"Имаме готовност да пратим 15 служители на пожарната с два пожарни автомобила, за да помогнат за потушаването на пожарите в Гърция. Колегите са на територията на Благоевград. Ако от Гърция потвърдят сме готови веднага да отидем", съобщи вътрешния министър Калин Стоянов.

Той сподели информацията по време на брифинг относно пожара във вилна зона Дондуково, Пловдивско, който избухна вчера, а днес успешно е потушен. 

Стоянов допълни, че обстановката почти в цяла България вече е нормална, предава "Фокус"

"Все още бушува пожарът на гръцката граница, но и там имаме овладяване на ситуацията. Директорът на пожарната ми докладва, че за съжаление на българо- турската граница около Малко Търново, на километър от границата, има пожар на турска територия. Има изпратени екипи на пожарната и горските стопанства. Надявам се колегите от Турция да овладеят огъня, ако ние ще пресрещаме огъня на българо-турската граница".

Министърът благодари искрено на всички огнеборци, които неуморно се борят с огнената стихия. Той разясни, че скоро ще компенсира българските пожарникари.

"Не може да ги дръпна от терен, за да им се отблагодарим. Това ще се случи, когато овладеем изцяло ситуацията в страната. Ситуацията е тежка не само в България. Около нас можем грубо да кажем, че всичко гори. Вчера разговарях с гръцкия посланик и там е изключително тежко положението. Търсят помощ по механизма за гражданска защита на Европейския съюз".