Днес започва разчистването на терена, където ще бъде Националната детска болница. Това обяви премиерът Димитър Главчев.

"Честит празник на българските деца, те са нашето бъдеще. В тази връзка сме тук за първото реално действие от повече от две години по отношение на детската болница. До края на май ще се случат всички други строителни процедури, които обещахме. Събарянето на сградите ще се случи поетапно, тъй като са доста", заяви той. 

"Министерството на здравеопазването положи неимоверни усилия, за да може в рамките на по-малко от седмица да стартира този процес. Всички обжалвания са минали. Има решение на ВС. Това беше причината за закъснението на процеса. Ще съдействаме на подизпълнителя, за да се случат нещата по-бързо. Бяхме информирани от строителната фирма, че има опасни елементи по фасади и по покривните структури, които трябва да се премахнат. Започваме първо с тях. Имаме седем месеца, в които всичко това трябва да се премахне", посочи д-р Влатко Глигоров, новият изпълнителен директор на Здравната инвестиционна компания за строителство на Детската болница.

Министърърът на здравеопазването Галя Кондева каза, че в болницатата децата ще могат да получават денонощна медицинска помощ. Според нея в началото на следващата година трябва да има готовност за започване на строеж.

Скандала след позицията на ООН за геноцида в Сребреница

"Скандал няма. Някой се опитва да направи такъв. Имаме официална позиция, изразена чрез гласуване на нашия постоянен представител в ОНН. Не знам защо се пропуска този факт и се преминава към работни документи, които са през процеса на взимане на решения", каза Димитър Главчев.