Вече няма да ни цакат с левче отгоре на сиренето

Обсъжда се таван на надценките, които слагат търговците, от които страдали единствено потребителите

по статията работи: Гергана Златкова | 28.08.2013 | 08:00

Таван за надценките, които слагат търговците. Тази идея ще залегне в новия закон за търговските вериги, който готвят червени депутати. "Сега у нас всичко е за сметка на българските производители и крайните клиенти", защити предложението народният избраник от БСП Захари Георгиев.

Справка от Пловдивската стокова бърса показала драстични разлики в цените на стоките в различните градове.

"Търговците правят това, което си искат, и не се съобразяват с допустим процент надценка, а и в България нямаме разписани правила в тази посока", обясни депутатът. Според него от фрапиращите разлики в крайните цени страдат обикновените хора.

На обществена дискусия пък ще бъде предложена другата идея в закона, която предвижда големите хипермаркети да не работят през уикенда. Така ще се даде шанс на малките магазини, смятат соцдепутати.

Новият закон за търговските вериги, който готвят управляващите, разбуни духовете. След като във вчерашния брой на "Стандарт" червеният депутат Спас Панчев огласи идеята да се забрани на големите вериги да работят през уикенда, последва нова бомба. Колегата на Панчев - Мартин Захариевq обяви, че в проектозакона се умува и за таван на надценките.

Новият закон за търговските вериги ще сложи край на безобразните надценки на стоките. Това обяви червеният депутат Мартин Захариев, който участва в изготвянето на проекта. Ден по-рано стана ясно, че друга драстична идея предвижда големите вериги хипермаркети да не работят през уикенда, за да се подпомогнат малките магазини.

"Заедно със Спас Панчев прегледахме законодателството в тази посока на Франция, Германия, Финландия, Белгия, Чехия и със сигурност мога да кажа, че у нас всичко е за сметка на българските производители и крайните клиенти", коментира пред "Стандарт" Захари Георгиев.

"Работим по вариант и за регламентиран таван на надценките, които търговците слагат", допълни още той. Колегата му Спас Панчев пък уточни, че по въпроса за работното време на търговските вериги предстоят обществени дискусии.

"Като цяло законът, който предвиждаме, трябва да регламентира отношенията търговска верига-производители-доставчици", каза Панчев. И допълни, че законопроектът ще е готов през октомври, като преди това ще се коментира и с бранша, и в парламентарната група.

В БСП посрещнаха със смесени чувства идеята за нормиране на работното време на хипермаркетите. Червените се стреснаха от реакцията в социалните мрежи и острите критики, че искат да върнат социализма. А на "Позитано" 20 телефоните вчера прегрели от привърженици на идеята и противници на бакалиите. "Работим по въпроса за подпомагането на българските производители", коментира лаконично шефката на социалната комисия Корнелия Нинова.

Предложението да се свие работното време на веригите обаче буквално взриви бранша. Големите търговци бяха удивени, че подобна крачка се предприема в страната, и то точно в момент на икономическа криза. "Във Франция, Германия, Дания се върви точно в обратната посока. Заради синдикатите работата на магазините в неделя беше забранена, но това се променя.

Целта е да се увеличат оборотите и да се спасят работни места", коментираха от една от големите търговски вериги. "Плащаме на час, ако се спре работата в събота и неделя, това означава драстично намаление на заплатите на служителите ни", обясниха от друга. Според големите играчи в бранша подобно решение би противоречало на всички европейски закони и ще наруши драстично изискванията за конкурентна среда. Малките магазинчета обаче ликуват. Те се радват, че ако се приеме това предложение, оборотите им в събота и неделя ще скочат значително.

Повечето обаче не вярват, че някой ще се опълчи срещу гигантите в бранша. "Хората основно пазаруват в почивните дни, затова и тогава МЕТРО, "Кауфланд", "Карфур" и останалите вериги са препълнени от народ. По 10 каси работят и опашките не спират от сутрин до вечер. Ако в почивните дни те не работят, целият този поток ще се изсипе в малките магазинчета, които едвам кретат", убеден е 48-годишният Тодор Христов, който върти малък супермаркет в бургаския комплекс "Изгрев".

Повечето от колегите му споделят същото мнение, но има и търговци, които са песимисти. "Нищо няма да се промени, дори и да не работят в събота и в неделя, хората ще ходят през седмицата заради промоциите и ниските цени. В малките бакалии със сигурност ще се вдигнат оборотите, но няма да е драматична разликата. Причината е, че гигантите могат да си позволят да свалят цените, защото разчитат на голям оборот, а ние не можем да бъдем конкурентоспособни.

Така че които клиенти са решили да си купят един стек евтино олио или брашно, пак ще отидат при големите в удобно време", твърди друг бургаски търговец, който има бакалия в жк "Меден рудник". "Крайно време беше държавата да се погрижи за закрила на българския бизнес", заяви пред "Стандарт" Красимир Станев, собственик на два магазина за месо в Плевен. Според него веригите не само убиват малките магазини, но и натискат производителите да продават стоките си под себестойността.

