Днес е много голям ден за българската енергетика. Исторически факт е – 43 касети на "Уестингхаус" с ядрено гориво са заредени в Блок 5 на АЕЦ 'Козлодуий". Вече е факт, че имаме диверсификация в енергетиката. Това заяви служебният министър-председател Димитър Главчев преди началото на редовното заседание на Министерския съвет, предаде репортер на "Фокус".

"Това означава, че имаме надеждни доставки, енергийна сигурност и безопасност на експлоатацията", категоричен е той.

По казуса с парите за наводненията в Карловско, той коментира:

"Вчера са пристигнали отчетите за първите 24 млн., които са предоставени от предишни правителства и съответно становището на областния управител. Няма как ние да реагираме преди да видим какво се е случило с предишните 24 млн. Интересно е, че още на следващия ден се започват протестни действия.

В максимално кратък порядък ще съберем Междуведомствената комисия, ще видим какви са възможностите да се предоставят средства във връзка с бедствието. Малко търпение, разбирам, че две години нищо не се е случвало. Ние имаме някакъв предел на възможностите, за да действаме законосъобразно", заяви Главчев. 

Служебният министър-председател коментира и провелата се пролетна сесия на Парламентарната асамблея на НАТО:

"Асамблеята даде възможност на някои пак да покажат способностите си по повод хибридни атаки и дезинформация. Упорито се разпространи слухът,ч е България ще праща войници в Украйна. Това няма нищо общо.

Самият генерален секретар каза, че НАТО, като алианс, няма такива намерения, съобщавайки истината, мисля, че това е най-добрият начин да се предотвратяват такива хибридни атаки", заяви Главчев.