България може да има много по-видима роля в ЕС и региона

Всички трябва да работим активно, за да се осъществи инициативата за Фонд за енергийна сигурност в Европа

по статията работи: Кристиан Костурков | 16.09.2015 | 15:33
България може да има много по-видима роля в ЕС и региона
Дипломатически институт

Вчера и днес в София се проведе международната конференция "Енергийна сигурност и енергийна инфраструктура в Югоизточна Европа", която беше организирана от Института за енергиен мениджмънт и Дипломатическия институт към Министерството на външните работи. Форумът събра на едно място високопоставени личности както от сферата на българската и европейската политика, така и от бизнеса. В конференцията взеха участие зам.-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович, премиерът Бойко Борисов, вицепремиерът Томислав Дончев, министрите на външните работи и на енергетиката Даниел Митов и Теменужка Петкова, генералният секретар на Съвета за регионално сътрудничество Горан Свиланович, представители на бизнес и други организатори от Европа, Русия, Близкия Изток. Участници и гости на форума бяха над 440 човека. По време на конференцията България, чрез Даниел Митов поде и една сериозна инициатива – за създаването на Фонд за енергийна сигурност, който да работи не само с държавите от ЕС, но и със страните, които кандидатстват за това. Успешна ли беше тази конференция и какви ползи може да има за България всичко случило се през последните два дни, iNews попита директорът на Дипломатическия институт към МВнР Таня Михайлова.

Г-жо Михайлова, постигна ли конференцията "Енергийна сигурност и енергийна инфраструктура в Югоизточна Европа" целите, които бяха поставени?

Една от целите, на Дипломатическият институт, като съорганизатор на това събитие, беше да съумее, доколкото е възможно, да извлече повече политически послания, но паралелно и да даде възможност и платформа за диалог и дискусия между представители на различни сфери, касаещи енергетиката. И смятам, че от тази гледна точка целта е постигната. Доколкото политиците, на най-високо ниво – зам.-председателят на ЕК Марош Шефчович, българският премиер Бойко Борисов, другите наши министри, отправиха своите послания. В същото време бизнесът и представителите на администрацията успяха да общуват, да изрекат и обменят своите мисли. И смятам, че дискусията се получи.

Вчера Даниел Митов предложи да бъде създаден фонд за енергийна сигурност в Европа, който да се отнася и до страни, които не са членове на Евросъюза. Смятате ли, че тази инициатива ще помогне на България да се докаже като един активен партньор на ЕС и останалите държави в нашия регион?

Министър Митов лансира тази идея едновременно и в рамките на председателството на България на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа, която инициатива обхваща държави, от които не всички са членове на ЕС. Става дума за нашия регион. От друга страна България, като член на Евросъюза, разбира се, че може да иницира различни идеи. В този смисъл тази идея е насложена много правилно едновременно за региона и в рамките на ЕС. Такъв тип инициативи винаги е добре да има. Това, което е добре и ние всички заедно трябва да работим в тази посока, е тази инициатива да се осъществи. Да, тя ще бъде много полезна за България от гледна точка на това, че ние имаме визия за нашия регион, бидейки част от ЕС в Югоизточна Европа. От друга страна ще ни помогне да общуваме и да работим много по-тясно с държавите от региона, които не са членки на ЕС. Казано по друг начин, от където и да се погледне тази инициатива, тя е много добра. Но ще трябва да се положи много труд, за да се реализира. И един ден да можем да кажем, че сме свършили добре работата си. Не мога да не намеся тук и Дипломатическия институт – на нас ни е поверена задачата да подготвим този капацитет, който да работи и ще работи за провеждането на подобни инициативи и докарването им до добър край.

България ще продължи ли да бъде водеща за осъществяването на тази инициатива?

Геостратегическото положение на нашата страна е такава, че всички знаем – и ние самите, и в чужбина признават, че можем да имаме много по-видима роля. От нас зависи, от волята на политиците и от ролята на обществото, как ще изработим всички тези възможности, които имаме, така че да бъдат полезни за нас самите. В нашите ръце е.

Предстои ни през 2018 г. да председателстваме Европейския съюз. Ще ни помогне ли за онзи момент такъв тип активно поведение като страна членка?

Активността на една държава не би трябвало да зависи от това дали ще председателства или не каквато и да била организация или ще има някаква временна видимост за нея самата. В този смисъл всяка добра инициатива, която идва от България, помага и на самата България. Без значение дали ще й предстои някакво голямо предизвикателство, каквото така или иначе ще бъде председателството на Съвета на ЕС.

Конкретно тази инициатива ще помогне, разбира се, доколкото е свързана с енергетиката. Както знаем изграждането на Европейския енергиен съюз е много важен за България. И през следващите години трябва да следим динамиката на политическия и европейския дебат. Вероятно това ще бъде много важна тема към онзи момент – 2018 г. И, разбира се, ние ще трябва да работим заедно с другите две държави, с които ще бъдем в председателство – Великобритания и Естония. Така че е възможно и това зависи от много други обстоятелства, когато се формират политическите приоритети на триото, енергийната тематика и Европейския енергиен съюз да бъдат едни от ключовите. Така че нашето фокусиране по тази тема първо, ще помогне на нас самите като граждани на България и вероятно чак след това и за нашето добро представяне като председател на Европейския съюз.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Иде нашенската музика /п/
  • 01:45 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 03:20 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 04:20 Истории от Олимпийските игри /п/
  • 04:35 Олтарите на България
  • 04:45 По света и у нас /п от 20:00 часа/
  • 05:30 Още от деня коментарно предаване /п/
  • 06:00 Вълната на Мария детски тв филм...
  • Сега "Ослепително слънце" - сериал, с.2,...
  • 02:10 bTV Новините /п./
  • 02:50 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 04:45 "Ослепително слънце" - сериал /п./
  • 05:10 "Да живее крал Джулиън" -...
  • 06:00 "Светът на здравето" - здравно...
  • 06:30 Премиера: "Древно инженерство" -...
  • 07:30 "Тази събота и неделя" - уикенд...
  • Сега "Престъпни намерения" - сериал,...
  • 02:15 "Моето име е Мелек" - сериен филм
  • 03:15 "Наследство" - сериен филм /п/
  • 04:10 "Свободна да избира" - сериал /п/
  • 05:30 "Не ме оставяй" - сериен филм /п/
  • 06:30 "Кобра 11: Обади се!" - сериал,...
  • 07:30 "Събуди се" - предаване
  • 11:00 "Съдебен спор" - предаване на NOVA
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.