Самите производители са разколебани от новата идея. Притесненията им са дали кварталните бакалии ще могат да гарантират оборота, който сега предлагат веригите.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


22 dancho danchev 28.08.2013 | 12:39
Да видим какво ще се случи, производители и крайни потребители не бива да бъдат ощетявани в никакъв случай.
21 Masha Orso 28.08.2013 | 11:02
Непрекъснато променят становището си, за това нека да видим някакви реални промени, пък тогава ще говорим. То и Миро Найденов уж защитаваше потребителите с неговата кошница, а то си бе жив лобизъм.
20 viktor viktorov 28.08.2013 | 10:45
Това са го измислили много добре като идея, защото досега винаги са били потърпевши производителите и крайните потребители.
19 Драго Попов 28.08.2013 | 10:38
Самите производители са разколебани от новата идея. Притесненията им са дали кварталните бакалии ще могат да гарантират оборота, който сега предлагат веригите. много ясно, че няма да могат.
18 Пияно пиле 28.08.2013 | 10:33
ами някой кара ли ги да пазаруват от големите вериги, да се свържат директно с големи доставчици или производителите и да се разберат изгодно за двете страни. Знам много магазини,които тичат по промоциите и вземат,ама сами 1 път не правят промоция на нещо.
17 Nina Rosi 28.08.2013 | 10:28
За това с надценките съм напълно съгласна! Специално производителите биват брутално ограбвани от прекупвачите, които обират печалбата от труда им и си слагат каквито искат надценки.
16 София Павлова 28.08.2013 | 10:23
Това винаги е приятна новина.
15 Margо Filipova 28.08.2013 | 09:59
Това наистина е много добра идея, само се чудя какво мислят производителите по въпроса.
14 Emily Reed 28.08.2013 | 09:56
Това е така, тъй като малките магазини често пазаруват от някои големи вериги, ама това никой не го отчита.
13 Radina Arabadjieva 28.08.2013 | 09:43
Има градове, в които големите вериги нямат магазини и там цените са убийствено високи, дори в сравнение в малък магазин в друг град, после да казват, че големите магазини са лоши. В крайна сметка да измислят начин малките магазини да имат нормални цени, тогава никой няма да се натиска да ходи в голям магазин, за да спести някой лев, а ще напазарува от най-близкия.
12 Gabriela Pavlova 28.08.2013 | 09:31
Проблема не е в големите хипермаркети. Точно малките магазинчета са тези със надценки над 100%.
11 Kalin Petrov 28.08.2013 | 09:31
Заглавията ви са просто под всякаква критика, то не бяха банани, то не беше цакат с левче за сирене, супер подигравателно звучи.
10 Georgi Hristov 28.08.2013 | 09:27
Разликата в цените в различните градове е наистина много голяма, наистина няма да е лошо да се уравновесят.
9 Hari Bohosyan 28.08.2013 | 09:16
ти пък! точно пък малките магазини слагат луди надценки, големите печелят от количества, малките искат колкото с еможе повече да вземат.
8 Анита Кралева 28.08.2013 | 09:14
Никак не е лоша идея да се сложи таван на надценките. Ясно е че няма да пипнат ДДС-то.
7 mariyna todorova 28.08.2013 | 09:13
В Чехия казват, че тази стратегия с почивните събота и неделя за големите супермаркети сработва. Нищо не пречи и у нас да пробваме.
6 Петър Попов 28.08.2013 | 09:07
Наистина, тия големи вериги супермеркети малко са се самозабравили, трябва да ги постегне малко българското правителство, защото на доста абсурди се нагледах лично аз.
5 крива вежда 28.08.2013 | 09:03
"Обсъжда се таван на надценките, които слагат търговците, от които страдали единствено потребителите" - Много добра новина. Ако това стане факт ще съм много щастлив.
4 Kokoto Monev 28.08.2013 | 08:52
"Търговците правят това, което си искат, и не се съобразяват с допустим процент надценка" - изключително правилна зебележка е това. И трябва да му се сложи край :))
3 Ема Маринова 28.08.2013 | 08:38
Браво,това ми хареса,трябва да има контрол над цените.
2 Pepi Vasilev 28.08.2013 | 08:37
Ами да, ако ще са 20 процента - това да бъде максимума, защото има супермаркети, които адски много надуват цените и това се отразява на портфейла ни.
1 empty world 28.08.2013 | 08:37
Много добра идея. Тук не става въпрос само за сиренето, а за почти всички което се продава на килограм и се мери на кантар..

ТВ програма

Кино

  • Сега Спасителят игрален филм...
  • 23:30 Празнично Пасхално богослужение...
  • 00:30 Арт детектив рубрика за лайфстайл и...
  • 00:45 Й.С.Бах: "Йоханес пасион"/2 част/...
  • 01:45 Туризъм.бг /п/
  • 02:45 По света и у нас /п от 20:00 часа/
  • 03:15 Спасителят игрален филм /п/ (12)
  • 05:15 Иде нашенската музика /п/
  • Сега "Колибата" - драма (САЩ, 2017 г.),...
  • 01:10 "Древно инженерство" - документална...
  • 02:20 "bTV разказва" - документална...
  • 02:50 "Вкусът на България" - кулинарно...
  • 03:20 "Търси се…" - токшоу с водещи Меги...
  • 04:15 "Мистър Пибоди и Шърман" -...
  • 05:10 "Да живее крал Джулиън" -...
  • 06:00 "Светът на здравето" - здравно...
  • Сега "Моят шпионин" - с уч. на Дейв...
  • 00:00 "Розовата пантера" - с уч. на Питър...
  • 02:00 "102 далматинци" - с уч. на Глен...
  • 03:50 "Кобра 11: Обади се!" - сериал,...
  • 04:40 "В очакване на Купидон" - с уч. на...
  • 06:00 "Иконостас"
  • 06:30 "Кобра 11: Обади се!" - сериал,...
  • 07:30 "Събуди се" - предаване
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.