складовете на хранителната верига "Фантастико", намиращи са на около 600 м от тези на "Енигма". В тях няма пострадали хора, но са нанесени сериозни материални щети. В града също няма пострадали хора, но на мнозина прозорците на къщите им са изпочупени. Има паднал таван, паднала мазилка и други дребни щети, които хората се надяват да им бъдат покрити от общината. "Надяваме се да мине комисия на оглед, както е при бедствията, да опишат щетите. Засега казват, че не било природно бедствие и ще трябва да се съдим със собственика на фирмата", коментираха за "Телеграф" притеснени жители на гара Елин Пелин.

Драма

От първоначалните данни на разследването доцент Шишков е бъркал смески в помещение в лявата част на един от складовете, което било близо до изхода. 20-годишната му дъщеря, която бе с 85% изгаряния, и въпреки усилията на лекарите в "Пирогов", почина, е била по-навътре в склада.

Зад нея в другия край са били 22-годишният син на собственика Тодор Попов и още един служител на 60 години. Последните двама се водят в неизвестност. Що се отнася до доцент Шишков, според разследващи той се е втурнал първи да вади дъщеря си и успял да я извлече към изхода, но се обгазил.

Доц. Шишков с дъщеря си Криси, вече и двамата покойнци. снимка: Фейсбук

На помощ им се притекли пазачът на бариерата и шестима пожарникари от Елин Пелин, които се отзовали първи. Взривовете обаче се засилили и те не могли да направят нищо повече. Така другите двама човека са останали вътре. Според главсека Кангалджиев в складовете има помпена станция, в която останалите двама би могло да се скрият, ако са успели да я достигнат сред взривовете и пламъците.

Спокойно

Положението в града постепенно се нормализира. Подвижните станции за замерване на въздуха не са засекли опасно замърсяване. Хората в следобедните часове бяха допуснати до домовете си. Според хората кметът и Общинският съвет в Елин Пелин са допуснали грешка, като са позволили складове с взривоопасни материали да се изградят на не повече от 2 км от първите къщи на Елин Пелин. "Такова опасно съоръжение, склад ли, фабрика ли. Не бива да се допуска, защото може да са се нагушили с пари, но сега струват човешки животи. Такива работи се правят далеч от населени места, защото все в един момент гърмят", коментира жител на гарата, чиято къща е с няколко счупени прозорци. В късния следобед периметърът бе стеснен само около складовете, в които се очаква днес да може да влязат и екипи от Националната следствена служба.

Към момента помещенията са снимани от въздуха с дрон и вътре е влязла една от пустинните котки с екип на СОБТ. Няма данни за открити тела.

Загиналият бил световно признат учен, артисти скърбят за него

Загиналият при взривовете в Елин Пелин е световно признатият учен доц. д-р Петър Шишков. Това става ясно от публикация на Минно-геоложкия университет "Св. Иван Рилски" във Facebook, чрез която съобщават за кончината му. Доц. Шишков е роден на 12 декември 1975 година, като образованието и квалификациите му са в областта на взривната техника и технологиите. Дългогодишен служител е на най-голямата фирма за фойерверки на Балканите "Енигма". Доцентът е и дизайнер на шоу програми с фойерверки. Последният му спектакъл е бил именно в Елин Пелин - огнено музикално шоу с много заря и фойерверки, изстрелвани в синхрон с музикален съпровод. Шоуто в града бе на 28 юни, показа проверка на "Телеграф".

"Голям професионалист в сферата на пиротехниката, недостижим във фантазията си, отдаден на работата си. Още не мога да повярвам... За откриването на пилон Рожен Пепи създаде една от най-красивите, впечатляващи и ефектни зари, които съм виждал", написа на стената си бизнесменът Симеон Караколев. "Работих с него, откакто беше малко момче. Той бе човек с огромни мечти и смела фантазия. Имахме големи планове да създаваме красота. Магията, която създаде на концерта ми "Български свят" в Античния театър-Пловдив, винаги ще се помни", написа Красимир Аврамов – Човека глас. Съболезнования към доцента са изказали и редица други певци и артисти, за които е правил различни светлинни спектакли.

Тази сутрин дойде и трагичната вест, че и дъщеря му Криси е издъхнала вследствие на сериозното обгряне. Майката на момичето разплака Мрежата с пост, в който се сбогува с двамата.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Олимпийски игри Париж 2024: Спортна...
  • 23:00 Днес на Игрите обзор на...
  • 23:30 Студио Х: Бронсън игрален филм...
  • 01:00 Мистериите на доктор Блейк тв филм...
  • 02:00 Туризъм.бг /п/
  • 03:00 Моят плейлист /п/
  • 04:00 Библиотеката /п/
  • 04:30 По света и у нас /п от 20:00 часа/
  • Сега "Тутанкамон" (част III) -...
  • 00:00 "Кралят на скорпионите 4: Походът...
  • 02:20 "Древен Апокалипсис" - документална...
  • 03:35 "COOLt" - лайфстайл предаване с...
  • 04:30 "Вкусът на България" - кулинарно...
  • 05:00 "Смърфовете" - анимационен сериал,...
  • 05:35 "Тролчета: Купонът продължава" -...
  • 06:00 ПРЕМИЕРА: "Пътуване по света" -...
  • Сега "Маскираният певец" - музикално...
  • 23:00 "Индиана Джоунс и храмът на...
  • 01:30 "Домино" - с уч. на Николай...
  • 03:00 "Очаквай неочакваното" - с уч. на...
  • 05:00 "Нашата мечтана сватба" - с уч. на...
  • 06:20 "Иконостас"
  • 06:50 "Кобра 11: Обади се!" - сериал,...
  • 07:50 "Събуди се" - предаване
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.