Неслучайно сме тук. Исках лично да се убедя какъв е проблемът и да видя, че стартира всичко, което и на документи вече е възможно. Това каза служебният премиер Димитър Главчев, който посети блокадата на пътя Русе - Свиленград до ТЕЦ "Брикел", предаде репортер на "Фокус". Председателят на инициативния комитет "Обручище завинаги" инж. Тенчо Кайряков обяви, че пътната блокада в района на международния път Русе - Свиленград, в района на Брикел, ще бъде вдигната.

Служебният министър на регионалното развитие и благоуствройството Виолета Коритарова каза, че днес разрешението за строеж е факт. "В петък ще бъде в Държавен вестник, от вторник имаме фронт за работа, и ще започне ремонтът, който ще е с продължителност 540 дни, за приблизително 20 млн. лева, участъкът е 15 км и 700 метра. Парите са осигурени в инвестиционната програма на Агенцията за пътната инфраструктура", увери регионалният министър Коритарова като посочи, че процесът по ремонт за пътя е необратим.

Участъкът е построен преди повече от 45 години и не е основно ремонтиран. След като близо 2 години се бави издаването на необходимите документи, служебното правителство успя да ускори процедурата и разрешението е факт, така че да могат да започнат реалните ремонтни дейности. 

"След вчерашната среща на председателя на агенция "Пътна инфраструктура" с протестиращите направихме всичко възможно, събрахме и последното съгласувателно писмо, което беше необходимо, прегледахме документацията и днес разрешението за строеж е факт", съобщи министър Коритарова.  

Кметовете на общини в района и инж. Тенчо Кайряков, председател на Инициативния комитет "Обручище завинаги", който е организатор на протеста, специално благодариха на премиера Димитър Главчев и министър Коритарова за бързата реакция.

По целия участък ще бъде положена 2 пласта нова асфалтова настилка, като на места ще се обнови пътната конструкция. Ще бъдат ремонтирани три големи съоръжения – мост над дере, мост над р. Соколница и ж. п. надлез в с. Обручище, както и 32 водостока. Предвижда се изграждането на банкети с ширина 1 метър по дължината на открития път и края на населените места, където няма предвидени бордюри. Там, където ще се подменят бетонови бордюри, засегнатата тротоарна настилка ще бъде възстановена. Ще бъде запазен съществуващият габарит на пътното платно.