Есента е един от сезоните, в който горите започват да "гъмжат" от гъбари. Причината е, че благоприятните условия – влага и топлина, стимулират растежа на гъбите. Хората обаче трябва да бъдат изключително внимателни, тъй като често ядливите гъби се бъркат с техните неядливи или отровни двойници, а последствията може да бъдат и фатални.
Оказва се обаче, че освен проблема с двойниците на гъбите съществува и опасност от недобре изучените гъби. Така например от БАН алармират, че една от най-консумираните ядливи гъби в България – "миша гъба” (Tricholoma terreum), всъщност е токсична. Китайски учени са изолирали от гъбата цял комплекс от токсини. Отровата ѝ може да предизвика тежки поражения в човешкия организъм и дори смърт.
Мишата гъба се среща най-често през пролетта и есента и расте главно в борови гори. Досега тя се смяташе за ядлива и много гъбари я берат не само в България, но и в Европа. Според новите данни обаче консумацията ѝ причинява тежки поражения на бъбреците и може да доведе до смърт.
"До момента все още не са добре изяснени концентрациите, над които веществата предизвикват този проблем и вероятно също я има индивидуалната реакция”, обясни Борис Асьов от БАН.
В България съществува държавно утвърден списък на гъби, които могат да се търгуват. Той обаче не е подновяван от 60-те години. Така в него фигурират имена на гъби, които впоследствие е установено, че са отровни. Пример за такава е "лимонката”.
"Това е един от сериозните проблеми, върху които би трябвало да се поработи – да има механизъм, да се намери механизъм за осъвременяване на тази информация”, смята Асьов.
В българските книги за любители гъбари има описани около 200 вида ядливи гъби. Изследователят на гъбното царство – Борис Асьов, съветва, ако искаме да се захванем със занаята, да проверим в книгите, които купуваме, дали гъба "киселка” е вписана като ядлива. Ако е така, тази книга е недостоверна.