Г-20: Срещата на световните титани

Два дни 20 топ политици с различни позиции ще преговарят на масата на фона на антиглобалистки протести и размирици в Хамбург. Те представляват интересите на две трети от населението на Земята

по статията работи: iNews.bg | 07.07.2017 | 17:05
Г-20: Срещата на световните титани

Лидерите на страните от Г-20 се събраха за първото си заседание в рамките на форума в германския град Хамбург. То е посветено на политически въпроси и в частност на борбата с тероризма, предаде ТАСС. В дните на срещата Хамбург ще е най-охраняваната зона в Европа. 

Две денонощия 20 топ политици с различни позиции ще преговарят на масата. Всички заедно представляват две трети от населението на Земята. В света, който всеки поотделно търси ново място за позициониране, световните лидери се очаква да покажат какво може да ги обедини и на каква цена.

Участниците в срещата на "титаните" са: 20  световни лидери, 6000 делегати и личен персонал по сигурността. За реда пък следят 20 000 полицаи, командировани от цяла Германия, а 3000 журналисти отразяват събитията.

Хамбург - градът на милионерите и левите антиглобалисти

"Добре дошли в ада” – така антиглобалисти започнаха маратона на протестите, докато самолетите на световните лидери се приземяваха на летището в Хамбург. Градът на Ханзата (съюз на търговски гилдии от Северна Европа в периода между XII и XVII век) тези дни е арена на сблъсъци на глобални позиции: на масата ще воюват лидерите на най-развитите икономики в света, а на улицата ще протестират недоволните от политиките им, отбелязва бТВ.

Германският град отдавна е отвоювал прозвището си "врата към света” и е един от центровете на световната търговия. Хамбург е пълен антипод на политиката на протекционизъм.

Пристанището е една от най-важните търговски зони в Европа. Тази година по показатели то вече има малка преднина пред другите ключови портове - Ротердам, Антверпен и Бремен. За първата четвърт на 2017 г. общият оборот на стоки на пристанището в Хамбург е 35,4 тона, като най-голям дял заема стокообменът с Китай.

Хамбург е и градът на богатите, където се брои всеки цент. За свой дом са го избрали 42 000 милионери, като 863 от тях са мултимилионери, а 18 - милиардери.

Но Хамбург е и градът-средище на най-изявените леви алтернативни групи и антиглобалисти, които имат добра мрежа в цяла Европа. Затова властите са готови за сблъсъци и за големи протести с до 100 000 демонстранти.

Не на последно място, Хамбург е и градът на медиите. В него са редакциите на едни от най-големите и влиятелни германски печатни и електронни медии.  

Темите на срещата

Още в първия ден на срещата основните теми на масата между лидерите на 19-те най-развити икономики и ЕС ще бъдат климатът и свободната търговия. Американският президент Доналд Тръмп може да попадне в изолация и по двете теми.

Домакинът Ангела Меркел заяви, че ще защитава германските, но и европейските интереси.  Очакванията са, че на финала държавите ще се обединят в обща декларация за изпълнение на поетите ангажименти по Парижкото споразумение и намаляване на емисиите на парниковите газове, дори и без съгласието на Тръмп.

Повечето участници в срещата, включително Русия, подкрепят общи принципи за свободна търговия, но според изявление на Тръмп в "Туитър” той ще защитава друга позиция. " Съединените щати направиха едни от най-лошите търговски сделки в световната история. Защо трябва да продължаваме тези сделки с държави, които не ни помагат?”, пише милиардерът-президент.

Теми на разговорите ще бъдат още борбата с бедността, миграцията от Африка и възможно сътрудничество, човешките права, борбата с тероризма, дигиталната ера, конфликтите в Близкия Изток, Украйна и отношенията със Северна Корея.

В навечерието на срещата от "Оксфам” отново напомниха, че само осем мъже в света притежават богатство колкото половината население на Земята. "От съществена важност е, че Г-20 включва в дневния си ред темата за намаляване на неравенството”, коментира Стив Прайс Томас от неправителствената организация.

Срещите на "четири очи”

Лидерите ще седнат на една маса по световни теми, но ще имат двустранни срещи по национални интереси. Още в  навечерието американският президент разговаря с домакина – германския канцлер Ангела Меркел.

На фона на обтегнатите отношения между Берлин и Анкара Реджеп Ердоган няма да може да приветства подобаващо своите привърженици и да произнася речи във федералната република, но се срещна с германския канцлер.

В Хамбург за първи път се срещнаха и ръкуваха американският президент Доналд Тръмп и руският държавен глава Владимир Путин, докато в САЩ продължава скандала за намеса на Русия в предизборната кампания на Тръмп.

Путин ще се види насаме и с френския президент Еманюел Макрон, за да говорят за европейските санкции към Русия и Украйнската криза.

След като Северна Корея изстреля междуконтинентална балистична ракета към Япония, а Южна Корея и САЩ отговориха подобно на провокацията, лидерите на САЩ, Русия, Китай и Южна Корея също имат своя обща тема за дебат.

Форматът Г-20

Форматът Г-20 е основан през 1999 г. като неформален форум за съвместно сътрудничество по глобални икономически теми. Заради финансовата криза от 2008 г. клубът на богатите държави и ЕС се среща всяка година.

На първото заседание участие взимат само лидерите на държавите в Г-20, без лидерите на гост-държавите и на ръководителите на международни организации. По време на него лидерите не само ще обсъждат актуалните политически въпроси, но също така ще бъдат направени и отделни заявления по въпроса с борбата с тероризма, пише БГНЕС.

Преди заседанието германският канцлер Ангела Меркел, която е домакин на срещата, прие лидерите във фоайето на конгресния център в града. Темата на германското председателство на Г-20 е "Изграждане на един взаимосвързан свят".

Европейският съюз ще се представлява на срещата на върха от председателите на Европейския съвет - Доналд Туск и на Европейската комисия - Жан-Клод Юнкер. 


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Последният печели...
  • 20:00 По света и у нас
  • 20:45 Спортни новини
  • 21:00 Вечерното шоу
  • 22:00 Любов в окови 3 тв филм /20 епизод/
  • 23:00 По света и у нас
  • 23:25 Да надживееш Ескобар тв филм /43...
  • 00:15 С БНТ завинаги /п/
  • Сега bTV Новините - централна емисия
  • 20:00 "Ергенът" - романтично риалити, с.3
  • 23:00 bTV Новините - късна емисия
  • 23:30 "Разобличаване" - сериал, с.3, еп.4
  • 00:40 "Дъф и Вазовски" - сериал, с.2, еп.4
  • 01:40 "Ослепително слънце" - сериал, с.2,...
  • 02:10 bTV Новините /п./
  • 02:50 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • Сега Новините на NOVA - централна емисия
  • 20:00 "Hell’s Kitchen България" (нов...
  • 22:00 "Есента на демона" (премиера) -...
  • 23:00 Новините на NOVA
  • 23:30 "Военни престъпления: Лос...
  • 00:30 "911" - сериал, сезон 2
  • 01:20 "Престъпни намерения" - сериал,...
  • 02:15 "Моето име е Мелек" - сериен филм
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.