В Турция е страшно! Ердоган награждава крадците, за да накаже метежниците! 100 000 затворници на свобода, вкарват гюленистите

Първата вълна освободени от турските зандани ще обхване 38 000 души, после останалите, взе безпрецедентното решение парламентът в Анкара

по статията работи: iNews.bg | 18.08.2016 | 19:58

Турските власти обявиха, че ще пуснат преждевременно на свобода или на по-лек режим 93 000 престъпници от затворите, за да освободят място в тях на метежниците и гюленистите. Парламентът в Анкара гласува "свобода или по-лек режим на лишаване от свобода, но не и амнистия за затворниците". Непопулярното (меко казано) решението бе провокирано от огромния брой задържани след опита за държавен преврат на 15 юли, които са обвинени във връзки с движението на ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен, нарочен от властите за организатор на метежа срещу президента Реджеп Ердоган.

Новината за пускането на близо 100 000 престъпници от затворите съобщи пред проправителствената телевизия A Haber TV министърът на правосъдието Бекир Боздаг, цитиран от БГНЕС.

Оповестената вчера цифра от 38 000 души, подлежащи на преждевременно освобождаване, обаче набъбна днес на 93 000. Толкова поне засега са необходимите места зад решетките.

В."Джумхуриет" съобщи, че преди това безпрецедесвободни места.

"Амнистията не стои в дневния ред на кабинета и не предстои такъв акт, никой не трябва да се надява. Преди законът позволяваше излизане от затвора 1 година предсрочно, сега увеличихме това на 2 години и то касае извършилите престъпления до 1 юли т.г.", подчерта Боздаг.

Той допълни, че законовата поправка не се отнася до онези, които след 1 юли са извършили тежки провинения - убийства, нанасяне на тежки телесни повреди при нападение и побой, изнасилвания, притежаване и търговия с наркотици, терористични актове спрямо силите за сигурност, противоконституционни деяния, нарушаване на тайната и неприкосновеността на личния живот.

"В затворите има 214 000 души, които излежават присъди или са в очакване на съдебен процес", каза министърът. И обясни, че първият етап на освобождаването включва 38 000 затворници за престъпления, които ще отидат на пробация. Подобна практика има в Америка и в много други демократични правови държави, отбеляза той. И допълни, че от 2005 г. до момента от този шанс са се възползвали 2 млн. души в Турция.

Пуснатите на свобода са задължени в срок от 3 дни да се явят в полицейските дирекции по места, където ще им бъде изготвен анализ на риска и ще бъдат насочени към образователните и социалните програми. Оценените като рискови ще получат електронни гривни за проследяване и ако някой по време на пробацията извърши престъпление, веднага ще бъде връщан в затвора при тежък режим.

Медиите акцентират на факта, че поправката в закона дава шанс и на "кръстника" на мафията Алаатин Чакъджъ да излезе безпроблемно на свобода. В."Хюрриет" съобщава, че на пробация за 2 години отиват извършители на квалифицирани кражби и грабежи, наркопласьори и разпространители на стимуланти. В затвор от открит тип за 3 години пък ще бъдат пуснати перстъпници, осъдени за сексуално насилие, сексуална злоупотреба с деца, предумишлено убийство на съпруг или съпруга, умишлени изтезания у дома.

Междувременно арестите в цялата страна продължават ударно и днес, мишена са мениджъри и акционери в големите холдинги. Само в Истанбул задържани под стража са 187 лидери в бизнеса, а съдът постанови конфискация на цялото им имущество.

Тази сутрин в 18 градове полицията е посетила 204 адреса, арестуваните са обвинени в участие в терористична групировка.

В днешния си коментар по повод безпрецедентната мярка спрямо престъпниците във в. "Хюрриет" журналистът Ертугрул Йозкьок иронизира властите така: "Не били останали места в затворите. Сега ще пуснем на свобода крадците и зловещите престъпници, за да отворим място на безсрамните превратаджии. Хайде едните да си отиват у дома и да започват обирите, за да дойдат другите. За да накажем превратаджиите, награждаваме крадците. От нощта на 15 юли и правителството, и народът, сме изправени пред ужасен избор и съм убеден, че онези, които приеха законовата поправка, никак не са щастливи. Молете се да няма нов преврат, тогава със сигурност и убийците ще бъдат на вашата улица, във вашата къща!".

Журналистът представя и случай от 2 дни преди опита за преврат – в 20 университета в страната тогава са проведени избори за ректори, но стотици са вече задържани под стража. "Впечатляващо е преминала процедурата в университета Боазичи – професор Гюляй Барбаросоглу е получила 348 гласа "за" от общо гласувалите 403 души, а само 47 гласа е подкрепата за другия кандидат. Очаквам с нетърпение да видя кого ще назначат сега на този пост", пише авторът.

Той цитира стих от "Нова тухла в стената" на Пинк Флойд. "Ние израснахме с посланията на тази група и отказваме да бъдем просто една тухла в стената. Пинк Флойд бяха прави в бунта си, защото безрезервната преданост е нещо крайно лошо", заключава той.

Емре Конгар, автор в опозиционния в."Джумхуриет", под заглавие "Властта злоупотребява с 15 юли" пише: "Всеки миг и навсякъде ни промиват мозъците заради метежа. Целта е да се запуши устата на опозицията, да се ликвидира инакомислието. Противниците на авторитаризма, защитаващи демокрацията, веднага биват обвинявани в участие в преврата, както и привържениците на светското образование. Участниците в мирните протести за парка Гези и в другите демонстрации в защита на демокрацията и мира също бяха оклеветени като метежници. Всеки акт на насилие, опит за преврат или подкрепа за тях служи на фашизма. И всеки път фашизмът тръби, че защитава демокрацията".


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Денят започва сутрешен блок с...
  • 09:20 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 11:00 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 12:00 По света и у нас
  • 12:25 Новини на турски език
  • 12:35 Малки истории /п/
  • 12:45 Телепазарен прозорец
  • 13:00 Последният печели...
  • Сега "Тази сутрин" - информационно...
  • 09:30 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Комиците и приятели" - комедийно...
  • 13:30 "Златно момче" - сериал, с.2, еп.8...
  • 15:00 "Бараж" - сериал, еп.61
  • 16:00 Премиера: "Скъпа мамо" - сериал,...
  • 17:00 bTV Новините
  • Сега "Здравей, България" - сутрешен блок
  • 09:30 "На кафе" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 "Наследство" (премиера) - сериен...
  • 13:30 "Свободна да избира" (премиера) -...
  • 15:00 "Не ме оставяй" (премиера) - сериен...
  • 16:00 Новините на NOVA
  • 16:10 "Пресечна точка" - публицистично шоу
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.