Наблюдавахме демонстрации на бойни стрелби на зенитния полгон на ВВС "Шабла". Те са част от учението на НАТО Ramstein Legacy - 2024, по време на което се отработват задачи по противовъздушна отбрана на страната в национален и в колективен мащаб. Това каза началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов днес пред журналисти по време на демонстрациите на способности от участниците в съвместните бойни стрелби "Шабла -2024". Те бяха наблюдавани от президента и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев, заместник-министъра на отбраната Иван Пейков и командирите на Военновъздушните и Военноморските сили генерал-майор Димитър Петров и контраадмирал Кирил Михайлов.

Учението на НАТО Ramstein Legacy - 2024, част от което са бойните стрелби на Шабла, се провежда на територията и във въздушното пространство на Република България и Румъния. В него на българска територия, от учебен полигон "Корен", участват формирования за противовъздушна отбрана от Сухопътните войски и Военновъздушните сили, съвместно с подразделения на Многонационалната бойна група на НАТО в България с преносими зенитно-ракетни комплекси "Стингър". На наша територия има и съюзнически сили от Словения, както и представители на Коалиционния команден център на НАТО.

"Свързани сме със силите, развърнати в Югоизточна Европа, респективно в Румъния. Отработват се въпроси на т.нар. интегрирана система за противовъздушна и противоракетна отбрана на НАТО и по-конкретно - включването на националните средства в обща комуникационна и информационна среда, за да работим заедно", посочи адмирал Ефтимов. Той благодари на командването на ВВС за положените усилия.

Началникът на отбраната припомни и успешното представяне на командването и формированията на Сухопътните войски, участвали в завършилото наскоро учение "Тракийски воин - 2024". "Това, което сме заявили като ниво на амбиция - в България да има многонационален щаб на дивизия, върви по план. Ние отработихме концепцията на учебен полигон Корен. Много добри са отзивите от Сухопътното командване на НАТО. Нашето предложение беше възприето, потвърдено и продължаваме да работим в тази посока", отбеляза адмирал Ефтимов.

"Първата активация на противоминната група на България, Турция и Румъния, започва на 2 юли", съобщи началникът на отбраната. През тази година ще има общо три активации като следващите две ще бъдат през септември и ноември. През юли противоминната група ще се включи в учението на ВМС "Бриз". "Това, което беше заявено на политическо ниво е подплатено с усилия от военна страна и операцията по отстраняването на минната заплаха в Черно море започва", подчерта адмирал Ефтимов.