Надзорният съвет на НОИ реши увеличението на пенсиите от първи юли да е с 11%. Парламентът не може да задължава с решения. Това е в правомощията на Надзорния съвет (на НОИ - б.а.). Той е органът, който взима решение с колко да се осъвременят пенсиите. Това каза служебният социален министър Ивайло Иванов, предаде репортер на "Фокус".

"Не считам, че е необходимо народните представители или въобще политиците да влияят върху взимането на решението на един независим огран, какъвто е Надзорният съвет на НОИ", уточни министърът.

Иванов отрече Великденските добавки да е имало възможност да се отразят върху увеличението на пенсиите. Той уточни, че добавките бяха дадени с политическо решение. "Те бяха изплатени през месец април. По никакъв начин не влияят на увеличението. Едното няма нищо общо с другото", категоричен бе той.

Министърът уточни, че премиерът няма как да се разпореди на представителите на синдикатите и работодателите как да гласуват за увеличението на пенсиите.

"Решението на Надзорния съвет на НОИ е окончателно. Той е органът, който управлява средствата", коментира в заключение министър Иванов.